Ekonomi ‘Sorumlu turizm’ atağı...

‘Sorumlu turizm’ atağı...

20.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni dönemde çevreye duyarlı, su ve atık yönetiminde ‘sorumlu turizm’ için çalışmalar yürütülecek.

‘Sorumlu turizm’ atağı...

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Değişen iklim ve tüketici eğilimleri turizm sektöründe de yeşil önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Yeni dönemde çevreye duyarlı, su ve atık yönetiminde “sorumlu turizm” için çalışmalar yürütülecek.

Haberin Devamı

Türkiye, önemli gelir kaynaklarından olan turizmin yeşile dönmesi için adımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, turizm faaliyetlerinin çevre üzerinde olabilecek olumsuz etkileri su ve atık yönetimi ile enerji verimliliği dikkate alınarak en aza indirilecek.

Ziyaretçilerin ‘sorumlu turizm anlayışı’na sahip olmaları için bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek. Ekolojik turizm alanları artırılacak.

Suya, gıdaya dikkat

Yoğun bir su kullanımının olduğu sektör, su verimliliğine ve geri kazanıma da yoğunlaşacak. Tesislerde oluşan yüksek miktardaki gri suların; peyzaj ve tarımsal sulama, süs havuzları, araç yıkama, arıtım teknolojisine bağlı olarak çamaşır yıkama amacıyla tekrar kullanımı sağlanacak. Türkiye’de her yıl 18 milyon tondan fazla gıda israf edilirken bu çerçevede de turizm sektörü harekete geçecek. Misafir demografisi bazlı üretim planlamaları yapılacak.

Haberin Devamı

En çok israf akşam

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda israfı ile mücadele kapsamında hazırladığı kılavuz, her şey dahil otellerde gıda israfının dağılımını gözler önüne seriyor. Öğün kırılımında gıda israfının miktarı incelendiğinde sabahtan akşama artan bir israf trendi olduğu görüldü.

2028’de turizmden 100 milyar dolar

Turizmin çeşitlendirilerek 12 aya ve tüm ülkeye yayılması amaçlanırken, çalışanların yıl boyu istihdamı için tedbirler alınacak. Bu yılın sonunda 55.6 milyar dolar olması beklenen turizm gelirinin, 2028’de 100 milyar dolar olması hedeflenirken, 56.7 milyonluk ziyaretçi sayısının da 82.3 milyona çıkması için çalışmalar yürütülecek.