Ekonomi TBMM’nin kültür evinde Kürt kadın sansürü

TBMM’nin kültür evinde Kürt kadın sansürü

12.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’ye bağlı Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde Paris’te öldürülen üç PKK’lı kadının yer aldığı yağlı boya tablolar TBMM yetkililerince kaldırıldı

TBMM’nin kültür evinde Kürt kadın sansürü

TBMM’ye bağlı Mustafa Necati Kültür Merkezi, ilginç bir sansüre sahne oldu. Ressam Kılıç’ın izlenimsel tarzda, kalın fırça darbeleri ile yaptığı yağlı boya tablolarını sergilediği “Yüzleşme” adlı sergisinde, PKK krizi yaşandı.
Mustafa Necati Kültür Evi sorumluları, TBMM yetkililerinden gelen telefonun ardından Paris’te geçen yıl öldürülen PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in sergide yer alan yağlı boya portrelerini Kılıç’a haber vermeden sergiden çıkardı. Durumu farkeden Kılıç, sansürü protesto etmek için sergiyi iptal etmek istedi. Ancak serginin açılışına katılmak için Mustafa Necati Kültür Evine gelen davetliler, ısrarla sergiyi gezmek istedi.
Milliyet’e konuşan Kılıç, sergiyi iptal etmek istediğini söyledi. Kılıç, şunları kaydetti:

‘İptal etmek istedim’
“Paris’te öldürülen üç Kürt siyasetçisi kadının resimlerini de yapmıştım. TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı telefon açarak, kadınların tablolarının kaldırılması talimatını vermiş. Bunun üzerine sergimi iptal etmek istedim. Ne yazık ki hayatın her alanında sansür var. Demokrasinin olmadığı yerde diktatörlük oluyor. Sansür, emir-komuta zinciri ile uygulanıyor. Paris’de öldürülen kişiler gibi ben de bir kadınım. Onlar, silahsızken öldürüldüler. Bana dokunan, beni duygulandıran her şeyi resmediyorum tablolarımda. Bu bir sanat ve ben özgür irademi kullanarak yapıtlarımı üretiyorum.”

Haberin Devamı

Üç tablo kaldırıldı
TBMM yetkililerinin devreye girmesi ile PKK’lı üç kadının portrelerinin yer aldığı üç tablo kaldırıldı. Sansürü protesto eden Kılıç, sergiyi iptal etmek istedi.

Yazarlar