03.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
SEÇKİN ŞENVARDAR
İşadamı Osman Çarmıklı'nın yeğenleri Sinan Tüker ile Kaan Kayahan, geçtiğimiz günlerde kurdukları emlak- inşaat sitesi projepedia.com ile iş dünyasına atıldı.
Çocukluk hayallerini gerçekleştirdiğini söyleyen ikili, web sitelerini emlak dünyasının ansiklopedisine benzettiklerini belirtirken, “Küçük yaşlardan hayalimiz vardı daha 5 yaşlarında babalarımız bize kartvizit bastırırdı. Kendi şirketimiz var gibi dolaşırdık” diye konuştu. Genç ikili inşaat ve emlak dünyasını değerlendirip, hedeflerini açıkladı.
Projeye nasıl başladınız?
Kaan Kayahan: Lise sonrası Amerika’ya Boston’daki Tufts Üniversitesi’ne gittim. Orada ekonomi ve uluslararası ilişkiler okudum. Amsterdam’da üç buçuk sene çalıştıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüşümü yaptım. Döndüğümüz günün ertesinde zaten Sinan’la beraber şirketimizi kurduk.
Sinan Tüker: Amerika’da Northwestern Üniversitesi’nden mezun oldum. Ekonomi okudum. 2005 yılında Türkiye’ye döndüm. Çeşitli aile şirketlerinde görevler aldım ve geçen sene de kuzenimin bahsettiği gibi birlikte projepedia.com'u kurduk.
Projepedia çok yeni bir şirket. Şirketinizin hedefi nedir, ana iş ve hizmet alanlarınız neler?
K.K: Biz bu şirketi Türkiye’de bir ihtiyaç olduğunu düşünerek kurduk. Bizim şirketimiz tüm bu yeni yapılan emlak projelerini, hem konut, hem ticari projeleri bütün detaylarıyla tanıtan aslında bir ansiklopedi gibi. O yüzden adı da projepedia oldu.
Tüm yapılan konut projeleri ve ticari projeler hakkında A’dan Z’ye kat planlarından metrekarelerine, kıyaslamasından tutun her türlü detaylarını bulabileceğiniz bir altyapı oluşturduk. Dolayısıyla şimdi insanlara daha rahat kendilerine ev bulacakları bir platform oluşturduk.
Buna ek olarak da bir haber bölümümüz var burada da sadece sektörel, insanların merak edeceği güncel konularda emlakla ilgili haberler yer alıyor. Tavsiyeler bölümümüz var bu da herhangi ev alan, satan, kiralayan, konut kredisine başvuran insanların aklına ilk gelebilecek soruların yanıtlarını bulabildiği bir bölüm. Bunun dışında da diğer yapılmışlardan farklı olarak çizerek arama gibi bir modelimiz var. Haritada kalemle çizer gibi alanı belirleyip buradaki projeleri, ilanları görebiliyorsunuz.
S.T: Yazılımlarımız İngiltere’de iddialı bir firma tarafından hazırlanıyor. Onlarla şu an dünyadaki internet altyapısındaki en son teknolojileri kullanarak bu siteyi hazırladık. Özellikle sitemize üye olan paketlerimizi kullanan inşaat şirketlerine sunduğumuz bir raporlama sistemimiz var. Bu raporlar sayesinde sitemizde yapılan bütün aramalar, ziyaretler bir şekilde kaydedilenler ve inşaat firmalarına sektörel raporlar olarak geri sunuluyor.
Günlük ziyaretçi sayınız?
K.K: Bu aynı zamanda emlakçılar için de çok cazip. Emlakçılar kendi portföylerini hazırlarken belirli bölgede ne fiyata evler var, o bölgede ne tarz evlere istek var ya da ne fiyat aralığında onu çok düzgün bir şekilde görebiliyorlar. Çünkü biz yeni açılmamıza rağmen günlük tekil 2 bin ziyaretçimiz var.
Bu seviye sizin için yeterli mi?
K.K: Bu normalde çok aktif olan siteler için çok iyi bir rakam değil fakat bu yeni açılan bir site için muazzam bir rakam. Bizim açılışımız 1 Şubat. Bu kadar yeni bir site için çok iyi bir rakam ve şimdiden bizde 50 bin kişilik soru cevap olmuş durumda. Bir de kolay ilan diye bir şey icat ettik. Normalde herhangi bir internet sitesinde ilan vermek 20 dakika kadar sürüyor çünkü tüm detayları seçmeniz gerekiyor.
Biz ofisin içinde bu detayların hepsini her projede kendimiz giriyoruz. Bir bir şirketlerle iletişime geçip, bu bilgileri bizim içerik ekibimiz hazırlıyor. Dolayısıyla ilan veren insan sadece ilan vereceği projeyi, kendi dairesini seçiyor, bütün bilgiler otomatikman karşısına geliyor. Biz bu 20 dakikalık olayı bir iki dakikaya indirdik. Bu bizim en büyük güçlerimizden bir tanesi.
SATILMAYI BEKLEYEN ÇOK FAZLA KONUT VAR
2012 yılı emlak piyasası için nasıl geçti? 2013'ten beklentileriniz neler?
K.K: 2012'de Türkiye’de konut yapımları sürekli artarak devam etti ama satışların öyle olduğunu göremedik. Çok firma zorlanıyor çünkü satılmayı bekleyen çok fazla konut var. Fakat o kadar alıcı yok maalesef. 2013'te bu iyiye gidecek gibi görünüyor.
S.T: Günümüz şartlarında ekonomik istikrarın devam etmesi halinde bu konut projelerinin yapımının devam edeceğini düşünüyorum. Ancak ekonomik şartların uygunluğu, insanların yatırım gücünün ortaya çıkıp çıkmaması bu sektörü en çok etkileyen nedenler.
‘VERİ TABANIMIZ HIZLI BÜYÜYOR’
Ne kadar zamandır birlikte çalışıyorsunuz?
S.T: Ocak 2012 gibi bu projenin üzerinde çalışmaya başladık. Mayıs 2012'de de şirketimizi kurduk.
Projepedia’yı diğer sitelerden ayıran özellik nedir?
K.K: Biz projepedia.com’u kurarken hem yurtiçin hem yurtdışı yapılan aynı benzer projeleri inceleyip tüm eksiklerimizi yazarak yola çıktık. İnsanları yormayan, aradıklarını hemen sunan, kolayca bulan bir yapı oluşurduk. Tüm kolaylıkları sunduk. Çizerek arama diye bir özellik yaptık.
Haritada direk işaretlediği bölgeyi çizerek aradıklarını bulabiliyorlar. Kolay ilanı icat ettik.
Raporlama sistemini her kullanıcımıza sunmuyoruz. Bunu bize üye olan ve paketimizi alan inşaat ve proje sahipleri ile emlakçıları sunuyoruz. Çünkü bu veriler çok değerli.
Şu anda kaç çalışıyorsunuz?
S.T: Hızlıca büyüyen bir üye veri tabanımız var. 400 küsur üyemiz ve 100'e yakın emlakçı üyemiz var. Birçok inşaat firmasıyla görüşüyoruz. Şu anda bile 15 tane çalıştığımız firma var.