Ekonomi Suudi prens yatırım için İstanbul’a geldi

Suudi prens yatırım için İstanbul’a geldi

07.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak 2013 fuarına gelen Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un yeğeni Prens Ahmad Bandar Al- Sider, yatırım yapmak için İstanbul’un yanı sıra Bursa, Yalova ve Sapanca gibi bölgeleri de mercek altına alacak

Suudi prens yatırım  için İstanbul’a geldi

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un yeğeni Prens Ahmad Bandar Al- Sider Türkiye’ye yatırım yapmak için CNR EXPO’daki Emlak 2013 Fuarı’na geldi. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile fuarı gezen Ahmad Bandar Al- Sider, Türkiye’ye yatırım yapmak istediğini söyledi.
Arabistan’da gayrimenkul, inşaat, çimento, prefabrik ve tarım sektöründe milyar dolarlık yatırımları bulunan Ahmad Bandar Al- Sider, İstanbul’un yanı sıra Bursa, Yalova ve Sapanca gibi bölgeleri de mercek altına alacak.

Sera için arsa bakıyor
Arabistan’nın Riyad kentinde binlerce dönümlük arazilerde sıcak hava nedeniyle klimalı seracılık yatığını vurgulayan Ahmad Bandar Al- Sider, özellikle Bursa ve çevresinde organik seracılık yapmak için büyük arsa almak istediğini kaydetti. Türkiye’nin tarım açısında çok ideal iklime sahip olduğunu kaydeden Ahmad Bandar Al- Sider, Türkiye’de hem gayrimenkul hem de tarım yatırımı yapmak istediğini ve bu kapsamda otel ve AVM yatırımlarıyla da ilgilenebileceğini söyledi.
Suudi Arabistan’da çok büyük gayrimenkul yatırımları bulunan Ahmad Bandar Al- Sider, fuarda Türkiye’deki projeleri de gezdi. İlk olarak Ağaoğlu’nun standını gezen ve burada Maslak 1453 projesini detaylıca inceleyen Ahmad Bandar Al- Sider’in ikinci adresi ise Vadi İstanbul oldu. Burada Aydınlı Grup İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni tarafından bilgilendirilen Ahmad Bandar Al- Sider, daha sonra Tema İstanbul, Emlak Konut GYO ve TOKİ’nin stantlarını da dolaştı.

Haberin Devamı

Helikopter turuna çıktı
Fuar ziyaretinin ardından helikopter ile İstanbul’u inceleyen Ahmad Bandar Al- Sider, kentin değişik noktalarında incelemelerde bulundu. Arsa yatırımı yapmak isteyen ve İstanbul’da proje geliştirmek isteyen Ahmad Bandar Al- Sider, ilgilendiği projelerle özel görüşmeler de yapacak.

Yatırım çağrısı yaptı
Suudi Arabistan ve Türkiye ilişkilerinin çok eskilere dayandığını ifade eden Al- Sider, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için iki ülkeye de yatırım çağrısı yaptı. Bu kapsamda Suudi Arabistan’daki Damman bölgesindeki yatırımcıların Türkiye’ye gelebileceğini ifade eden Ahmad Bandar Al- Sider, “Türkiye’ye yatırım yapabilirler. Biz bu yatırımları karşılıklı yapabiliriz diyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cİdde’ye davet ettİ

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de, Ahmad Bandar Al- Sider’in fuara katılmasının çok önemli bir gösterge olduğunu belirterek, “Fuara davet ettik ve hem fuarı gezmek hem de Türkiye’ye yatırım yapmak için geldi. Arabistan’da milyar dolarlık yatırımları var” dedi. Erem, Ahmad Bandar Al- Sider’in iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için kendilerini Arabistan’da fuar düzenlemek için davet ettiğini anlatarak, “Cidde’deki büyük fuar alanına bizi davet etti. Sadece gayrimenkul değil, farklı fuarları da düzenleyebileceğimizi söyledi. Biz de bu gelişme üzerine yurt dışındaki fuar takvimimize Arabistan’ı da koymayı planlıyoruz” dedi.

‘Cebİne para koyan fuara koştu’

Emlak 2013 fuarının yabancı yatırımcıların akınına uğradığını ifade eden Erem, şunları söyledi:
“Özellikle Körfez ülkelerinden çok sayıda yatırımcı geldi. Bunların yanı sıra Azeriler de yoğun ilgi gösterdi. Cebine para koyan yatırımcılar burada gayrimenkul satın aldı. Tüm firmalar sıcak satış yaptı. Üst düzey yatırımcıların gelmesi fuar katılımcıları için çok iyi oldu.”
Ceyda Erem, fuarda tam anlamıyla hizmet verdiklerini belirterek, “Buradan ev satın alanlara hemen kredi çıkartabiliyoruz. Aynı zamanda Tapu ve Kadastro’nun standından da tapu kontrollerini yapıyoruz. İsteyenleri ise fuarın dışında bekleyen servislerle projelere götürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fuarda 11 milyon liralık satış yaptı

Gayrimenkul sektörünün en önemli fuarlarından biri olarak gösterilen Emlak 2013 Fuarı’nda Demir İnşaat’ın standı yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Fuara Beylikdüzü’ndeki Demir Romance ve Ayışı Vadi Evleri projeleriyle katılan Demir İnşaat fuarın ilk iki gününde yabancı yatırımcılara 11 milyon 120 bin liralık satış gerçekleştirdi.
Nissa O2 Residence, CNR Emlak 2013 Fuarı'nda körfez ülkelerin yakın markajına girdi. Nissa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İncesu, fuarın yoğun bir ilgi ile başladığını söyledi. İncesu, Türkiye'nin en büyük konut projelerinin tanıtıldığı CNR Emlak 2013 Fuarı'na Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, İran ve Kuveyt gibi birçok ülkeden de çok sayıda alıcının katıldığını belirtti.
İncesu, "CNR Emlak Fuarı’nın önümüzdeki sene uluslararası arenalara taşınacağını ve MIPIM'e rakip olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Nissa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Demiroğlu ise yüzde 65’i satılan Nissa O2 Residence’ın fuar katılımcıları tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Kasımda 71 ev sattı
Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından İstanbul Uluslararası Finans Merkezi sınırları içinde inşa edilen Metropol İstanbul ise fuarda dev standıyla öne çıktı. Kasım ayında 71 konut satılan ve 50 milyon liranın üzerinde ciro yapan Metropol İstanbul projesi fuarda yerli yabancı yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Bomontİ’ye karma projeyle gİrİş yaptı

Gıda, Tekstil, inşaat, turizm, perakende ve tarıma kadar birçok alan faaliyet gösteren Kayseri çıkışlı Ali Başyazıcıoğlu Holding’in grup şirketlerinden olan Now Gayrimenkul, yeni projesi Now Bomonti’nin satışlarına devam ediyor.
Tabanlıoğlu Mimarlık tasarımıyla zemin üstü 15 katlı, karma proje olarak yükselen Now Bomonti projesi, rezidans, ofis ve çarşı alanlarından oluşuyor.
9 ve 15. katlar arasında altı ana konut tipolojisinin değişen seçeneklerle planlandığı rezidanslar 1+0’dan penthouse’lara kadar çeşitleniyor. Üst katların, home ofis olarak da kullanıma sunulduğu projede, 1-2. bodrum kat ve zemin kat ticari alan-çarşı olarak kullanılabiliyor.
Projede, ilk 8 katta büyüklükleri 72 ile 2 bin metrekare arasında değişen büyüklüklerde farklı tiplerde ofisler bulunuyor.
8 ofis katı, 7 rezidans katı, 3 çarşı katı, 7 kat kapalı otopark alanı bulunan proje, genç ve özgür bir mekân anlayışına göre tasarlanıyor. Now Bomonti’de, hemen hemen her dairenin, her camının açıldığı balkon detayı da unutulmamış.

‘Yeni projeler gelecek’
Now Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başyazıcıoğlu, Kayseri’de çok sayıda proje hayata geçirdikten sonra İstanbul’a yatırım yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Şükrü Başyazıcıoğlu, bu kapsamda Bomonti’deki Sanofi İlaç Fabrika’sının arsasını 2010 yılında satın aldıklarını belirterek, “Bomonti son dönemlerin öne çıkan yerlerinden biri ve biz de bu arsada İstanbul’daki ilk projemizi geliştiriyoruz. Bunun ardında başka projelerle buradaki yatırımlarımızı sürdürmek istiyoruz. Temkinli ilerleyerek yeni projeler geliştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Harcadığın kadar öde’
Harcadığın kadar öde maliyet yönetim sistemi ile ortak kullanım alanları dışında, pay ölçerli ısıtma sistemi, kat bazında bağımsız çözümlenmiş havalandırma sistemi ve yaşam alanınız için tasarlanmış soğutma sistemi sayesinde harcanılan kadar ödeyerek, yönetim giderleri minimuma indiriliyor.

İnşaat sektöründe İstİhdam azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri 2013 üçüncü dönem sonuçlarını açıkladı. İnşaat sektöründe istihdam, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat İstihdam Endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.9 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi 2013 yılı üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 düştü. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.9 azaldı.

Maaş % 2.1 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Brüt Ücret-Maaş Endeksi, bu dönemde geçen yıla göre yüzde 2,.1 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Brüt Ücret-Maaş Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9.1 artış gösterdi.

10 bin lira peşinatlı yıl sonu kampanyası

Akşan Yapı tarafından inşa edilmekte olan 35. Sokak projesinde yılın son fırsatı kampanyasıyla konut sahibi olmak isteyenlere cazip bir ödeme seçeneği sunuluyor. Projedeki daireler 10 bin lira peşinat ve 180 ay vade ile satılıyor.
Projede konut almak isteyenler 10 bin lira peşinat ödüyor. Konut bedelinin yüzde 50'lik bölümü Ağustos 2014'te ara ödeme ile tamamlanıyor. Kalan miktar 180 ayda 1958 liradan başlayan taksitlerle tamamlanıyor.
Toplam 550 konuttan oluşan projenin sosyal donatıları arasında 1350 metrekare spor merkezi, basketbol sahası, tenis kortu, fitness salonu, spa salonu, Türk hamamı, olimpik havuz, kreş, kütüphane ve manav bulunuyor.

Başkent’in sanat günleri One Tower’da başladı

Ankara Oran’da yükselmeye devam eden One Tower Kule Konut ve AVM projesi, Ankara’nın kültür ve sanat merkezlerinden biri olacak. 185 metre yüksekliği ile ‘Başkent’in zirvesi’ olarak tanımlanan One Tower, ilk sanat etkinliğini fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın’ın hava çekimlerinden oluşan ‘Anadolu Desenleri’ sergisiyle başlatacak.
One Tower’ın yalnızca bir konut projesi olmadığının altını çizen İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, bir yaşam merkezi tasarlamak için yola çıktıklarını ifade etti.

‘Türkiye’nin büyüme potansiyelini gördük’

Sıhhi tesisat sektörünün önemli isimlerinden Hansgrohe SE, 2013’te büyümeye devam etti. Almanya merkezli batarya ve duş üreticisi, İstanbul merkezli bir satış ağı kuracak.
Hansgrohe’nin Schiltach’ta bulunan genel merkezinin CEO’su Siegfried Gaensslen, “Türk pazarının ve komşu bölgelerin büyük gelişme potansiyelinden kendi ekibimizle yararlanabilmek için gereken temelleri attık” dedi.
Türkiye Genel Müdürü Albert Emlek ise, “Türk müşterilerimiz belirgin şekilde kalite bilincine sahipler. Bu sebeple çok daha erken zamanlarda sistemli bir şekilde bu pazarı kurmaya ve yatırım yapmaya başladık” dedi.

200 milyon liralık yatırım için İngilizlerle anlaşacak

DEİKTürk-İngiliz İş Konseyi tarafından Londra’da düzenlenen ‘Grow with Turkey’ konferansına katılan Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) ve Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, İngiliz yatırımcılarla görüşmeler yaptı.
İngiltere inşaat pazarının parlak olmadığını vurgulayan Başaran, “Ülkemizdeki başarılı projeleri İngiliz yatırımcılara anlatma fırsatım oldu. İngilizlerin yönünü ülkemize çevirmek için bazı girişimlerde bulundum. Aralarında prensipte anlaşmaya vardıklarımız dahi oldu. İnceleme yapmak için buraya gelecekler. Yaklaşık 200 milyon TL’lik yatırım için görüşmeler yapılacak” dedi.