Ekonomi Sürpriz faiz kararına dolar ve altından ilk tepki

Sürpriz faiz kararına dolar ve altından ilk tepki

21.03.2024 - 14:10 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltti. Peki altın ve dolarda son durum ne?

Sürpriz faiz kararına dolar ve altından ilk tepki

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB, mart ayında politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 50'ye yükseltti.

Haberin Devamı

Dolar/TL kuru faiz kararı öncesi 32.44 TL seviyesinde işlem görüken faiz kararının ardıanan 31.87 TL seviyesine geriledi.

Gram altında ise şu dakikalarda 2 bin 275 TL seviyesinde dalgalanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “Seçimler öncesi belki hareket sınırlı kalır diyerek 250 baz puan artış düşünmüştük. Bizim ana gerekçemiz şu: Makroistikrar için güzel bir mesaj şu oldu. Kimse faizlerin yükselmesini istemiyor. Sıkılaştırma politikaları enflasyonu kontrol etmek için olduğu için fiyatların yukarı gittiğini görüyoruz. Onu önlemek için tedbir almak olumlu bir hareket oldu. 500 baz puan faiz artırımı ile 'ben programa bağlıyım ve sıkı duruyorum' mesajını aldım.

Haberin Devamı

Enflasyon yıl sonunda 40-42'lerde beklenirken acaba daha yüksek mi çıkacak diye bir enflasyon beklentileri bozulmaya başlamıştı. Merkez Bankası ben burada gerekirse buna göre hareket edeceğim mesajını veriyor. Benim için en önemli nokta şu ana kadar dozajı artırmış olmaları ve seçim ortamında ne olursa olsun gereğini yapacağız demiş olmalarıdır.”

Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "TCMB’nin bugünkü faiz kararını, belki de uzun zaman sonra piyasanın önüne geçtiği ilk karar diye nitelemek sanırım yanlış olmaz.

Kararı 3 ana başlıkta okuyabiliriz. İlki politika faizinin 500 bps arttırılarak %50’ye çekilmesi. Zaten piyasadaki oluşan mevduat, repo, kredi vb faizlerinin %50’nin üzerinde oluştuğunu ve politika faizinin bu seviyelerin altında kaldığını gözlemliyorduk. Bu karar ile birlikte politika faizi, piyasa faizlerine yakınsamış oldu. İkinci önemli başlık, koridorun bantını politika faizinin 300 bps altında ve üstünde olacak şekilde daha açık bir aralıkta oluşturma kararı verdi. Bu da gerektiği takdirde politika faizinin %53’e kadar sıkılaştırılabileceğini gösteriyor ki ilave %3’lük bir marj küçümsenmeyecek etkiye sahip olabilir. Üçüncü nokta ise TCMB’nin gerekirse daha da sıkılaşabileceğini belirtmiş olması ki bence en önemli etkiye sahip olan kısım burası. Bir önceki toplantıda gerekli sıkılığa ulaşılmış olduğunu belirtmesinin önemli bir hata olduğunu hep birlikte görmüştük. Bu toplantıdaki şahin kararlar ve gücün merkez bankasının elinde olduğunu gösterir nitelikteki verdiği sinyallerin, uygulanan politikaların etkinliği açısından oldukça pozitif katkı sunacağını düşünüyorum."

Haberin Devamı

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL DÖVİZ KURU İÇİN TIKLAYINIZ