Ekonomi Sömestirde pist trafiği yoğun

Sömestirde pist trafiği yoğun 

05.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Verimli bir yeni yıl tatili geçiren kayak tesisleri şimdi de sömestire hazırlanıyor. İki hafta boyunca kış tatili destinasyonlarında yüksek doluluk oranları bekleniyor.

Sömestirde pist trafiği yoğun

Duygu Erdoğan - Aralık ayı ikinci yarısından bu yana Türkiye’nin kış tatilinde öne çıkan kayak bölgelerinde sezon açıldı. Bir yandan kar yağışı, bir yandan ise uygun hava şartları ile sağlanan suni karlama sistemi ile pistlerde kayak başladı. Kayak yapmayı özleyen yerli turistler bölgelere olan taleplerini artırdı. 24 Ocak’ta başlayacak sömestir tatili için ise tesisler yüzde yüz doluluklarla hizmet vermeye hazırlanıyor. Erciyes, Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Sarıkamış gibi Türkiye’nin pek çok bölgesinde öne çıkan kayak merkezlerinde rezervasyonların yüksek seyrettiği belirtiliyor. Ayrıca kur farkı nedeniyle tatilini yurt içine alan yerli turistler de var. Yurt dışından ise Polonya, Ukrayna ve Rusya kayak turizm bölgelerinde öne çıkan gruplar oluyor. 

Haberin Devamı

Pandemi süreci boyunca kayak tatili zamanları genellikle ülkeler hatta şehirler arası kapanma dönemine denk geldiği için iki yıldır yerli turist kayak yapmayı özledi. Bu nedenle çeşitli şehirlerde tatilin mart sonuna kadar uzatılması bekleniyor. 

Türkiye öne çıkıyor

Profesyonel pistleri ve yeni yatırımlarıyla Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da markalaşma anlamında önemli adımlar atılan Erciyes’te pistler suni karlama ile destekleniyor. Gelecek hafta daha iyi bir kar yağışı beklenen Erciyes’te sömestir tatili de dolu geçecek. Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, “Yerli turist anlamında hem mevcutta hem de sömestirde doluluk oranları yüksek görünüyor. Yurt dışı charterler da her hafta şehre iniyor. Polonya ve Ukrayna’dan charter uçuşlarla turist geliyor” dedi. 

Haberin Devamı

Radisson Blu Hotel Kayseri Genel Müdürü Menderes Karaküçük de bölgede özellikle sömestirde çok yüksek doluluk oranları beklediklerini vurgularken, “Önümüzdeki hafta da kar yağışı olacağı tahmin ediliyor. Pistler mevcutta kayak için iyi durumda. Sömestir doluluklarının çok yüksek olacağını düşünüyorum; yerli piyasada iki yıldır kayak tatili yapılamadı, kayak döneminde pandemi nedeniyle kapanmalar olmuştu. Bu yıl patlama olur. Avrupa’da da gidecekleri ülke ağı daralan Ukrayna, Rusya pazarlarından daha fazla rezervasyon alırız; Avrupa’da rezervasyonunu iptal edip Türkiye’ye çevirenler var” diye konuştu.

Yüzde 100 dolacak

Sömestir için şimdiden yüzde 80 doluluğa ulaştıklarını belirten Dedeman Palandöken ve Dedeman Palandöken Ski Lodge Genel Müdürü Veli Tuzak, bu oranın yüzde 100 olacağını kaydetti. Tuzak, "Kayak tesisleri pandemiden oldukça etkilenmişti. Bu yıl tüm bu sıkıntıları üzerimizden atıyoruz. Mart sonuna kadar talep yüksek olacak. Bölge kar yağışı açısından da şanslı olduğu için kış sezonunda 5 ay kayak yapmaya elverişli bir yapısı var" dedi. Dünyanın en uzun ve dik pistlerinin bulunduğu Palandöken, aynı anda 12 bin kişiye kayak yapma imkânı sunarken, her seviyedeki kayak severi misafir ediyor. Aydınlatmalı pistlerde gece kayağı, yamaç paraşütü, dağcılık, yapay buz tırmanış kulesi, zeplin gibi çeşitli alternatifler sunuluyor. Palandöken Kayak Merkezi’nde; 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol liftin hizmet verdiği ve 7 kolay, 8 orta, profesyonel ve 4 doğal pist yer alıyor.

Haberin Devamı

Sarıkamış'taki Kayı Otelleri Genel Müdürü Bora Kanber, yılbaşını bölgede verimli geçirdiklerini anlatırken, sömestir için çok iyi bir talep beklediklerini söyledi. Kanber, "Buradaki iki otelimizin birisi dolmak üzere, diğerinin ise yarısından fazlası doldu. Yurt içinde kayak için yeni bölgeleri rotasına ekleyenler ve kayak yapmayı özleyenler, tesislere katkı verecek" dedi.