Ekonomi Suriyeli turizmciyi Türkiye eğitecek

Suriyeli turizmciyi Türkiye eğitecek

20.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Suriye arasında ticaretin, serbest ticaret anlaşması yapıldıktan sonra arttığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu canlanmanın turizme de yansıdığını, iki ülkenin ortak destinasyonlar ve turizm eğitimi gibi alanlarda işbirliğine gideceğini söyledi.

Suriyeli turizmciyi Türkiye eğitecek

Günay, “Suriye’ye turizm eğitimcileri göndereceğiz” dedi.
Şam’daki Dedeman Oteli’nin açılışı dolayısıyla bulunduğu Suriye’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, iki ülke turizmini değerlendirdi. Günay, “Şu anda da çok sayıda kafilemiz Suriye’de. Hafta sonu gezileri gibi olmuş. Gaziantep’le Halep arasında ortak proje var. Suriye Turizm Bakanlığı’nın da bu konuda iyi çalışmalar yapıyor.
EMITT 2009’da Suriye konuk ülkeydi. Ortak destinasyonlar projemiz var. TURSAB’la birlikte yetkililerle bu ziyrette de konuştuk. Eğitim konusunda destek vereceğiz. Eğiticilerini eğiteceğiz. Önümüzdeki aylarda TURSAB ve bakanlık üzerinden eğitici göndereceğiz. Azezbaycan için de 100 kişi eğitmiştik” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Güvenlik kaygılarımız var’
Türkiye ve İstanbul’un Suriye için dünyaya açılma kapası konumunda olduğunu belirten Günay, Suriye’nin tur operatörleri aracılığıyla gelişlerde vize aramadığını söyledi. Günay, şöyle konuştu:
“Biz de iyileştirmeler düşünüyoruz. Güvenlik kaygılarımız var. İşadamlarımızdan vize alınmaması konusu gündemde, Sayın Başer Esad, ‘İşadamlarının terörle alakası olmaz. Ben söylüyorum kaldırın ama kaldırmıyorlar’ diyerek biraz bürokratlardan yakındı.
Suriye’nin de önemli bir arkeoloji zenginliği var. Bizans, Selçuklu, Hıristiyanlık var. Bu coğrafya tarihsel zenginliğinin ekmeğini yiyemiyor, çünkü barış ortamı oluşmamış.
Buralara herkes gelmek ister ama bölgenin güvenli olması lazım. Turizm bu yüzden sadece ekonomi değil aynı zamanda bir barış projesidir.”

‘Esselah fi vatan, esselah fi âlem’
Şam’daki Dedeman Oteli’nin açılışı dolayısıyla bulunduğu Suriye’de soruları yanıtlayan Bakan Günay, Türkiye’nin artık ‘düşmanlarla çevrili’ olmadığını, 10-15 yıl öncesine göre komşularıyla daha iyi ilişkiler kurduğunu söyledi.
Günay, “Turizm en yakın çevreden başlıyor. Rusya’dan 2.5 milyon kişi geliyor. Bu barış ortamının gelmesinin sonucu. 2008’i 26 milyon turistle kapattık. İyi ilişkelerin büyük etkisi oldu. O yüzden ben Dedeman’ın açılışında da söyledim. ‘Esselah fi vatan, esselah fi alem.’ (Yurtta ve dünyada barış) Atatürk’ün bir dahi olduğunu bundan da anlıyoruz” dedi.

‘Gribi kapıda yakaladık’
Turizmde ilk üç ayın biraz sıkıntılı geçtiğini ama nisanda durumun değiştiğini ileten Günay, şu bilgileri verdi: “Nisanda yüzde 11 artış oldu. Kişi başına turist harcaması 700 dolara çıktı. Domuz gribinin bizi olumsuz etkilemesi söz konusu değil. Türkiye gribi sınırda yakalamıştır.”