Ekonomi Tarlaya ‘cep’ten takip

Tarlaya ‘cep’ten takip

17.09.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Vodafone, Türkiye İş Bankası iş birliğiyle, tarımda dijitalleşme amacıyla geliştirilen Dijital Tarım Projesi hayata geçirildi.

Tarlaya ‘cep’ten takip

İş birliği kapsamında çiftçiler, Vodafone’un sunduğu Dijital Tarım İstasyonu’na Türkiye İş Bankası’nın tarım kredisiyle sahip olabilecek. Projenin ilki Mersin’in Silifke ilçesinde 10 istasyon kurulumuyla başlatıldı. Pilot uygulamaya önümüzdeki dönemde 20 istasyonla devam edilecek.

Haberin Devamı

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, nesnelerin interneti (IoT) çözümleri geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, tarımsal IoT çözümlerinin verimli kullanılması durumunda üretimde ve kalitede en az yüzde 25 artış olabildiğini ve girdi maliyetlerinden de yüzde 50’ye kadar tasarruf edilebildiğini söyledi.

Akdeniz’den talep...

Şahin, “Dijital Tarım İstasyonu, toprağın nemini ve kalitesini ayrıca hava durumunu anlık takip eden ve haşere, doğal afet gibi konularda erken uyarı veren bir ürün. Bu istasyonu daha fazla çiftçiye ulaştırabilmek için İş Bankası ile işbirliğine gittik. Bu çözümle, çiftçilerimiz 7 gün 24 saat ne zaman isterse cep telefonundan tarlasını uzaktan da takip edebilecek ve mahsulünü sağlama alabilecek. Hem çiftçimiz hem Türkiye kazanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şahin, bu çözümü Vodafone Türkiye’nin geliştirdiğini Vodafone’un faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de ihraç edebileceklerini aktararak, istasyonun her bölgede uygulanabileceğini ancak Akdeniz Bölgesi’nden daha çok talep geldiğini kaydetti.

Tahmin ve erken uyarı çok önemli

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek de, tarımın hepimizin geleceği olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Tarımda ‘tahmin ve erken uyarı’ stratejik önemde. Bunun için 30 adet Dijital Tarım İstasyonu ile projeye katkıda bulunduk ve belirlenen yerlerde faaliyete geçirmek için ilk adımı attık.

Vodafone tarafından projeye özel geliştirilen mobil ve internet tabanlı uygulama ile de üreticiler nerede olurlarsa olsunlar, üretimleriyle ilgili gelişmeleri ve anlık bildirimleri gözden kaçırmayacaklar. Üreticilerimizin proje kapsamında oluşacak ihtiyaçları için de finansman desteği sunacağız..”

Yazarlar