Ekonomi 'SPK operasyonu'na bir itiraz da Bayramoğlu'ndan

'SPK operasyonu'na bir itiraz da Bayramoğlu'ndan

10.12.2012 - 13:24 | Son Güncellenme:

Hazırladığı kanun mecliste görüşülürken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın son dakika verdiği önerge ile görevinden alınan SPK Başkanı Vedat Akgiray ve yönetim kuruluna destek geldi.

SPK operasyonuna bir itiraz da Bayramoğlundan

Ekonominin en önemli aktörlerinden biri olan Sermaye Piyasası Kurumu'nun yöneticilerinin bu şekilde görevden alınmasına bir itiraz da eski milletvekili ve MÜSİAD eski Başkanı Ali Bayramoğlu'ndan geldi. Kararın siyasi olduğunu savunan Neta Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu, konunun kamuoyuna spekülatif bir biçimde yansımasının doğru olmadığının altını çizerek, kişilerin itibarının korunmasını gerektiğini savundu.

Bayramoğlu, “Siyasi bir karardır. Bu kararı aslında siyaset, bürokrasi ile karşılıklı olarak oturup değerlendirerek alıp, böyle bir sürprize yer vermeyebilirdi. Ama ben Türkiye’de uçağa binerken bakan olup, uluslararası bir yerde ülkeyi temsil eden bir bakanın uçakta indiği zaman bakanlık görevinden alındığına şahit oldum. Dolayısıyla bunlar benim çok sürpriz değil” diye konuştu.

‘Son dakika operasyonunun’ kamuoyuna spekülatif bir biçimde yansımasını doğru bulmadığının altını çizen Bayramoğlu, ‘yolsuzluk’ iddialarına ise itibar etmediğini söyledi. Bayramoğlu şöyle devam etti.

“Görevini kullanamamak olabilir. Bu bilinçli ve programlı ise o zaman hukuka intikal ettirilir ve hukuk kararını verir. Usulsüzlük ve yolsuzluk var ise bunu haberini çıkartmayacaksınız gereğini yapacaksınız. Ben o anlamda bu kurumlarda bilinçli olmasa da yanlışlıkla hatalar yapılacağını düşünüyorum. Şahsi olarak bir usulsüzlük yapıldığı kanaatine sahip değilim."

Haberin Devamı

SPK’nın performası ile ilgili eleştirilere de değinen Bayramoğlu, “Bunu sadece bir kurumun eksikliği olarak görmeyi doğru bulmuyorum. Türkiye 10 yılda gayri safi hasıla olarak 3 kat büyüdü. Bu büyümeye paralel olarak birçok alanda da benzer büyüme yaşanması gerekirdi. ‘Borsadaki yatırımcı sayısının 3 milyona çıkması gerekirdi’ diye bir düşünülebilir. Bunu sadece ‘SPK yönetimi görevini yerine getiremedi’ ile açıklamayı doğru bulmuyorum. Bunun içerisinde aracı kurumların, bankaların çalışmaları var. Türkiye’deki yatırımcının mevcut finans sistemine güvenini kaybetmesi gibi dezavantajlar var.

‘ 1 milyon yatırımcı borsadan niye kaçıyor?’ konusunun iyi değerlendirilmesi gerekir. Yatırımcı ve piyasa yapıcılarının birçoğu onlarca mahkemede uğraşıyor. İnsanlar tedirgin. Bunun yanında stopaj kesintisi, vergi sistemi, kar beyanları ile ilgili yaşanmış birçok problem var. Siyaset, bürokrasi , piyasayı ayakta tutan aracı kurumların ve bankalarında eksiklikleri ve hataları var. Borsayı sadece 3-5 banka veya ilk 30’daki bazı hisse senetleriyle ayakta tutmaya çalışırsan, yatırımları tabana yayacak bir mekanizman yoksa borsa hep böyle kalır” dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 2 SENEYE DİKKAT"

Haberin Devamı

Yasanın açıkları kapatabileceğini ve kritik bir eşik olduğunu belirten Ali Bayramoğlu, tarafların görüşlerinin alınarak hazırlanacak yönetmelik ve düzenlemelerle eskiye göre çok daha etkin yasa olacağını söyledi. Adaptasyonlarla ilgili sıkıntı yaşanabileceğine işaret eden Bayramoğlu, önümüzdeki iki senenin sermaye piyasaları ve İstanbul Borsası açısından önemli süreç olacağını, bu süreci iyi değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

ARACI KURUMLAR ARASINDAKİ HAKSIZ REKABET

Piyasada resmi statüde 80’ yakın aracı kuruluş bulunduğunu, bunun 60’ının aktif olduğunu belirten Bayramoğlu, aracı kuruluşlar arasında yaşanan haksız rekabetin masada görüşülecek önemli konular arasında olduğunu kaydetti.

‘YERLİ YABANCI YATIRIMCI' SORUNU

Bayramoğlu, yurtdışından İMKB’de işlem yapan yerli yatırımcı sorununa da değinerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Borsada işlem yapan yüzde 70 civarındaki yabancı yatırımcının gerçekte ne kadarı yabancı. Yurtdışından Türkiye’de işlem yapan yerli -yabancı yatırımcı sayısı ne kadar? Bu noktada yapılacak düzenlemelerle yerli sayısının artacağını düşünüyorum. Yurtdışında yaptığınız her işlemde Türkiye’den yurtdışına kaynak çıkışına vesile oluyorsunuz. O nedenle önümüzdeki dönemin en çok dikkat edilmesi gereken konularında biri olacak.”

“FİRMALAR AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATACAK

Yasayla birlikte ‘halka arz’la ilgili yeni bir dönemin başlayacağını anlatan Bayramoğlu, “Firmaların gerçek değerlerinin tespit edilmesi noktasında SPK daha hassas davranacak. Bu yatırımcıya da güven getirecek, halka arz yapan firma da ayağını yorganına göre uzatacak” dedi.