Ekonomi ‘Sosyal girişimler artık gündeme alınmalı’

‘Sosyal girişimler artık gündeme alınmalı’

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de girişmcilik ekosisteminde yeni açılımlar yaşanıyor. ‘Sosyal inovasyon’ bunlardan biri. Sosyal sorumluluk projeleri ile karıştırılsa da daha farklı sürdürülebilir bir modeli olan yeni bir kavram.

‘Sosyal girişimler artık gündeme alınmalı’

Projeler, bağışlar ve sponsorluklar kalıcı ve sürdürülebilir görülmüyor. Eğitim, mülteciler, cinsiyet eşitliği, gıda, yoksulluk, su, trafik gibi alanlarda daha kapsamlı, derin ve sistematik değişim yaratacak çözümler sosyal inovasyon olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de bu alanda odaklanmaya başlayan girişim ve firmalar da var. Bunlardan biri Zorlu Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi

Emre Zorlu. Konuyu gündeme taşımak için uluslararası katılımlı Social Innovation Exchange (SIX) konferansını düzenledi. Dünyadan önde gelen sosyal inovasyon liderlerini İstanbul’da topladı.

Sorunlara çözüm

Sorularımızı yanıtlayan Emre Zorlu, BM’nin yoksulluk, açlık, sağlık, eğitim, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, su, enerji, çevre ve sosyal adalet gibi geniş yelpazedeki sorunların çözümü için belirlediği 17 küresel hedefi, devletlerin ya da hayırseverlerin tek başına çözebilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Zorlu, “Şirketlerin büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan sosyal etki odaklı yatırımları artık gündemlerine alması gerekiyor. Eğer bugün bunu yapmazsak yarın ne şirketlerin ne de kruumların üzerinde duracağı bir zemin olmayacak. Her geçen gün daha da büyüyen sosyal ekonomi, toplumsal sorunları çözerken aynı zamanda şirketler için yenilikçi iş fırsatları yaratma potansiyeli de taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Sosyal girişimler artık gündeme alınmalı’

Kurucu ortağı oldukları sosyal inovasyon platformu imece’de bu bakış açısıyla hareket ettiklerini dile getiren Zorlu, “Gelecek on yılda dünyanın temel sorunlarını çözmek için kurumlarımızı daha insancıl, kapsayıcı ve esnek hale getirirken kaynaklarımızı sosyal etkisi yüksek alanlara yönlendirecek mekanizmaları geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için daha fazla sosyal girişim odaklı yatırımcıya ihtiyacımız var. Bu nedenle ülkemizdeki şirketleri, STK’ları, kamu kurum ve kuruluşlarını ve bireyleri sosyal inovasyon ekosistemine katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘İmece’li ekosistem

İmece’de ekosistemin parçalarını bir araya getirmeye çalıştıklarını dile getiren Zorlu, “Biz sadece kurucu ortaklardan bir tanesiyiz. Yapmaya çalıştığımız dünyada gelişen sosyal girişimcilik trendinin Türkiye’de uygulanmasını sağlamak. Bu Türkiye’nin daha fazla ihtiyacı olan bir şey. Türkiye ve bölgedeki sorunlara bakınca bunlara daha inovatif çözümler bulunuyor olması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yeni açılım getiriyor’

Zorlu, bugün Avrupa’da GSYH’nin yüzde 10’unun sosyal ekonomiden geldiğini de vurgulayarak, “AB’de sosyal ekonomide çalışan kişi sayısı 11 milyonu aşıyor. 2016’da sosyal konulara odaklı 114 milyar dolarlık etki yatırımı oldu ve buna 2017 sonu itibariye ilave 26 milyar dolar daha yatırım eklendi” diye konuştu.

Yazarlar