Ekonomi Sürekli yaz saatine AB ve borsa engeli

Sürekli yaz saatine AB ve borsa engeli

23.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Yıldız, sürekli yaz saatinde kalmak daha çok tasarruf sağlasa da AB sürecini ve borsaları göz önüne alarak yaz - kış saati uygulamasını sürdüreceklerini söyledi

Sürekli yaz saatine AB ve borsa engeli

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 27 Ekim’de bitecek yaz saati uygulamasının ticari borsalar başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) sürecine senkronize olmak için sürdürüldüğünü kaydetti.
Bakan Yıldız, TBMM’de gazetecilerle sohbetinde, Bakanlar Kurulu’nda Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı Taslağı hakkında sunum yaptığını ve düzenlemenin imzaya açıldığını da dile getirdi.
Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle 27 Ekim pazar günü saatler 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınacak. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile yaklaşık 800 milyon - 1 milyar kilovat saat arası elektrik tasarrufu yapılıyor.
Bu miktar orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine eşit. Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“Şimdi yaz saatinden tekrar kış saatine geçiyoruz. Bir saat geri alacağız. Alınmaması halinde enerjiyle alakalı tasarruf miktarları daha az olmuyordu. Daha fazla oluyordu.
Ama bunun gerek AB sürecinde, gerekse birtakım ticari borsalarla alakalı senkronize olsun istendi. Ben enerji açısından baktığımda net olarak yaz saati uygulamasının devamlı olmasının uygun olduğunu söylemiştim.
Çarpma, bölme yaptığımız zaman rakamlar da ortadaydı. Türkiye yalnız bunlardan ibaret değil. Birçok argümanı bir arada tutarak buna karar veriyoruz ya da bu saatleri geri alıp mevcut uygulamanın devam etmesiyle ilgili karar alındı. Bu şekilde uygulamaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

BOTAŞ 3’e bölünecek
Taner Yıldız, BOTAŞ’ın üçe bölünerek yeniden yapılandırılmasını da içeren yasa tasarısının imzaya açıldığını açıkladı. Yıldız şunları söyledi:
“Adım adım piyasayla uyumlu hale gelen bir doğalgaz piyasası oluşturuyoruz. Özel sektörün ithalatını daha da genişletecek bir yapı olacak. Şu anda ilk hedefimiz Rusya ile alakalı kontratların özel sektör aracığıyla yapılmasıdır.”
Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan tasarı şu düzenlemeleri içeriyor:
- BOTAŞ; iletim faaliyeti, LNG tesislerinin işletilmesi ile depolama faaliyetleri ve diğer faaliyetleri gerçekleştirmek üzere üç ayrı tüzel kişilik olarak yeniden yapılandırılacak. Bunlardan iletim ve LNG tesislerinin işletilmesi ile depolama faaliyetleri dışındaki faaliyetleri gerçekleştirecek olan şirket BOTAŞ olarak kalacak.
- İGDAŞ, mülkiyet ve kâr payı haklarına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali hakları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kalmak kaydıyla özelleştirilecek.