Ekonomi SPK eski Başkanı uyardı: Önlemler alınmazsa, Türkiye'yi karanlık günlük bekliyor

SPK eski Başkanı uyardı: Önlemler alınmazsa, Türkiye'yi karanlık günlük bekliyor

19.04.2008 - 19:34 | Son Güncellenme:

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Cansızlar, son iki yıldır enflasyonun hızla tırmanarak iki haneli rakamlara, işsizliğin ise yüzde 10.5'lere yükseldiğini belirterek, acil önlemler alınmazsa Türkiye'yi karanlık günlerin beklediğini söyledi.

SPK eski Başkanı uyardı: Önlemler alınmazsa, Türkiyeyi karanlık günlük bekliyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Bodrum Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen ‘Küresel Krizin Türkiye'ye Etkileri ve Ekonomide Beklentiler’ konulu konferansa katılan ekonomi dünyasının iki ünlü ismi, ekonomide kara tablo çizdi. SPK eski Başkanı Prof. Dr. Doğan Cansızlar ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Şükrü Kızılot, Bodrumlu işadamlarına yönelik düzenlenen toplantıda son iki yılın ekonomik verilerini değerlendirdi. Gazeteci Kızılot, “Ekonomi iyi giderse açıklamayı, Başabakan Erdoğan veya Maliye Bakanı Unakıtan yapıyor. Kötü giderse yazılı basın açıklaması ile geçiştiriyorlar. Türkiye'nin cari açığının 450 milyar doları aştığı dönemde, hükümet emekli kadınlara emzirme yardımı, yani 65 yaşın üstündeki emekli kadına bu yardımı öngören yasalar çıkartarak gülünç duruma düşüyor. 6 milyar dolar yatırım yapan yabancıdan 6 dolar vergi almayan devlet, polis yöntemleriyle elini zarar eden işadamının cebinden çıkarmıyor” dedi. Ekonomide son üç ayın rakamlar vererek değerlendiren Kızılot, gelinen noktada ekonomideki durumun pek iyi olmadığını belirterek, bu aşamada, izlenecek ekonomi, maliye politikaları ve mali disiplinin kararlı bir şekilde uygulanması, büyük önem taşıdığını kaydetti.

Haberin Devamı

‘SADECE VERGİCİLERLE KANUN YAPILMASI HATA’
Hükümetin vergi düzenlemeleri yaparken sadece vergicilerle kanun yapmaya çalışmasının hata olduğunu savunan Kızılot, “Veri düzenlemesi sırasında hukukçulara, sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcilerine mutlaka danışılmalı. Vatandaşa vergi ile ilgili gönderilen evraklar ciddi incelenmeli. Geçtiğimiz günlerde emekli bir profesör gönderilen vergi cezasının 1 milyon YTL olması üzerine, felç oldu. Yapılan itirazda vergi borcunun sıfır olduğu ortaya çıktı. Ve o vergi evrağını hazırlayan personele, bırakın ceza vermeyi ‘Sen ne yaptın’ diye sorulmadı bile” diye konuştu.

“TÜRKİYE'Yİ FAİZ CENNETİ YAPTILAR”
Son iki yıldır enflasyonun hızla tırmanarak çift haneli rakama, işsizliğin ise yüzde 10.5'lere ulaştığına dikkati çeken SPK eski Başkanı  Prof. Dr. Cansızlar ise şunları söyledi:
“Gelişmiş ülkelerde başlaşan küresel kriz en başta gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye'yi de etkilemeye başladı. Ekonomide çizilen pembe tablolar artık yerini karamsarlığa bırakmaya başladı. Ciddi önlemler ve tedbirler alınmaz ise Türkiye'yi ekonomide karanlık günler bekliyor. İşsizliği arttırarak, Türkiye'yi faiz cenneti yapıp sıcak ve emanet parayı ülkeye çekerek ekonominin düzelmesini beklemek hayal olur. Japon kadın bile evinde otururken Yen'ini bozdurup Türkiye'de yatırım yaparak yılda yüzde yüz elliye yakın faizden para kazanmaya başladıysa bunun sonuçlarını mutlaka düşünmeli. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yüksek faiz yok”
Toplantıyı, Kaymakam Abdullah Kalkan, Bodrum Belediye Başkan Vekili Mehmet Kocair ve yaklaşık 60 işadamı ve turizmci izledi.