Ekonomi SUR YAPI’DAN YÜZDE 20 İNDİRİMLİ ‘KORİDOR’

SUR YAPI’DAN YÜZDE 20 İNDİRİMLİ ‘KORİDOR’

14.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sur Yapı, Güneşli’de sanayi alanlarının yerine inşa ettiği Corridor projesini satışa çıkardı. İki cadde arasında büyük bir koridor kuran projede lansman ve peşin alım indirimleriyle konutlara yüzde 20 daha ucuza sahip olmak mümkün

SUR YAPI’DAN YÜZDE 20 İNDİRİMLİ ‘KORİDOR’

Anadolu yakasında Adapark, Mahalle İstanbul ve Exen İstanbul gibi önemli projeler gerçekleştiren Sur Yapı, son projesini Avrupa yakasındaki Güneşli’de satışa çıkardı. ‘Corridor’ adındaki proje iki caddeyi birbirine bağlayan yapısıyla bu adı aldı.
Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, İstanbul’un merkezi noktalarında projeler üretmeye gayret ettiklerini belirterek, bunun için dönüşümü çok daha kolay olan sanayi alanlarına yöneldiklerini açıkladı. Bu kapsamda Sancaktepe’deki Adapark ve Mahalle İstanbul projelerinin yanı sıra Kağıthane’de de bir AVM yaptıklarını anlatan Elmas, “Güneşli’de uzun bir süredir proje yapmak istiyorduk ve 2 parselden oluşan proje için arsa sahipleriyle anlaştık” dedi.
Elmas, parsellerden birinde matbaacılar, diğerin de ise metal atölyesinin bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:
“Güneşli 10 yıl önce sanayinin geldiği bir yerdi. Şimdi ise sanayi bölgeyi terk ediyor. Burada belediyeye terklerden sonra 18 bin 200 metrekarelik arsamız kaldı. Bu arsa 2 caddenin ortasında yer alıyor. Projeyi de 2 caddeyi birbirine koridorla bağlayacak şekilde tasarladık. 250 metrelik caddede 53 mağaza bulunacak.

Küçüklere ağırlık verdi
Altan Elmas, Corridor’un mimari çiziminin bünyelerindeki proje gurubu tarafından tasarlandığını belirterek, 505 konuttan oluşan Corridor’un 2 tane 19 katlı, 5 tane de 6 ila 8 katlı bloklardan oluştuğunu anlattı. Projede 42 metrekarelik stüdyo dairelerden 337 metrekarelik 4+1 tiplerine kadar farklı konutların bulunduğunu dile getiren Elmas, dairelerin çoğunluğunun 1+1 ve 2+1’lerden oluştuğunu söyledi.
Hem yatay hem de dikey yaşam alanı oluşturduklarını ifade eden Elmas, 270 milyon lira yatırım değeri bulunan Corridor’un 2014 yılında tamamlanacağını kaydetti. Elmas, toplamda 78 bin metrekare inşaat alanı bulunan projede 505 konutun yanı sıra mağazaların da bulunduğunu dile getirdi.
Altan Elmas, projenin temmuz ayında ön satışa çıktığını ve 100’e yakın dairenin satıldığını açıklayarak, lansman için geçerli olan yüzde 10 indirimi sürdürdüklerini söyledi.

Toplamda yüzde 20 indirim
Bunun yanı sıra konutları peşin ya da banka kredisiyle alanlara yüzde 10 ek indirim daha yaptıklarının altını çizen Elmas, “Bu durumda fiyatı 179 bin lira olan daireye, lansman ve peşin alım indirimleriyle birlikte 145 bin liraya sahip olunabilecek. Yani toplamda yüzde 20 indirim yapıyoruz. Ayrıca yüzde 40 peşinat ile 36 ay vade farksız ödeme seçeneği de sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Artı KDV’yi vatandaş öder
Altan Elmas, projede ruhsatı haziran ayından sonra almaları nedeniyle yeni KDV oranlarının geçerli olacağına dikkat çekerek, “Konut alacak vatandaşlar KDV’yi teslimde ödeyecek. Bunu sözleşmede belirtiyoruz. Şimdilik KDV düzenlemesi yapılmadı ve oranın ne olacağı belli değil. Uygulama kademeli olarak devreye girebilir. Ama % 1 olan KDV’nin birden yüzde 18 olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

İzmir’de sahile marinalı proje
Altan Elmas, İzmir’de de büyük bir projeleri olduğuna işaret ederek, yaklaşık 5 yıl önce Torunlar ve Hayat Kimya ile satın aldıkları eski Turyağ Fabrikası’nın arsasına yapacakları projenin çalışmalarında sona geldiklerini anlatarak, “Uzun süredir bürokrasiyle boğuşuyoruz. 2013’te projeye başlamayı planlıyoruz. AVM, rezidans ve apartlardan oluşacak projenin önünde iskele de var. Denize sıfır konumda 300 metre cephesi olan projede marina da yapmak için başvuruları yaptık. 45 bin metrekarelik alanda 100 bin metrekare inşaat alanı olan çok kaliteli bir proje yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Emre Arolat, DubaI’de 5 projeyle finale kaldı

Emre Arolat Architects, 2-4 Ekim’de Dubai’de düzenlenecek olan Cityscape Awards for Emerging Markets 2012 ödüllerinde 5 proje ile birden finalde yer alıyor.
Bu yaz başında tamamlanan ve büyük bir hızla Bodrum’un en hareketli mekanlarından birine dönüşen Yalıkavak Marina, yine bu yılın ilk aylarında faaliyete giren Le Meridien Etiler İstanbul “Uygulanmış Turizm Yapıları” kategorisinde finale kalan projeler oldu. Varyap firmasının yeni yatırımı olan Varyap Yalıkavak Rezidansları “Geleceğin Konut Projeleri” kategorisinde, İstanbul Göktürk bölgesinde inşaatı yakın zamanda tamamlanmış olan Arketip Evleri ise “Uygulanmış Konut Projeleri” kategorisinde final sunuşunda yer alacak. “Geleceğin Kültür Yapıları” kategorisinde ise “İstanbul Antrepo 5 Çağdaş Sanatlar Müzesi” projesi finalde yarışacak.

Ödüller 2 Ekim’de
Bu önemli yarışmanın ödülleri 2 Ekim 2012 tarihinde Dubai’de gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak. Finale kalan projeler, 2-4 Ekim 2012 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek olan Cityscape Global Fuarı’nda yer alacak sergide uluslararası arenada tüm yatırımcı ve mimarların ziyaretine de açık olacak.
Daha önce de farklı projeleriyle ödüller kazanan Emre Arolat Architects, Cityscape Dubai Awards 2011’de Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi ile “En iyi Kültür Yapısı”, Cityscape Dubai Awards 2010'da “Minicity Maket Parkı” ve “Maksimum Evler” projeleriyle “En İyi Rekreasyon Yapısı” ve “En İyi Konut Yapısı”, 2008’de ise Zorlu Center projesiyle “Master Plan” kategorisinde “Cityscape Dubai Special Award” ödüllerine layık görülmüştü.

Haberin Devamı

VATANDAŞA 120 AYLIK DÖNÜŞÜM KREDİSİ GELİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında konutunu ya da işyerini kendisi yaptırmak isteyenlere verilecek krediyle ilgili detayları açıkladı. Bu kapsamda hazırlanan ‘Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelikle anlaşmayla tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az 1 yıldır ikamet ettiği veya bunlarda iş yeri bulunduğu tespit edilenlerden, konutunu ve iş yerini kendi imkânlarıyla yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek.
Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahipleri, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurabilecek.

Yüzde 25 peşin verilecek
Konutunu veya iş yerini kendi imkânlarıyla yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25’i peşin, geri kalanı da 3 eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak, özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılacak.
İş yeri ya da konutunu edinmek isteyenlere kredi kullandırılması halinde düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemlerini müteakip toplu olarak ödeme özel hesaptan hak sahibinin hesabına yatırılacak.

120 ay vade yapılacak
Kredinin geri ödeme süresi brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar konutlar için 120 ay; 101-150 metrekare konutlar için 84 ay, 150 metrekareden büyük konutlar için 60 ay olacak. Brüt inşaat alanı 50 metrekareye kadarki iş yerleri için 48 ay ve 50 metrekareden büyük iş yerleri için de 36 ay olarak tespit edildi. Geri ödeme taksitleri, ait olduğu her ayın ilk ve son iş günü arasında ödenecek. Ayın son iş gününden sonra yatırılan geçmiş aya ait taksitlere gecikilen günler için gecikme zammı uygulanacak.
Geri ödeme, kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren en geç 24 ay sonra başlayacak.

Tespit ve yıkım kredisi de var
Riskli bina tespiti için özel hesaptan tespit kredisi verilebilecek. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde tespitin yaptırılması ve Bakanlığa gönderilmesi zorunlu olacak. Riskli alanda yer alan veya riskli olduğu tespit edilen yapılar için Bakanlıkça özel hesaptan yıkım kredisi verilebilecek. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde yıkım işleminin yaptırılarak, enkazının kaldırılması ve Bakanlığa bilgi verilmesi zorunlu olacak.

Haberin Devamı

Verilen Krediler denetlenecek
Bakanlık, kredilerin kullanma aşamalarında amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını denetleyebilecek. Kredi kullanılarak edinilen konutun yine aynı şartları haiz bir başkası tarafından devir veya satın alınması halinde kredi borcu devredilecek. Kredi açılan konut ve iş yerleri için zorunlu deprem, konut ve inşaatların devamı süresince tüm riskleri içeren inşaat sigortası yaptırılacak.
Kredi kullananların sözleşmenin imzalanmasından itibaren geri ödeme süresi sonuna kadar hayat sigortası yaptırması da gerekecek.

Haberin Devamı

Ataşehirli finans merkezi için yürüyecek

İstanbul Finans Merkezi, belediyeler arasında savaşa dönüştü. Ataşehir Belediyesi finans merkezinin kendi sınırları içinde olmasını iddia ederek mahkemeye başvurdu. İmar planlarının henüz hazırlanmaması sebebiyle de Ataşehir Belediyesi, bugün Büyükşehir Belediyesi’ne karşı eylem yapacak.
Finans merkezinin sınırlarının belirsizliğinden şikayet eden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgazi, “Ataşehir Finans Merkezi bizim sınırlarımızda olmalı. Ama sadece GAP ve Varyap’ın hayata geçirdiği proje bizim bölgemizde bulunuyor. Mahkeme süreci devam ediyor” diye konuştu.
Finans merkezinin Ataşehir sınırlarında kabul edilmediğini fakat tüm reklamlarda adının Ataşehir olarak geçtiğini söyleyen İlgazi, “Finans merkezi, Ataşehir ile bağdaştırıldı. Madem Ümraniye’ye bağlı, o zaman adı da Ümraniye Finans Merkezi olmalı” diye konuştu.

‘Bakanlığa da gideriz’
Ataşehir Belediyesi'nin son seçimlerde yeni ilçe olan 9 ilçeden biri olduğunu söyleyen İlgazi, “Bizim dışımızda bütün ilçelerin 1/5000 planları yapıldı. Sadece bizimki ısrarla yapılmıyor.
İmar planları çıkmadan dönüşüme başlayamıyoruz. 14 Eylül günü (bugün) Büyükşehir Belediyesi önünde binlerce kişiyle eylem yapacağız. Sorunumuz çözülmezse, Bakanlığa müracaat edeceğiz” dedi.

430 milyon TL’lik arsa dönüşüm için İBB’ye geçiyor
Etiler’deki Polis Okulu ve tesislerinin bulunduğu yaklaşık 430 milyon lira değerindeki arazinin kentsel dönüşüm amacıyla kullanılmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilmesini sağlayan protokolün hazırlıkları başladı. Bu kapsamda Başkan Kadir Topbaş’a yetki verilmesini içeren rapor onaylandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanacak protokol kapsamında, Beşiktaş 2011 ada üzerindeki 29 ve 271 no’lu parseller, 6 ay içerisinde İBB’ye devredilecek.
Belediye ise bu parsele karşılık Çatalca’da emniyete hizmet binası ve lojman yapacak. Yaklaşık 32 dönümlük iki parselin İBB’ye devri için arsaların sahibi olan Maliye Bakanlığı’nın da onayı alınacak.

Alanda dönüşüm yapılacak
Raporda, ilde bulunan yapıların ve gayrimenkullerin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi düşünüldüğü kaydedildi.
İstanbul Beşiktaş ilçesi 2011 ada, 29 ve 271 sayılı parsellerin bulunduğu alanın mülkiyetinin Maliye Bakanlığı, tahsisinin ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olduğu bildirilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Bu parsellerin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında taraf kurumların uygun göreceği şartlarda değerlendirilmesi ve bu kapsamda Maliye Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında düzenlenecek protokol ile Büyükşehir Belediyesi’ne devri hakkındaki görüşün ve protokol taslağının hazırlanarak Başkanlığa bildirilmesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden talep edilmiştir.”

Sancaktepe’de yüzde 25’i 12 ay erteleme seçeneği
AC Yapı, Sancaktepe’de inşa ettiği Dore Life’ta ödeme kolaylığı sunuyor. Bu kapsamda projeden yüzde 75’i banka kredili ve yüzde 25’i 12 ay sonra ödemeli olarak konut sahibi olunabiliyor. 2013 yılının kasım ayında tamamlanacak olan projede, 144 adet 1+1, 80 adet 2+1, 72 adet 3+1 ve 36 adet 4+1 konut yer alıyor. 9 katlı 7 bloktan oluşan projede, 1+1 evler 68 metrekare, 2+1 evler 115-125 metrekare, 3+1 evler 155-158-165-168 metrekare, 4+1 evler 205-208-215-218 metrekare olarak tasarlandı.

Alışveriş yaparak 3+1 dairenin tapusunu aldı
Türkiye’nin birçok yerinde yaptığı konut projeleriyle dikkat çeken Garanti Koza, destekçisi olduğu, İstanbul Shopping Fest kapsamında bir talihliye Koza Evleri’nden 3+1 daire verdi. 9 – 29 Haziran tarihleri arasında alışveriş yapan Kadir Özdemir, Tem Ispartakule gişe çıkışları yanında 10 bin metrekarelik alan içinde konumlanan Bahçeşehir Koza Evleri Sitesi’nden 3+1 dairenin sahibi oldu.
Tüm binaların güneşe baktığı Koza Evleri, 8 bin 250 metrekarelik yeşil alanı, dinlenme ve yürüyüş alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness center, sauna ve buhar odası, masaj odası, açık ve kapalı çocuk oyun alanları, tenis kortu, kamelya, kafeterya ve terası ile eksiksiz bir sosyal yaşamı da içinde barındırıyor.