Ekonomi Suudi prens manştte, turizmci isyanda!

Suudi prens manştte, turizmci isyanda!

13.07.2016 - 08:48 | Son Güncellenme:

Lüks yatıyla Bodrum'da demirleyen Suudi Prens, günlerdir manşetlerden inmiyor. Basında ve sosyal medyada eleştiriler had safhada. Turizmciler ise takınılan tutuma tepkili. Tartışmanın fitilini ateşleyen sosyal medyadaki prensle ilgili bir haberi paylaşan Tamince ‘Bu haberlerden sonra, bu insanlar Türkiye’de kalır mı’ diye soruyor.

Suudi prens manştte, turizmci isyanda

Dünyanın en pahalı kiralık yatlarından biri olan Solandge, yaklaşık bir hafta önce Bodrum’da demirledi. İngiliz bayraklı mega lüks yatın sır gibi saklanan konuklarının Suudi Arabistan Prensi Nawaf Al Saud ve konukları olduğu ortaya çıkınca ise neredeyse kıyamet koptu. Prensin teknedeki görüntüleri her gün manşetlerde. Yazarların köşelerine taşıdığı ‘prens vakası’, magazin programlarının da ana gündem maddesi oldu. Basınla birlikte sosyal medyada da eleştiriler hat safhaya ulaştı.

Haberin Devamı

ÜNLÜ VE ZENGİNLER VAZGEÇİYOR

Turizm sektörü ise takınılan bu tutum nedeniyle isyanda. Tartışmanın fitilini ateşleyen Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince oldu. Önceki gün sosyal medya hesaplarından “İki gündür bütün medya Bodrum’da tekne ile tatil yapan Suudi Prensi yazıyor. Tanıdığım bir çok zengin ve ünlü insan maalesef bu abartılı haberler için Bodrum’a ve kıyılarımıza gelmekten vazgeçiyorlar. Kesin bilgi sahibi olmaksızın uzaktan çekilen resimlerin altına bir çok yakıştırma yazılıyor” yorumunda bulundu.

HABERE DEĞİL YARGILAMAYA KARŞIYIM

Bu kadar sorunlu bir sezonda ülkemizi tercih edip gelenlere huzur verilmesi hatta bir daha gelmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Tamince, “Haftalardır Bodrum'da, Marmaris’te, Göcek'te ve Antalya'da siftah yapmadan işletmelerini açıp kapatan esnafın durumunu düşünelim. Elbette haber değeri taşıyan ziyaretçileri, büyük yatları, özel uçakları haber yapacağız. Ama bizi tercih eden bu misafirlerin yaşam tarzlarını, tercihlerini onları rencide edecek şekilde yargılama hakkımız yok” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Yakıta 1.5 milyon lira

GEÇTİĞİMİZ günlerde Ege sahillerinin konuklarından biri de futbol kulübü Manchester City'nin sahibi Şeyh Mansur bin Zayed El-Nahyan'ın 149 metre uzunluğundaki lüks yatıydı. Topaz isimli yat, Marmaris'e demirledi. Burada yakıt alan lüks yat için 1,5 milyon lira ödendi.

Zengin turiste iyi bakmalıyız

TUROB Başkanı Timur Bayındır da “Bizde böyle haberler, marifet gibi algılanıyor. Ama aslında ne yapıyorsak kendi kendimize yapıyoruz. Bu haberler ne getirir, ne götürür diye bakmamız lazım. Bu tarz yaşam tarzını yargılayan haberlerin bize katkısı yok ama kaybımız çok fazla oluyor. Kimsenin ahlak bekçiliğini yapmaya hakkımız yok. Bu insanlar rahatsız olup Mikonos’a, İspanya’ya gitse ne olacak… Buraya, bizim esnafımıza bırakacağı dövizi oraya bırakacak. Bizim Türkiye’yi tercih eden zengin turiste çok iyi bakmamız lazım" dedi.

Türkiye’de de normalleşecek

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu ise Türkiye’nin üst düzey Arap turistleri son birkaç yıldır yeni yeni ağırlamaya başladığını belirterek, “Bu İngiltere için İspanya için alışılmış bir durum. Bizden 25 sene önce, 20 sene önce bu süreçlerden geçtiler. İspanya Marbella’da söz konusu lüks yata benzer 100 tane tekne var, yüzlerce zengin Arap turist var. Ama orada artık, bunun bir haber değeri yok. Bizim için de zamanla zengin Arapların, prenslerin ülkemizde gelip tatil yapması normalleşecek. Ama bu koşullarda elbette durumdan rahatsızlık duyuyorlardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

AKŞAM / ŞENAY KÖŞDERE