Ekonomi Siirt’e iki büyük yatırım

Siirt’e iki büyük yatırım

12.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siirt’te çinko fabrikası temelini attı ve çağrı merkezi açılışını gerçekleştirdi.

Siirt’e iki büyük yatırım

İlk etapta 111 kişinin istihdam edileceği çağrı merkezinin açılış töreninde konuşan Varank, çağrı merkezlerinin hem genç hem de kadın istihdamı açısından önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hükümet olarak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 5. ve 6. bölgelerde çağrı merkezlerini özel olarak desteklediklerini ifade eden Varank,  “Büyük, global, müşteri memnuniyetini düşünen firmalar çağrı merkezleri ile bu  memnuniyetlerini çok üst seviyelere çıkarabiliyorlar. Bu açtığımız tesis 1300  kişiyi istihdam etme kapasitesine sahip. Ancak şu anda 111 kişiyi istihdam  ediyor” dedi.

Varank, “Bu tören vesilesiyle Türkiye’deki büyük firmalara da çağrı yapmış olalım. Oldukça modern yeni teknoloji ile kurulmuş bu tesisi değerlendirebilir, yatırımlarını buraya yapabilirler. Böylece hem kendileri hem de şehrimiz kazanır” diye konuştu.

3 bin istihdam

Tesisin tam kapasite çalıştığında yıllık 216 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçeceğine, bu rakamın Türkiye’nin yıllık çinko ithalatının yüzde 40’ına denk geldiğine işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hakkari ve Siirt’te 1900 doğrudan, 1100’ü de  dolaylı olmak üzere 3 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Kurşunda da benzer bir durumla karşı karşıya olduklarını, dünya kurşun rezervlerinin yüzde 7’sine sahip olduklarını söyleyen Dönmez, “Ancak dünya kurşun üretiminin yüzde 1’ini gerçekleştiriyoruz” dedi.

Altın üretimi 

Dönmez, “Altın madenciliği son yıllarda önemli gelişmelere sahne oldu. 2017’de  22.5 ton olan toplam altın üretimimiz, 2018’de yüzde 20 artışla 27.1 tona,  2019’da da bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla 38 tona yükseldi, bunun da  bedeli 1.9 milyar dolardır” dedi.

Yerli oto vurgusu

Çinko madeni ihracatının 2018’de 465 milyon dolar, ithalatının da 853 milyon dolar olduğunu, 388 milyon dolarlık bir cari açığın bulunduğunu aktaran Dönmez, çinko cevheri ve konsantreleri üretiminde ihracatçı pozisyonda yer aldıklarını ancak bunun karşılığında yurt dışından çinko metali ithal ettiklerini dile getirdi.

Ham maddeyi işleyerek üstüne katma değer koyamadıklarını anlatan Dönmez, şunları söyledi:

“İşte bu yüzden bugün temelini atacağımız tesisimizin önemi büyük. Sayın Bakanım Varank, TOGG ilk çıktığında demiştik ki ‘Üretimi sizden, enerjisi bizden.’ Şimdi artık üretiminde kullanılacak hammaddeler de bizden diyoruz.”

Haberin Devamı

90 bin ton külçe çinko üretecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Siirt’te Türk-Katar ortaklığıyla kurulacak ‘Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi’nin temel atma törenine katıldı. Dönmez, 102 milyon dolarlık yatırımın Türkiye’nin tek çinko külçe tesisi olacağını, ilk fazda yıllık 30 bin ton, tamamlandığında da 90 bin ton üretim yapacağını söyledi.