Ekonomi Şirketler seçimini yapıyor!

Şirketler seçimini yapıyor!

16.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Son iki haftada pek çok şirkette üst yönetim değişikliği oldu. Aylar süren projelerin sonucu olan bu değişikliklerin duyurulması için seçim sonrasının beklenmesi dikkat çekerken şirketlerin ekiplerini güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor

Şirketler seçimini yapıyor

Geride kalan yerel seçimlerin ardından açıklanan yapısal reformlarla ekonomi, ülke gündeminde ön plana çıkarken pek çok şirket de yeni döneme taze başlangıçlarla giriyor. Bu kapsamda son iki haftada pek çok şirket tepe yönetimindeki değişikliği duyurdu.

Haberin Devamı

Elbette bir şirkete CEO atanmasına, birkaç günde karar verilmiyor. Bir şirkette CEO’nun, genel müdürün ya da bir başka üst yöneticinin değişmesi için uzun bir değerlendirme süreci gerekiyor. Çoğu zaman kamuoyuna duyurulmasından aylar önce yeni yöneticiyle el sıkışılmış oluyor. Tam da bu noktada, pek çok şirketin yönetim değişikliğini duyurmak için seçim sonrasını beklediği anlaşılıyor.

Tepe yönetim değişti

- İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığına Füsun Tümsavaş seçildi. Tümsavaş, bankanın ilk kadın yönetim kurulu başkanı olurken Ertuğrul Özgedik de İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanvekili görevine getirildi.

- Cisco Türkiye, genel müdürlük pozisyonuna Didem Duru’nun getirildiğini açıkladı. Didem Duru, yeni görevinde Türkiye’nin dijital dönüşüm gündemine odaklanacak.

Haberin Devamı

- Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan üçgeninde finansal köprü olma misyonu ile faaliyet gösteren PASHA Bank’ın Yönetim Kurulu’nda değişim yaşandı. Bankacılık ve finans alanında 35 yıllık deneyimi bulunan Nuri Tuncalı, PASHA Bank’ın Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

- Eğitim, taşımacılık, medya ve yayıncılık ile sanayi ve inşaat alanlarında faaliyetlerini sürdüren Arıkanlı Holding’in Genel Koordinatör/CEO pozisyonuna Hakan Subaşı atandı.

- 14 yıl boyunca Saint-Gobain bünyesinde Genel Direktör olarak görev alan ve son iki yıldır İzocam’da Genel Direktörlük görevini byürüten Levent Gökçe, Saint-Gobain Türkiye CEO’su oldu. Gökçe, yeni görevi çerçevesinde Saint-Gobain’in Türkiye’de faaliyet gösteren İzocam, Weber ve Rigips şirketlerinin sorumluluğunu üstlenecek.

- Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze görevinden ayrıldı. Yerine Genel Müdür Yardımcısı Erdal Erdem’in vekalet edeceği bildirildi.

- Turkcell Genel Müdürlüğü görevine ataması mart ayında duyurulan Murat Erkan, basınla ilk buluşmasını seçimlerin hemen ardından yaptı ve şirket için belirlenen yeni hedefleri açıkladı.

- Uluslararası eğitim şirketi Engage&Grow Global’in Genel Müdürlüğüne Işık Şerifsoy atandı. Şerifsoy daha önce Engage & Grow Master Koçu ve SenkronCoach CEO’su olarak görev yapıyordu.

Haberin Devamı

Hareket hız kazandı

Şirketlere özellikle üst düzey yönetici arayışında danışmanlık yapan ‘beyin avcıları’ ve insan kaynakları uzmanları, sadece yönetim düzeyinde değil, genele yayılan bir hareketlenme olduğunu belirtiyor.

İnsan kaynaklarının da makine parkuru, kapasite artırımı, yeni ürün çalışması gibi, hatta bunlardan daha önemli bir yatırım alanı olduğunu belirten uzmanlar, “Bir şirketin yatırıma karar vermesi için genel ekonomide istikrar ve güven ortamı gerekir. Son dönemdeki hareketlenme, bunun işareti” yorumunu yapıyorlar.

Her sektörde büyüme odaklı arayışlar var

İnsan kaynakları ve danışmanlık firması Heidrick & Struggles’ın Türkiye Ofisi Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Aydın, son dönemdeki üst yönetim atamalarının aylardır yürütülen projelerin ürünü olduğunu, bununla birlikte genel hareketlenmenin belirgin hale geldiğini söyledi. Aydın şu bilgileri verdi:

“Özellikle geçen yılın son çeyreğinde başlayan ciddi bir hareketlenme gözlemlemiştik ve bu gittikçe kuvvetlenerek devam ediyor. Sanki son yılda birikmiş enerjinin birden ‘serbest kalması’ gibi bir hareketlilikten bahsediyorum. Mart içinde seçim sebebi ile bir yavaşlama oldu, bu doğru. Fakat şimdi çok hareketli. Piyasa, büyük ölçüde belirsizliğin azaldığına inanmaya ihtiyaç duyuyor. Türkiye’nin daha pozitif bir doğrultuda ilerleyebileceği inancını satın almak istiyor. Buna ihtiyaç büyük. Şirketler de, adaylar da daha fazla beklemek istemiyorlar. Her türlü sektörden ve her türlü fonksiyon için ve çoğu ‘geleceğe inancı işaret eden’, büyüme odaklı arayışlar geliyor. Ayrıca gene her türlü sektör ve şirketten ‘var olan ekiplerini daha da iyileştirme odaklı” projeler de geliyor.”