Ekonomi Sömestir tatili yoğun talep aldı

Sömestir tatili yoğun talep aldı

21.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dün karnelerini alan çocuklar sömestir tatiline başladı. Çocuklu aileler bu yıl İstanbul yakını bölgeler, kayak otelleri ve ılıman iklimi olan şehirleri tercih ediyor. Geçen yıla göre bu dönem sömestir tatiline artan bir ilgi görülüyor.

Sömestir tatili yoğun talep aldı

Duygu Erdoğan - Çocuklu aileler için okullarda sömestir arası verilmesiyle tatil başladı. Bu süreci farklı tatil seçenekleriyle değerlendiren çocuklu aileler için, İstanbul yakını tek gecelik konaklamalar, kayak otelleri ve Antalya ile Kıbrıs’ta her şey dahil tatil öne çıkıyor. Konaklamalı tatillerin bu yıl genellikle 2-4 gece olarak tercih edildiği görülüyor. Geçen yıla göre tatil yapacak aile sayısında da artış dikkat çekiyor. Otobüs ve uçak bileti rezevasyonlarında ise ılıman iklime sahip şehirlerin bu tatil döneminde öne çıktığı görülüyor. Tek kişi gecelik konaklamalar bölgesine göre 800 liradan başlarken; yurt içi turlarda ise 1150 liradan başlayan fiyatlar var. Yurt dışında ise Dubai’den Lapland’a kadar farklı tercihler ve fiyat aralıkları bulunuyor. 

Haberin Devamı

Yakın bölgeler revaçta

Yurt içinde İstanbul yakını bölgelerden Bolu, Sapanca, Ağva ve Bursa’nın en çok tercih edilen seçenekler arasında sıralandığını anlatan Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, “Kayak turizmini tercih eden misafirlerimiz ise, kış dönemi avantajı ile Uludağ, Kartalkaya, Palandöken ve Kartepe bölgelerini tercih ediyor. Bunların yanı sıra Antalya ve Kıbrıs da çocuklu ailelerin tercih ettiği seçenekler arasında yer alıyor. Paket turlarda ise, Doğu Ekspresi, Disneyland, Dubai ve İtalya turları tercih ediliyor. Sömestir döneminde genellikle 3 veya 4 gecelik tatil planlamaları yapılıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla tesis konaklamalarına ve yurt dışı paket turlarına olan talep de oldukça yüksek durumda” dedi. 

Haberin Devamı

Tur ilgisi var

Yurt içi tatil seçenekleri ve yurt dışı tercihleri hakkında bilgi veren Jolly Pazarlama Müdürü Baran Kocabaş, “Sömestir dönemi için özellikle Sapanca, Abant, Bolu gibi doğa otelleri ile şu an kar olan Kartalkaya, Palandöken gibi kayak otelleri tercih edilmekte olup ortalama fiyatlar 5 bin liradan başlıyor. Yurt içi turlar tarafında konaklamalı olarak 1149 liradan başlayan fiyatlarla Kapadokya turları, Van, Kars&Erzurum turları, butik turlar, gastronomi turları ve 235 liradan başlayan ekonomik fiyatlarla yakın bölge turları tercih ediliyor. Yurt dışı tur tarafında Dubai, Sharm El Sheikh, Bansko, Bükreş-Transilvanya, Balkanlar, İtalya, Doha, Lapland, Selanik ve İspanya çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği lokasyonlar arasında yer alıyor. Ortalama tatil fiyatları 99 euro’dan başlıyor. Örneğin, üç gece konaklamalı Bansko kayak tatili gibi” diye konuştu.

Önceki yıllara göre tatil taleplerinin arttığını anlatan Kocabaş, ağırlıklı olarak 2-4 gün arası konaklamalar tercih edildiğini, yurt dışında ise 4 gecelik planlamalar yapıldığını söyledi. 

Ilıman iklimlere yöneliyorlar

Çocuklu ailelerin sömestire ilişkin tercihlerini online otobüs, uçak bileti ve otel rezervasyon satışlarıyla derleyen Obilet.com analizine göre, en çok tercih edilen rotalar İzmir, Antalya, Muğla, Bursa, Kayseri, Adapazarı ve Eskişehir oldu. Kış mevsiminde ılıman iklime sahip illerin yanı sıra ailecek planlanan kayak tatillerine olan ilginin de arttığı gözlemlendi. Kış tatili için popüler rotalardan olan Bursa Uludağ’ın yanı sıra son yıllarda Erciyes ve Palandöken’in de gözde kayak tatili merkezlerinin arasına girmesiyle birlikte Kayseri ve Erzurum illerinin ailecek yapılan tatil planlarındaki ağırlığında da artış yaşandı. İstanbul ve Ankara’ya oldukça yakın mesafede bulunan ve doğa ile baş başa bir tatil imkânı sunan Adapazarı - Sapanca ise bu yıl da popüler tatil rotaları arasındaki yerini koruyor.