Ekonomi ’Sıfırcı hocalara’ kırmızı kart geldi

’Sıfırcı hocalara’ kırmızı kart geldi

04.05.2010 - 02:22 | Son Güncellenme:

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Avrupa Birliği (AB) ve IMF’in 110 milyar euroluk kredi vereceğini açıkladığı Yunanistan’ın tahvillerini kredi notuna bakmaksızın alacağını açıkladı.

’Sıfırcı hocalara’  kırmızı kart geldi

AMB, “Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilmesi ve teminata uygun yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için minimum kredi notu limiti uygulamasını dondurduk” dedi. Bu değişiklikle kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan’ın notunu kırsa bile AMB tahvil alımlarını sürdürecek. Yunan bankalarının AMB’den düşük faizli krediye ulaşımı kolaylaştı.
Fransız La Tribune gazetesi ekonomisti Marc Fiorentino, “Notçular: Susun!” başlıklı yazısında, “Eğer Yunan borçları ‘çöp tahvil’ statüsünü hak ediyorsa; İngiltere, ABD ve Fransa da A notunu hak etmiyor” diyerek “kriter farklarına” dikkat çekti. Yunanistan’ı kurtarma paketinin 22 milyar euro’luk en büyük bölümünü karşılayacak Almanya’da hükümet pakete onay verdi.


‘Odysseus’ uçuk çıkardı
Ülkesinin iflastan kurtulması için başlattığı mücadeleyi Yunan destanı Odysseia’ya benzeten Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yoğun stres yüzünden dudağında uçuk çıkardı. Papandreu’nun dudağında çıkardığı herpes uçuğu aşırı stres göstergesi sayılıyor. Her zaman güleryüzüyle bilinen Papandreu artık sürekli suratı asık.


Yunan subaylarından sessiz protesto
Ekonomisi iflasın eşiğindeki Yunanistan’da ordu bir ilk imza attı. Hükümetin maaşlarına, tüm memurlar gibi, büyük kısıtlamalar getirdiği Yunan ordusu mensuplarından bir grup dün Atina merkezinde toplandı ve parlamentoya doğru protesto yürüyüşü düzenledi.