Ekonomi Şimşek: 80 yılın en karmaşık kriziyle karşı karşıyayız

Şimşek: 80 yılın en karmaşık kriziyle karşı karşıyayız

25.03.2016 - 17:32 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonominin 80 yılın en karmaşık krizi ve kriz sonrasındaki şokları ile karşı karşıya olduğunu söyledi

Şimşek: 80 yılın en karmaşık kriziyle karşı karşıyayız

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ocak ayında dünya ekonomisinin çok kötü başladığını belirterek, "G20 zirvesinden sonra iyileşme sürecine girdik. Aslında herkes resmin vahametini görüyor anma herkeste yapılması gerekenlere iyi biliyor. Zirveden çok önemli birkaç mesaj çıktı. Bir tanesi dendi ki maliye politikası alanı olanlar o alanı sonuna kadar kullansınlar. En önemlisi dendi ki para politikası maliye politikası bugünkü haliyle tek başına karşı karşıya olduğumuz zayıf talep problemini, düşük büyüme problemini çözemez o nedenle esas üzerinde odaklanmamız gereken husus yapısal reformlardır dedik. Çünkü yapısal reformlarla ancak dünya hem büyüme performansını yukarı çekebilir” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek esnek çalışma saatlerine ilişkin olarak da, "Esneklik en önemli konudur, kıdem tazminatı en önemli konudur. Bir sonraki aşamadır. Açık konuşayım bizim reform yapmamız lazım. 47 saat yerine 38 saat çalışılsa, işsizlik oranı çok daha düşük olurdu" şeklinde konuştu. Kısmi zamanlı çalışmanın Meclis'te olduğunu ve önünü açacaklarını söyleyen Şimşek, "Kadınların işgücüne katılım oranını çıkaracağız. Son 10 yılda gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı artıran ülke Türkiye'dir. Eğitim reformu, kalite... Kaliteyi artırmamız lazım" ifadesini kullandı.

'MB BAŞKANI İSMİ ÜZERİNDEN SPEKÜLASYON YAPMAM'

"Merkez Bankası Başkanı atamasıyla ilgili Para Politikası Kurulu üyelerinden bir ikisinin adı geçiyor. En son konuşmanızda, 'Aklımızda yeni bir isim yok' demiştiniz' ifadesinin hatırlatılması"İsimler üzerinden spekülasyon yapmam. Zamanı gelince yapılır" dedi. Erdem Başçı'nın görev süresi bittikten sonra yeni bir atama olacak mı?" sorusuna da Şimşek, "Yeni bir isim yok demedim. Öyle bir şey söylemedim" cevabını verdi.

Haberin Devamı

Şimşek, "Konuşmanızda, 'Kişisel verilerin güvenilirliğiyle ilgili bir madde geçti' dediniz. Bunun terörle ilgisi var mı?" sorusu üzerine kişisel verilerin korunmasına ilişkin tasarının TBMM'de yasalaştığını hatırlattı. Şimşek, "Bu kanun hem Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştiriyor hem terörle mücadelede uluslararası iş birliği anlamında elini güçlendiriyor hem de tabii ki kişisel verilerin, özel hayatın ve şahısların korunmasına yönelik önemli bir reform" diye konuştu. Bu kanunun, Rıza Sarraf'ın bağlantısı gündeme geliyor. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" diye sorulan Şimşek, bu kanunun geçen sene hazırlandığını ifade etti.

Yapısal reform gündemiyle ilgili gerçekleştirdiği sunumda Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını iyileştiren 2 ülkeden biri olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye başarılı bir dönem geçirdi, diyeceğim çünkü gerçekten temel alanlarda ilerleme sağlandı. Her şeyi çözmedik. Öyle bir iddiamız yok. Her şey mükemmeldir, her şey güllük gülistanlıktır; zaten öyle bir iddiamız olsaydı yapısal reformlarla karşınıza çıkmazdık. Sabah akşam yatıp kalkıp reform demezdik. Çünkü Türkiye’nin hala ciddi yapısal sıkıntıları var ve kolaycı çözümleri de yok. Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını iyileştiren 2 ülkeden bir tanesi. Evet, gelir dağılımı bozuk ama gelir dağılımını iyileştiren, son 15 yıl içerisinde, 2 ülkeden bir tanesi. Türkiye aslında bu dönemi iyi geçirdi. Gelişmekte olan ülkelerde Çin ve Hindistan’ı çıkarırsanız Türkiye, hakikaten performans olarak gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi bir performans ortaya koydu" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'GEÇEN SENE SIFIR BÜTÇE AÇIĞI VERDİK'

Türkiye’nin para politikasının eleştirildiğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, konuşmasında şunları kaydetti:

"Genel devlette bütçe dengesini sağladık. Geçen sene Türkiye, AB tanımıyla sıfır bütçe açığı vermiştir. Bütçede dengeyi sağlamıştır. Bu çok önemlidir. Bunun sayesinde de borç, bir endişe kaynağı olmaktan çıkmıştır. Ben hatırlıyorum bundan 15 yıl önce, Türkiye’ye ilişkin tereddütleri, endişeleri. Bu endişelerin kaynağı borç sürdürülebilirliğiydi. Para politikasını çok eleştirebilirsiniz, olabilir. Tartışmalar var. Ama şunu söyleyeyim. Türkiye, enflasyonu tek haneye düşürdü. Orada tutuyoruz. Bu şu an için bir başarı ama yetmez. Türkiye’nin düşük tek haneli enflasyona geçmesi lazım. Uzun uzun bunu konuşmak lazım"

Haberin Devamı

'ÇOK AZ TASARRUFUMUZ VAR'

Türkiye’nin eksiğinin ’tasarruf’ olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim eksiğimiz, tasarruflarımız. Türkiye’de hakikaten tasarruflar düşük. Bu düşük tasarruflarla bizim Çin, Hindistan gibi büyümemiz biraz zor. Gerçekçi olalım. O nedenle tasarrufları artırmamız lazım. Aslında bugünkü faiz tartışmasının da temelinde bu var. Yani Türkiye’de tasarruflar yeterli olsaydı, sermaye piyasaları derin olsaydı; bu maliye politikasındaki performansla, bu reform gündemiyle Türkiye’nin risk primi bu küresel konjonktürde ve Türkiye’deki faiz oranları çok çok daha düşük olabilir. Çünkü hem küresel konjonktür, hem maliye politikası hem reform gündemi bunu gerektiriyor. Sorunumuz ne? Çok az tasarrufumuz var. Sistemi derinleştirmemiz lazım. Tasarrufları artırmamız lazım. Bizim israf yapmamamız lazım. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Şimdi bizim beklentimiz vatandaşlarımızdan da geleceğe bir miktar kaynak ayırmaları. Bir miktar tasarruf yapmalarıdır. Teşvik vermemiz lazım. Diyoruz ki 100 lira tasarruf edin, size 25 lira verelim; veriyoruz."

Haberin Devamı

ZERRAB SORUSU

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, "Konuşmanızda ’Kişisel verilerin güvenilirliğiyle ilgili bir madde geçti’ dediniz. Bunun terörle ilgisi var mı?" sorusunu "Kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanun geçti. Dolayısıyla bu kanun hem Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştiriyor, hem terörle mücadelede uluslararası iş birliği anlamında elini güçlendiriyor hem de tabi ki kişisel verilerin, özel hayatın ve şahısların korunmasına yönelik önemli bir reform" diye yanıtladı. "Bu kanunun Reza Zerrab’la bağlantısı gündeme geliyor. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine de Şimşek, bu yasanın geçen sene hazırlandığını belirterek, basın mensuplarına teşekkür etti.

Yazarlar