Ekonomi Stüdyo dairelere yasak getirmedik

Stüdyo dairelere yasak getirmedik

11.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni düzenlemenin stüdyo dairelerin yapılmasını yasaklamadığını belirterek, küçük konut tarifinin yapıldığını ve amacın konutun otel gibi farklı hedeflerle kullanımını engellemek olduğunu açıkladı

Stüdyo dairelere yasak getirmedik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler tartışma yarattı. Özellikle ‘stüdyo daireler yasaklanıyor’ şeklinde yapılan yorumlar kafaları karıştırırken, Bakanlık ve sektör temsilcileri bu uygulamanın stüdyo dairelerin yasaklanması anlamına gelmediğini söyledi.
Konuyla ilgili Milliyet’e özel açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yönetmelikle, stüdyo dairelerin farklı amaçlarla kullanılmasının önüne geçmeyi amaçlandığını söyledi. Bayraktar, bu uygulamanın özellikle turizm sektörüne de olumlu katkı yapacağını kaydetti. Bayraktar, şunları söyledi:
“Turizm tesisleri düzenli olarak denetimleri gerçekleştirilebilen işletmelerken, konut alanı olarak belirlenen yerlerde bu tür denetimler gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Turizm işletmelerinin belgeli olması gerekmektedir. Aksi halde kayıt dışı olur. Turizm belgesi olmadan, günlük olarak kiralanan konut alanları, merdiven altı işletmelere benzetilebilir.”

Konutun tarifi yapıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan da, yeni düzenlemenin stüdyo dairelerin yasaklandığı anlamına gelmediğini belirterek, burada bir düzenlemenin söz konusu olduğunu söyledi. Bir insanın yaşayacağı ölçütlerde konut tarifi yaptıklarını anlatan Ercan, “Bir konutta olması gereken birimleri ve büyüklükleri düzenledik” dedi.
Burada bir yasaklamanın söz konusu olduğunu, bunun da stüdyo dairelerin farklı amaçlarla kullanılması olduğunu ifade eden Bülent Ercan, şöyle konuştu:
Stüdyo daireler yapılıyor ve bunlar otel gibi ya da kiralık olarak işyeri gibi kullanılabiliyor. Bunları engelleyeceğiz. Artık Bakanlık olarak ruhsatları denetlediğimiz gibi, işletme ruhsatlarını da denetleyeceğiz. Bununla ilgili şikayetleri işleme koyacağız.”

Haberin Devamı

Net-brüte ayar geldi
Yasalarda konutların başka bir şekilde kullanılmasına ceza verilmediğini, sadece planlara ve projelere ceza verilebildiğini ifade eden Ercan, “Artık mevzuata aykırı kullanım ve tüketiciyi yanıltmaya da ceza vereceğiz. Özellikle net-brüt metrekaredeki suiistimallerde ceza uygulayacağız. Brüt ve net metrekareyi onaylı ruhsat projelerine yazmayanlara ceza vereceğiz” diye konuştu.

Tartışma neden çıktı?
Bakanlığın yeni düzenlenmesine göre en küçük konutta oturma odası en az 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekare olabilecek. Bu durumda bir konut 27 metrekareden küçük olamayacak. Buna göre oturma odasının bir girintisi olsa bile yatak odası en az 8 metrekare olabilecek. Üniteler arasında kapı şartı aranmasa bile yatak odası ile oturma odası farklı kurgulanacak.

Haberin Devamı

‘Makul bir tanım yapıldı’
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni uygulamanın yasaklama anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Burada sadece bir sınırlamadan bahsedebiliriz. Bakanlık bir yerin konut olması için en asgari tanımları yaptı” dedi. Asıl amacın konutun amacının dışında kullanımının engellenmesi olduğunu dile getiren Durbakayım, “Stüdyolar artık otel olarak kullanılmayacak. Bir yer konutsa konut, otelse otel, rezidanssa rezidans olarak kullanılacak” diye konuştu. Durbakayım, yönetmeliğin sektörde önemli eksiklikleri giderdiğini de sözlerine ekledi.
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni uygulamanın yasaklama anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Burada sadece bir sınırlamadan bahsedebiliriz. Bakanlık bir yerin konut olması için en asgari tanımları yaptı” dedi. Asıl amacın konutun amacının dışında kullanımının engellenmesi olduğunu dile getiren Durbakayım, “Stüdyolar artık otel olarak kullanılmayacak. Bir yer konutsa konut, otelse otel, rezidanssa rezidans olarak kullanılacak” diye konuştu. Durbakayım, yönetmeliğin sektörde önemli eksiklikleri giderdiğini de sözlerine ekledi.

‘Stüdyoya yasak yok’
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, bazı stüdyoların inşa edildikten sonra otel gibi işletilebildiğini ya da günlük kiraya verildiğini ifade ederek, uygulamanın bu kullanımları önleyici nitelikte olduğunu söyledi. Yeni yönetmelikle stüdyo dairelere yasak gelmediğini sadece başka amaçlar için kullanılmasının amaçlandığını ifade eden Demir, “Hem sahillerde hem de İstanbul’da bu tür daireler farklı amaçlar için kullanılabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sektöre etkisi sınırlı olur’
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, stüdyo dairelerle ilgili yönetmeliklerde zaten belli sınırlamalar olduğunu, fakat bunlara pek dikkat edilmediğini belirtti. Özyurt, bu tür dairelerin çok az sayıda ve düşük fiyatlı lansman yapmak için tercih edildiğini anlatarak, “Biz de az sayıda bu dairelerden yaptık. Bu gelişmenin sektörü çok fazla etkileyecek bir durum olacağını sanmıyorum” dedi. Tamer Özyurt, “Bu kararı yerinde ve doğru buluyorum” diye konuştu.

‘Yasaklama anlamına gelmez’
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, küçük dairenin ölçülerinin belirlenmesinin stüdyo dairelerin yasaklandığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Burada stüdyo dairelerin kaldırılması diye bir durum yoktur. Çok açık bir şekilde metrekare ölçüleri verilerek bu ölçülere uygun bir şekilde oda veya oda nişi (oyuğu) şeklinde değerlendirme yapılabilir. Yönetmelik bir bağımsız bölümde olması gerekenleri yazıyor.“

Haberin Devamı

‘Uygulama çözüm olmaz’
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Türkiye’de yalnız yaşayan insanların sayısında bir artış olduğu söyledi. Bu kişilerin gelir düzeyinin de düşük seviyede olmadığını belirten Narlı, “Dolayısıyla daha büyük dairelerde de yalnız yaşanabilir. Yani 1+0 daire yapımına izin vermeyerek, insanları yalnız yaşamaktan caydırmak mümkün değil” dedi.

Esenyurt’ta sorunu çözdü üç projesiyle dönüş yaptı
İmar sorunu nedeniyle binlerce konut mağdurunun ortaya çıktığı Esenyurt’ta planların hazırlanmasıyla yeni bir sürece girildi. Planların askıda bulunduğu bölgede önümüzdeki günlerde projeler ruhsat almaya başlayacak.
Esenyurt’ta gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettiren Özyurtlar İnşaat da, bu süreçten yara almadan çıkan firmalar arasında yerini alıyor. Sorunlu projelerinde yaklaşık 1.350 konuttan, 350’sinin parasını iade eden Özyurtlar, bir yandan da bölgede yeni projelerini satışa çıkarmaya başladı.
Şimdi yeniden projelerini lanse etmeye başladıklarını belirten Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde 3 projeyi satışa çıkardıklarını ifade etti.
Esenyurt’ta 7 dönüm arazi üzerinde NCadde projesinin inşa ettiklerini anlatan Özyurt, “Projede 112 daire bulunuyor. Satışa çıkalı bir ay olmasına rağmen NCadde’nin yüzde 25’i satıldı” dedi. Özyurt, NCadde’de metrekare fiyatlarının ise 2 bin 500 lira seviyesinde olduğunu söyledi.

Yüzde 20’si Araplara
Yine Esenyurt’ta NCity projesini gerçekleştirdiklerini söyleyen Özyurt, şunları dile getirdi:
“NCity Esenyurt’ta 448 daire yer alıyor. Şu ana kadar yüzde 40’ını sattık. NCity’de metrekare fiyatlarımız 1.300-1.400 lira civarında. Bu bölgede C ve D gelir grubundakileri ev sahibi yapmaya devam edeceğiz.”
Beylikdüzü’nde ise N5 Suites adlı projeyi hayata geçiren Özyurt, “Otel ve rezidans konseptinde inşa ediyoruz. Toplam 330 bağımsız bölüm bulunuyor” dedi.
Özellikle Arap yatırımcılardan büyük ilgi gördüklerinin altının çizen Özyurt, projenin şuana kadar yüzde 20’sini sattıklarının ifade ederek, “Bu projede metrekare fiyatlarımız 3 bin 500-4 bin lira arasında değişiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sorun artık firma sorunu
Bölgedeki sorunu erken teşhis ettiklerini belirten Tamer Özyurt, sorunun firmalardan kaynaklandığını vurgulayarak, “Bin konut yapılabilecek yere 2 bin konutluk proje maketleri hazırladılar” dedi.
Ne İBB’de ne Esenyurt Belediyesi’nde sorun olmadığını belirten Özyurt, “Emsal hesabına göre yapılacak konut sayısı, hesaplananın 3’te 1’i çıkınca sıkıntı başladı. Temmuz ayında 1/5000’lik planlar geçti. 1/1000’lik planlar da şu anda askı sürecinde. Şimdi firmalar yeni proje yapacaklar ve ruhsat alacaklar. Sorun belediye kaynaklı olmaktan çıktı, firmaların sorunu haline geldi” dedi.

Otel yapacak
Bayrampaşa Maltepe’de kentsel dönüşümü desteklemek adına bir otel projesi yapacaklarını söyleyen Özyurt, projeyi ilk etapta rezidans olarak düşündüklerini ancak belediyenin isteği üzerine otele çevirdiklerini belirterek, “Uluslararası bir zincirle görüşmelerimiz sürüyor. Projemizin ruhsatını aldık. İnşaatına başlamak üzereyiz. Proje 160 odalı 300 yatak kapasiteli olacak. Arsa sahipleri de otelden hisselerini alacak” dedi.

Gaziantep’e 800 konut
Tamer Özyurt, önümüzdeki yıl ilk kez İstanbul dışına çıkacaklarını belirterek, “Gaziantep’in en büyük projelerinden birini yapacağız. Alman bir grubun yanında Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri de yanımızda olacak. 800 konutluk bir proje inşa edeceğiz” dedi.

Yüzde 10’u yabancılara
Yabancı yatırımcılardan büyük ilgi gördüklerini ifade eden Tamer Özyurt, şöyle konuştu:
“Nisan-Mayıs aylarında çok talep aldık ve yabancıya satışlar satış ortalamamızın yüzde 50’sini geçti. Ortadoğu’daki karışıklıklar başlayınca biraz duruldu. Şu anda satışlarımızın yüzde 10’u seviyesinde. İlk 8 ayda 150’nin üzerinde satış yaptık.”

‘İnşaat, ekonomiden daha fazla büyüyor’
Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4.4 büyüdüğünü açıkladı. Büyüme rakamlarını değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, özellikle inşaat sektöründeki büyümenin dikkat çekici olduğunu, sektörün Türkiye ekonomisinin büyümesine paralel olarak her zaman 1 kat daha fazla büyüdüğünü söyledi. Dumankaya, 7.6 olarak açıklanan inşaat sektörü büyüme rakamlarının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
Dumankaya, “Büyüme rakamları bize bir kez daha inşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu kanıtladı” dedi.

TOKİ, 1600 konut için kura çekimi yapacak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) alt gelir grubuna yönelik konut projelerine devam ediyor. Piyasa koşullarında ev sahibi olamayan yoksul vatandaşları düşük taksitler ve uzun vadede ödeme kolaylığıyla konut sahibi yapan TOKİ’nin bu kapsamda Antalya, Niğde, Bingöl ve Gaziantep’te inşa ettiği konutlara yoğun talep gerçekleşti.
Bu kapsamda idare, alt gelir grubundaki vatandaşlar için toplam 144 bin 444 konut inşa etti. Niğde’de inşa edilen alt gelir grubu konutlara başvuru 6 katı aştı. Antalya, Niğde, Bingöl ve Gaziantep’te inşa edilen bin 583 konutun hak sahipleri eylül ve ekim aylarında belirlenecek.

Kocaeli’nde peşinatı 1 yıl boyunca erteliyor
Pekdemir İnşaat’ın hayata geçirdiği Evimiz Kocaeli’nde sonbahar kampanyası başlatıldı. Kurban Bayramı’na kadar devam edecek kampanya süresince peşinatı bir yıl sonra ödeyerek veya vade farksız 20 ay taksitli ödemeyle ev sahibi olabilmek mümkün.
Konutların teslimine 2015’den itibaren başlanacak olan projede, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut bulunuyor. Pekdemir İnşaat Genel Müdürü Mert Pekdemir, 360 konutluk ilk etabı satışa sunulan, gösterilen yoğun ilgi ve oluşan talep üzerine 264 konutluk ikinci etap satışları öne çekilen projede ev sahibi olmak isteyenlere, yeni fırsatlar sunduklarını vurguladı.

Beylikdüzü’ndeki yeni projede indirim yaptı
Hasoğlu Yapı tarafından Beylikdüzü’nde inşa edilen Newista Residence için düzenlenen yaza veda kokteylinde, 12 aile daha Newista Residence’den ev sahibi oldu.
Kokteyle katılan tüm müşterilerine hoş bir sürpriz hazırlayan Hasoğlu Yapı, daire fiyatlarında 10 bin lira indirim yaptı. Etkinlik sonunda 12 aile daha projeden daire satın aldı.
Hasoğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sever, Newista Residence projesini oturum ve yatırım için ideal bölge olan Beylikdüzü’nde inşa ettiklerini söyledi.