Ekonomi Sınır kapılarında cep telefonu kayıt yoğunluğu

Sınır kapılarında cep telefonu kayıt yoğunluğu

08.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları, yüzde 50 arttı. Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç, 6 bin 91 liradan 20 bin TL’ye çıkarıldı. Dün gece yarısı yürürlüğe giren karar öncesi, dün sabah erken saatlerden itibaren sınır kapılarında yoğunluk yaşandı. Saatlerce kuyrukta bekleyenlere sağlık ekipleri müdahale ederken, Artvin’deki Sarp Sınır Kapısı’nda 15 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Araç sırasında vakit kaybetmek istemeyenler ise çareyi yürümekte buldu.

Sınır kapılarında cep telefonu kayıt yoğunluğu

Ardahan, Erzurum, Kars, Ağrı, Erzincan gibi yakın illerden Iğdır’a gelenler, Aralık ilçesindeki Azerbaycan’ı Türkiye’ye bağlayan Dilucu Sınır Kapısı’nda telefonlarına IMEI alarak kayıt altına aldırmak isteyenlerin izdihamına neden oldu. Saatlerce kuyrukta bekleyip rahatsızlananlara da sınırda bekleyen sağlık ekipleri müdahale etti.

Haberin Devamı

Tatilde telefon kayıt sırasında

Iğdır’da taksicilik yapan Fuat Seçilmiş “Saat 06.00’da kalktığım zaman arkadaşlarım telefon açarak, ‘6 bin liralık cep telefonu vergisi 20 bin liraya çıktı’ dedi. Sabahtan bu zamana kadar hemen hemen 3 defa taşımacılık yaptım yolcu getirip götürdüm. Şu anda da 2 saatten fazladır yolcuyu bekliyorum. Daha çıkmadılar” diye konuştu.

Sınıra gelenlerden Tamer Bağcı ise, “Bursa’dan Iğdır’a tatile geldim. Sabah telefon kayıt ücretlerinin yükselişini gördüğüm zaman direkt Nahcivan Dilucu Sınır Kapısı’na ulaştım” dedi.

15 kilometrelik araç kuyruğu

Gürcistan’a açılan Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Sınır Kapısı ve Artvin’in Kemalpaşa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı da yoğunluğun yaşandığı diğer adresler oldu. Ardahan’ın ilçeleri ve çevre illerden gelen çok sayıda vatandaş Aktaş Sınır Kapısı’ndan giriş çıkış yaparak vergi artışından kurtulmaya çalıştı. Aktaş Sınır Kapısı’nın belki de tarihinin en yoğun gününü yaşadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Artvin’deki Sarp Sınır Kapısı’nda da dün sabah erken saatlerde başlayan yoğunluk gün boyu sürdü. Doğu Karadeniz illerinden gelenler, Karadeniz Sahil Yolu’nda uzun kuyruklar oluşturdu. 15 kilometreyi bulan kuyruk, Kemalpaşa ilçesini geçip, Hopa’ya kadar uzandı. Sınır kapısı koridorları insan akınına uğrarken, bazı kişiler araç kuyruğunda zaman kaybetmemek için yürüdü.