Ekonomi Siirt durdu

Siirt durdu

10.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Siirt durdu

Siirt durdu


Siirt'te faaliyet gösteren tüm fabrikalar kapandı. Ekonomik hayat, şehirde görev yapan 10 bin polis, asker ve memurun aylığını aldıktan sonra yapacağı alışverişe endeksli


       Siirt'te yeni yeni başlayan küçük ölçekli sanayinin tüm kollarında üretim durdu. Faaliyette bulundukları sırada kent ekonomisini ayakta tutan un fabrikası, halı, yem, alçı, klima, kesme şeker, meyan kökü, tekstil ve süt ürünleri üretimi konularında çalışan 12 fabrika kapılarına kilit vurdu. Bu fabirkalarda çalışan yüzlerce işçi de artık sokağa bırakılmış durumda. Kısa süre önce yapımına başlanmış 5 tesisin de inşaatı yarım kaldı.
       Valiliğin yaptığı hesaplamalara göre, bin 295 kişiye doğrudan, 10 bin kişiye de dolaylı iş olanağı sağlayabilecek toplam 17 tesisin kapanması veya inşaatını durdurmasının baş nedeni kredi sıkıntısı. Siirt sanayisinin imdat çığlığı hükümetin açıkladığı 'Acil Destek Kredisi' başvuruları sırasında ortaya çıkmıştı. Altı şirket, toplam 2.4 trilyon liralık kredi istemiş, bu şirketlere 823 miyar lira gibi, ihtiyaçlarının üçte biri kadar bir tahsisat yapılmıştı. Ancak bugüne kadar yalnızca dört şirkete 307 milyar lira verilmesi yatırımcıların tepkisine neden oldu. Bu tepki de yardımı reddetmek ve fabrikaların kapısına kilit vurmak oldu. Şu anda kentin tüm ekonomisi her ay maaş alan 10 bin dolayında asker, polis ve diğer memurların yaptığı alışverişe dayalı ticaretle sınırlı durumda.

'Terör bitmeseydi'

       Siirtli işadamlarından Kadir Demirhan, beklediği teşviğin çıkmaması üzerine tesisini ilk kapatanlardan birisi. Demirhan "Teşvik alabilseydim çalışan sayısı 100'e çıkacaktı. Kapattım çalışan 30 kişi de işsiz kaldı. Bunda benim suçum yok. Oysa pazar da müşteri de hazırdı. Bana yeterli teşviği vermeyenler utansın' diye konuşuyor.
       'Siirt'te üretim tamamen durdu ama 160 bin nüfuslu kentte 136 kahve tam kapasite çalışıyor" şeklinde tepkisini dile getiriyor.
       Demirhan ilginç bir saptamada da bulunuyor: 'Keşke terör bitmesiydi. Terör olduğu zaman bizimle daha çok ilgileniyorlardı. Şimdi nasıl olsa terör bitti diye arayan soran yok."

"Faiziyle geri ödedim"

       Siirt'te kapanan fabrikalardan birisi de Geliş Tekstil. Şirketin başında bulunan Veysi Geliş, "Teşvik istedik yarısını verdiler. İlk önce onun da yarısını aldık baktık olacak gibi değil. Sonra diğer bölümünü reddettim. Aldığım teşviği de faiziyle geri ödedim. Sonunda fabrikayı kapattım. 120 tane genç kız çalışyordu şimdi hepsi işsiz. Fabrika da ortada kaldı" diye konuştu.
       Baba Şükrü Geliş de politikacılara kırgın. "Ben onların sözüne inanıp yatırım yaptım, yeni makinalar aldım ama yarı yolda kaldım. Artık onların yardımına inanmayacağım" diyor.



Yazarlar