Ekonomi Sigortada riske göre fiyat

Sigortada riske göre fiyat

06.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, “Trafik sigortasındaki serbestleşme sadece fiyat artışı olarak algılanmamalı. Herkese aynı fiyat yerine, riske göre fiyatlandırma daha doğru” dedi

Sigortada riske göre fiyat

Trafik sigortasında şirketlerin prim fiyatlarını kendilerinin belirleyeceği tam serbestliğe doğru atılan yeni adımlar ve önümüzdeki aylarda yeni uygulamaların yürürlüğe girmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, bu uygulamaların sektöre neler getireceğini aktardı.

Kademeli geçiş
Trafik sigortasında yapılan son düzenlemelerin tam serbestliğe geçişin yeni bir aşaması olduğunu ve bu geçişin kademe kademe planlandığını belirten Hancıoğlu, uygulamanın tarihlerinin belirlendiğini, olması gerekenin gerçekleştiğini söyledi. Serbest piyasadan ve tarifeden bahsedilen bir yerde yapılan bu düzenlemenin kaçınılmaz bir karar olduğunu kaydeden Hancıoğlu, şöyle konuştu:
“Sektörün buna hazırlanarak bu süreyi geçirmesi gerekiyordu. Geçen sene temmuz ayından itibaren eşik tarifenin artırılması kararından sonra piyasa olgunlaşmaya başladı. Bunu sadece fiyat artışı anlamında söylemiyorum. Serbest tarife rejiminde her şirket kendi performansını daha çok takip edecektir. Bu durumda tabii ki her şirketin tarifeleri üzerinde daha çok kafa yorması ve ona göre de yeni stratejiler geliştirmesi gerekecektir. Sektör oyuncuları şimdi bunu yapmaya başladı. Geçen seneden bu yana herkes kendi hesabını çok daha iyi yapıyor.”
Gerçek serbest tarifeye hazırlık dönemini verimli geçirdiklerini belirten Hancıoğlu, şunları söyledi:
“Bu söylediklerim bizim şirketimiz için de geçerli. Biz de gayet hazırlıklıyız. Nerede büyüyeceğimiz, nerede küçüleceğimiz, hangi segmentlere yöneleceğimiz konusunda politikalarımız çok net. Tarifelerimize güveniyoruz, fiyatlarımızın arkasındayız. Ne kadar trafik yazmak istediğimizi, nerede yazıp nerede yazmayacağımızı çok net biliyoruz. En az stres yaşayan şirketlerden biriyiz.”

Haberin Devamı

Ucuz poliçe de olacak pahalı da

Yeni düzenlemelerin tüketici açısından nasıl bir sonucu olacağı konusundaysa Hancıoğlu şunları söyledi:
“Sadece fiyat açısından bakarsanız tüketiciye negatif yansıyan bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Her riske aynı seviyede fiyat veremezsiniz. Yüksek riskli yerlerdeki maliyetli sigortalı belki daha pahalı poliçe almak durumunda olacak ama bunun yanında daha az riski olanlar da daha ucuz poliçe alacak. Dolayısıyla, serbestleşmeyi sadece fiyat artışı olarak algılamak yanlış olur. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında bir ayrım olacak ki, bu da zaten sigortanın mantığına çok uygun. Sigortacılıkta doğru olan, herkese aynı fiyatı uygulamak değil, riske göre fiyatlandırma yapmaktır. Bu doğrultuda bakarsak, ucuz poliçe de olacak pahalı poliçe de.”

Haberin Devamı

İş hayatında İK’nın rolü hayati önem taşıyor

Günümüzde birçok sektör, rakiplerinden ayırt edici bir faktör olarak insan kaynağını ön plana çıkarıyor. İnsan kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması şirketler açısından stratejik bir unsur olarak kendini gösteriyor.

Kârlılığı etkiliyor
Kurumların ‘insana yatırım’ politikaları şirket kârlılığını doğrudan etkiliyor. Liberty Sigorta, 2010 yılından bu yana, hem sigorta sektöründe hem de diğer sektörlerde yer alan şirketlerle kıyaslandığında ortalamaların oldukça üzerinde bağlılık seviyeleri yakalamayı başarıyor.
Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, Liberty’nin bu başarısının ardında çalışanlarına adil ve eşit uygulamalarla yaklaşan, mesleki ve kişisel gelişimlerine önem veren, onların katkı ve katılımlarını sağlayan bir üst yönetim anlayışı olduğunu ifade etti.

İK altyapısı kuruldu
Yergin, benzer yönetim anlayışının şirketin ilk ve orta kademe yöneticilerine de yansıdığını, “yaygın liderlik” yaratıldığını belirtti. Yergin, geçen iki yıl içerisinde öncelikle Hay Grup Danışmanlık şirketiyle gerçekleştirilen İş Değerleme Projesi ile şirketin teknik İK altyapısının oluşturulduğunu ifade etti.

Liderlik eğitimi
Bu projeyle birlikte çalışanların teknik ve kişisel gelişim çalışmalarına başlandığını, eğitim anlamında önemli yol kat edildiğini söyleyen Yergin, 2012 yılında başlayan ve 2013’de devam eden yöneticilere özel gelişim projesi kapsamında, tüm ilk ve orta kademe yöneticilere liderlik, yöneticilik eğitimleri verildiğini, bu amaçla ayrıca yöneticilerle bire bir koçluk seansları düzenlendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

İNSAN KAYNAĞI STRATEJİSİ GLOBAL ÖLÇEKTE BELİRLENİYOR

Ragıp Yergin, Liberty dünyasında çalışan bağlılığının, çalışanlara saygılı ve onurlu davranarak, onlarla zamanında ve net iletişim kurarak, verimlilik ve müşteri memnuniyetinde üst düzeylere ulaşabilmek için çalışanlara ihtiyacı olan araç ve gereçleri sunarak, çalışanlara gelişim alanları sağlayarak ve içinde bulunulan topluma hizmet edilmesini teşvik ederek sağlandığının altını çizdi.
Yetenek havuzu
Liberty Mutual Grubu’nun, insan kaynağı stratejisini global ölçekte belirleyen bir şirket olduğunu belirten Yergin, sözlerine şöyle devam etti: “Grubumuzda çalışanların teknik bilgi, deneyim, hedef gerçekleştirme performansı ve yetkinlikleri hakkında bilgiler toplanarak, farklı ülke operasyonlarında dikey ya da yatay görevlendirmeler yapılmak üzere ‘yetenek havuzları’ oluşturuluyor. Bu havuzlar, çalışanların çeşitli özel eğitim programlarına yönlendirilmesini, hem mesleki hem de kişisel anlamda gelişimlerinin sağlanmasını, diğer ülke operasyonlarında kısa ya da uzun dönem görev yapmak üzere rotasyona tabi tutulmalarını, çalışanların hem kendi ülkelerinde hem de diğer operasyonlarda kariyer planlamasının etkin şekilde yapılmasını ve uygulanmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Axa Sigorta en iyi işveren seçildi

Ülkelerin en iyi işverenlerini belirlemek amacıyla Great Place to Work Enstitüsü tarafından 49 ülkede yapılan “En İyi İşverenler Araştırması”nda Axa Sigorta, 501 ve üzeri çalışan sayısına sahip şirketler kategorisinde Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında birinci sırada yer aldı.
12 milyon çalışanın dahil olduğu araştırma, şirkete duyulan güven düzeyini ölçüyor. Axa Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemal Ererdi, “Kategorimizde birinci olmamız insan kaynakları politikalarımızın çok yönlülüğü ve doğruluğunun yanında çalışanlarımızın şirketimize olan güven, inanç ve sevgisinin de bir göstergesi” dedi.

Haberin Devamı

‘Eureko ile yatlar güvencede’

Eureko Sigorta, yat sigortası ürünüyle yat sahiplerini hem karada, hem denizde doğal afet, hırsızlık, yangın ve deniz kazası risklerine karşı güvence altına alıyor. Eureko Yat Sigortası ürünü, kaza durumunda üçüncü şahıslara verilebilecek zararlardan doğan hukuki sorumlulukları da kapsıyor. Ayrıca, yat sigortası ürününde teknenin özelliklerine göre makine kırılması, kişisel eşya, hukuksal koruma, ferdi kaza gibi ek teminatlarla sigorta kapsamı genişletilebiliyor. Eureko Sigorta Teknik Genel Müdür Yardımcısı Süha Çele “Türkiye, denizcilik potansiyeli çok yüksek bir ülke. Yat sayısının artması ile sigorta talebi de artacak” dedi.

Suistimale karşı SİSBİS engeli

Dubai Starr Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Sedat Özatalay, Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi’nin (SİSBİS) hakkında bilgi verdi. Şirketlerin bünyesinde kurulan bilgi bankalarının getirdiği bilgi birikiminin, poliçe üretimi esnasında sağladığı faydaların, SİSBİS’in hayata geçmesine yardımcı olduğunu dile getiren Özatalay, şunları söyledi:
“Oto branşında anlaşmalı kaza tespit tutanaklarıyla başlayan gerçek dışı talep patlaması da olumsuz etki yaptı. Bu sistemde yer alan ve suistimal izlenimi veren her bilginin detayına inmek önem arz ediyor.”

TARSİM Viyana’da inceleme yaptı

Tarım Sigortaları Havuzu’nu (TARSİM’i) temsil eden bir heyet geçtiğimiz günlerde Avusturya’yı ziyaret etti.
Avusturya’nın Viyana kentinde tarım sigortaları üzerine faaliyet gösteren Die Österreichische Hagelversicherung Şirketi’ni, teknik incelemelerde bulunmak üzere ziyaret eden TARSİM heyeti, Avusturya’da uygulanan tarım sigortaları sistemi, coğrafi bilgi sistemi, sigorta teminatları, kuraklık sigortası, saha incelemesi ve hasar tespit uygulamaları gibi başlıklar hakkında yetkililerden bilgi aldı.