Ekonomi Tarımsal kredide hedefi yükseltti

Tarımsal kredide hedefi yükseltti

08.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Tarım kredilerinde yıl sonu hedefi olan 200 milyar TL’yi kasım ayında aştık. Yeni hedef yukarı yönlü güncellenerek 225 milyar TL olarak belirlendi” dedi.

Tarımsal kredide hedefi yükseltti

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarım bankacılığında belirledikleri tarım ekosisteminin finansmanı stratejisi çerçevesinde hem kullandırılan kredi miktarının hem de kredi kullanan çiftçi sayısının önemli miktarda arttığını söyledi. Çakar, “Bugün itibarıyla 930 bini aşan çiftçimizin bankamızdaki tarım kredisi miktarı 211 milyar TL’ye ulaştı. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 88’i faiz sübvansiyonu uygulanan kredilerden oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Hedef 225 milyar TL

2022 yıl sonu itibarıyla tarım kredilerindeki artışın yüzde 100 üzerinde olacağını belirten Çakar, “Toplam tarım kredilerimiz 210 milyar TL’yi aştı. Bizim 2022 yıl sonu tarım kredisi hedefimiz 200 milyar TL düzeyindeydi. Ancak, mevcut kredi talebi ve artış hızı 2022 yıl sonunda kredi rakamımızın 225 milyar TL’ye ulaşacağını gösteriyor. 2022 yıl sonu için kredi kullanan çiftçi sayısında kendimize 1 milyon çiftçi hedefi belirlemiştik. Kalan sürede bu hedefimize de ulaşmayı istiyoruz. Ziraat Bankası için tarım dün olduğu gibi bugün de birinci öncelikli sektör. Bu böyle olmaya da devam edecek. Tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilirliği için gereken finansal desteği vermeye her zaman olduğu gibi hazırız. Üreticilerimiz kullandıkları her türlü tarımsal girdinin finansmanı için ihtiyaç duydukları krediyi Ziraat Bankası’ndan alabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Kredilere yoğun ilgi

Çakar, tarım ekosisteminin finansmanı stratejisiyle birlikte uygulamaya koydukları Genç Çiftçi, Kadın Çiftçi, Altın Kovan, Güneş Enerjili Sulama Kredilerine olan ilginin her geçen gün arttığını; bu dört kredi paketinden bugüne kadar 9 bin 500’e yakın üreticinin 2.5 milyar TL kredi kullandığını; özellikle Genç Çiftçi Kredisine olan ilginin ülke tarımının geleceği için güven verici olduğunu belirtti.

Çiftçilerin mazot ve gübre desteklemelerini ekim döneminde alabilmesi için geliştirilen Destekleme Avans Kredisi kullanan çiftçi sayısının hızla arttığını dile getiren Çakar, “Hububat yetiştiren çiftçilerimizin en önemli iki girdisi mazot ve gübre. Bu yıl mazot ve gübre desteklerinin ekim döneminde alınarak kullanılmasını sağlamak amacıyla Destekleme Avans Kredisini uygulamaya koyduk. Bu kredi, adından da anlaşılacağı üzere desteklemelerini avans olarak normal ödeme takviminden önce almak isteyen çiftçilerimize yönelik bir kredi. Bu kredinin anaparasını ve faiz dışındaki masraflarını Tarım ve Orman Bakanlığımız, faizini ise Hazine ve Maliye Bakanlığımız karşılayacak. Yani çiftçilere herhangi bir finansal yük getirmeyecek. 166 bin 212 çiftçimiz 2.1 milyar TL Destekleme Avans Kredisi kullandı” dedi.

Yazarlar