Ekonomi Süveyş’ten uzun Panama’nın 3 katı

Süveyş’ten uzun Panama’nın 3 katı

18.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Atatürk Barajı’ndan alınan suyu Şanlıurfa’dan Mardin’e taşıyan Mardin-Ceylanpınar Sulama Kanalı sayesinde 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazi suya kavuştu. 221 kilometrelik uzunluğuyla Süveyş ve Panama kanallarını geride bırakan, “bereket kanalı”yla birlikte bölgede yılda üç defa mahsül alınabilecek, çiftçilerin geliri artacak.

Süveyş’ten uzun Panama’nın 3 katı

EREN KOCA / Haber Merkezi - Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı sayesinde Şanlıurfa ve Mardin’de 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi suya kavuştu. Atatürk Barajı’ndan 221 kilometre yol alarak Mardin ovasına ulaşan kanal projesi tamamlanarak hizmete girdi.

Haberin Devamı

* Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:

“Ülkemizin en uzun yapay nehri Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı. 221 kilometre uzunluğuyla Süveyş Kanalı’ndan daha uzun, Panama Kanalı’nın ise 3 katı büyüklüğünde. Atatürk Barajı’nın sularını Şanlıurfa’dan Mardin’e ileten projeyle 70 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisi sulanıyor. Tüm şebekeler tamamlandığında 349 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisi suya kavuşacak.”

1 milyar dekar araziye can suyu olacak kanal, 2 milyar liraya maloldu. Kanalla birlikte ülkenin hububat ihtiyacının yüzde 35’i bu bölgeden karşılanacak.

"VERİM 2 KATINA ÇIKACAK"

Projeyle ilgili Milliyet’e konuşan Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız “Fırat’ın suyunun yaygın bir şekilde yukarı Mezopotamya’nın bereketli toprakları ile buluşacak olması tarihi bir olay. Bu bölgede tarım alanında birçok değişikliği de beraberinde getirecek. Verim iki katına çıkacak. Bunun yanında çeşitlilik de artmış olacak. Bölgede narenciye, seracılık gelişecek” dedi.

Haberin Devamı

"YERALTI SUYU BESLENECEK"

Fırat’ın suyunun Mardin ovasına kadar getirilmesinin sadece bölge ve Türkiye için değil komşu ülkelerin gıda güvencesinin de sağlanmasına büyük katkıda bulunacağını belirten Yıldız şöyle devam etti: “Bu kanalın Mardin depolaması tesisinin de tamamlanmasıyla GAP’ta sulama alanında çok büyük bir adım atılmış olacak. Ayrıca Kızıltepe yer altı suyu havzası korunmuş olacak. Mardin Kızıltepe ovasında son 30 yıldır yer altı suyu kullanılarak tarım yapıldı. Bu nedenle yeraltı su seviyesi 350 metreden 450 metreye kadar düştü. Şimdi bu suyun kullanımı azalacak ve yer altı suyu beslenecek.”

Süveyş’ten uzun Panama’nın 3 katı

300 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter de GAP’ın sadece bölge değil Türkiye için hayati bir proje olduğunu belirtti. Öter, “GAP bu toprakları sulayacak, bu topraklar da bütün ülke insanını besleyecek. Proje 300 bin insana ekmek kapısı olacak. Bölgeye hayat verecek” ifadelerini kullandı.

Gölete su bırakıldığında tükenmek üzere olan yer altı sularının seviyesinin de yükseleceğini dile getiren Öter, şöyle konuştu: “Verim iki katına çıkacak. Bunun yanında çeşitlilik de artacak. Bölgede narenciye, seracılık gelişecek. Yılda iki mahsul alıyoruz, bazı yerlerde yılda üç mahsul bile elde edilebilir. Mardin ovası bugün ülkenin hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor. GAP’ın gelmesiyle Mardin ovası ülkemizin ihtiyacının en az yüzde 35’ini karşılayacak duruma gelecek. Ürünler çok gelişirse dışa bağımlılık azalacak. Bölgede işsizlik diye bir kavram kalmayacak.”