Ekonomi Tabletin ‘yerli’si oldu 500 bini yakalayacak

Tabletin ‘yerli’si oldu 500 bini yakalayacak

19.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hometech’in Genel Müdürü Ömer Faruk Demir, tablette giriş ve orta segmentte talebin hiç düşmediğini belirterek, “Sektörde adette ikinci durumdayız. Bu yıl 500 binlik satışı hedefliyoruz. Tablete kısa vadede talep azalmaz” dedi

Tabletin ‘yerli’si oldu 500 bini yakalayacak

Türkiye’de tablet bilgisayar alanında yerli markalar adlarından söz ettirmeye devam ediyor. Özellikle giriş ve orta segmentte pek çok yerli marka bulunuyor. Bu markalar genelde ürün tasarımlarını Türkiye’de yaptırıp, üretimi Çin’de gerçekleştiriyor. Bunlardan biri de Hometech. Üç yıldır tablet ve ikisi bir arada cihaz üreten firma son bir yılda büyüme atağına kalktı.
Hometech’in kurucusu ve Genel Müdürü Ömer Faruk Demir, oyun sektöründe iyi tanınıyor. Aral firmasıyla yıllardır dünyadaki büyük oyun firmalarının Türkiye dağıtıcılığını yapıyor. Demir, dört yıl önce tablete girme kararı verdiklerini belirterek, geçen süreçte 400 bin adetlik satış rakamına ulaştıklarını söyledi.
Cep telefonu ekranlarının büyümesi, ikisi bir arada trendi nedeniyle tablet satışlarında geçen yıllara göre düşüş yaşansa da giriş seviyesindeki cihazların bundan etkilenmediğini vurgulayan Demir, “Biz büyümemizi sürdürüyoruz. Bu yılki tablet satış hedefimiz 500 bin adet. Son GFK rakamlarına göre sektörde adette ikinci, ciroda ise üçüncü sıradayız” dedi.
% 20 oranında büyüdü
Hometech, bu yılın ilk dört ayında ise geçen yıla göre yüzde 20 oranında büyüdü. Demir, “Tablette üst segmentte satışlar düştü ancak biz etkilenmedik. Genel olarak tablette geçen yıla göre yüzde 5’lik azalma var. Biz kalite fiyat oranını çok iyi ayarlıyoruz. Giriş ve orta segmentte talepte bir düşme yok. Bizim segmentimizde pazar çok iyi. Kısa vadede tablete ilginin düşeceğini tahmin etmiyorum. Tablete talep her zaman devam eder” diye konuştu.
Hometech, tablette 10’un üzerinde modele sahip. 5 ile 12 inç arasında bütün ekran boyutlarını sunuyor. Ömer Faruk Demir, her üç ayda bir pazara yeni modeller sunduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bireysel dışında kamu ve kurumsal alana da giriyoruz. Eğitim alanında da işbirliklerimiz var. Tablet haricinde hem tablet hem de notebook olarak kullanılabilen ikisi bir arada ürünlerimiz de var. Yeni ürünleri pazara sunmaya devam edeceğiz. 4.5G’ye de uyumlu tabletlerimiz çıkacak. En çok giriş seviyesindeki ürünlerimiz satıyor.”
Üretimi Çin’de yaptırdıklarını da aktaran Demir, “Türkiye’de yerli üretim yapmak mantıklı görünmüyor. Çünkü bütün parçaları yurtdışında alıyorsunuz. Burada sadece montaj yapılabilir. Şu aşamada üretim düşünmüyoruz” dedi.
Cep planı
Hometech’le cep telefonuna da girmeyi planlıyor. Demir, “Pazardan ve kullanıcıdan gelen bir talep var. Bu alana girme işini henüz düşünüyoruz. Çok yakın vadede bu olmayabilir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Oyun sektöründe haksız rekabet var’

Ömer Faruk Demir’in diğer faaliyet alanı oyun. Kurucusu olduğu Aral, oyun dağıtımı konusunda en büyüklerden. Demir, oyun tarafıyla ilgili de şunları söylüyor: “Şu anda 13 firmanın ürünlerini Türkiye’ye getiriyoruz. Aklınıza gelecek bütün oyunlar FIFA, PES, Call of Duty, Battlefield... Türkiye’de oyun sektörü hızlı büyüyor ama halen dünyadaki pazardan aldığımız pay yüzde 1’i geçmiyor. En çok futbol oyunları ilgi görüyor. Ama Türkiye’de önemli bir sorun kaçak yolla getirilen oyunlar ve haksız rekabet. Bazı oyun platformları Türkiye’de vergi vermiyor. Ne stopaj, ne gelir vergisi ödüyor. Oyun sektörü üzerinde de vergi yükü çok ağır. Vergi konusunda sektöre bir çekidüzen verilmesi gerekiyor. Oyunda yeni trend sanal gerçeklik gözlükleri, yeni konsollar ve oyunlar buna uyumlu.”