Ekonomi Sıfır Gümrük Vergisi Uzel’i korkutmuyor

Sıfır Gümrük Vergisi Uzel’i korkutmuyor

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uzel Makina Genel Müdürü Kahya, yılbaşından itibaren kaldırılacak gümrük vergisinin traktör sektörünü sıkıntıya sokmayacağını dile getirdi

Sıfır Gümrük Vergisi Uzel’i korkutmuyor

Sıfır Gümrük Vergisi Uzel’i korkutmuyor

Uzel Makina Genel Müdürü Kahya, yılbaşından itibaren kaldırılacak gümrük vergisinin traktör sektörünü sıkıntıya sokmayacağını dile getirdi

Türkiye’nin en büyük traktör üreticilerinden Uzel Makina’nın Genel Müdürü Mehmet Kahya, traktör sektörünün yüksek vergilerle korunmadığı için rekabete alışık olduklarını, yılbaşından itibaren vergilerin sıfırlanmasının da sektörü olumsuz etkilemesini beklemediklerini söyledi.
Gümrük Birliği kapsamında hassas sektör kabul edilen otomotivdeki ek koruma oranları, 2001 ithalat rejimi ile birlikte kaldırılırken, traktör ithalatında üçüncü ülkelere yönelik gümrük vergisi yüzde 14.8’den yüzde 0’a (sıfır) çekilecek. 2001 ithalat rejimi ile binek otomobillerde halen yüzde 18.4 - 21.5 olan gümrük vergileri yüzde 10’a, minibüs ve midibüste yüzde 18.6 - 20’den yüzde 10 - 16’ya inecek.
İndirimleri değerlendiren Mehmet Kahya, "Biz vergilerin kaldırılmasına karşı, diğer otomotiv sektörüne göre daha hazırlıklıyız. Onlar kadar rahatsızlık duymuyoruz" dedi. Türkiye’de traktör satışlarında genel olarak kötü bir dönem yaşanmasına karşın ihracatta çok iyi gelişmeler yaşandığını anlatan Kahya’nın verdiği bilgiye göre, 1998’de 55 bin adet olan iç satışlar, geçen yıl 23 bine kadar düştü. Bu yıl kasım itibarıyla 33 bin 888 civarında gerçekleşti. Kahya, bu yılki satış rakamının 30 - 35 bin adete ulaşabileceğini, gelecek 10 yıl için ise Türkiye piyasasında yılda 40 bin satışı öngören bir projeksiyon yaptıklarını belirtti.
Sektörde halen Türk Traktör ve Uzel Makina olmak üzere iki büyük firmanın faaliyet göstermesine karşın, üç - dört yeni firmanın da piyasaya girme hazırlığında olduğunu kaydeden Kahya, rekabetin artacağını, ama buna hazır olduklarını söyledi.

‘İhracatta iddialıyız’
İhracatta iddialı olduklarını söyleyen Uzel Makina Genel Müdürü Mehmet Kahya, Massey Ferguson markasıyla üretilen traktörlerden bu yıl 4 bini ABD’ye olmak üzere 5 bin adet ihraç ettiklerini söyledi. Kahya, ABD dışında Asya’dan Afrika’ya, Balkanlara kadar 38 ülkeye ihracat yaptıklarını, hatta Togo, Papua Yeni Gine gibi yeni pazarlara ihracat yapmış olmaktan dolayı Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın "Yeni Pazar Ödülü" verdiğini anlattı. Kahya, Makedonya’da kurdukları teşkilat ile Balkanlar’a kalıcı olarak yerleşmeye çalıştıklarını, aynı amacı Ortaasya için de güttüklerini söyledi.



EKONOMİ