Ekonomi Teknik Yapı Anadolu turunda

Teknik Yapı Anadolu turunda

22.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu atağını Denizli’de Evora markasıyla başlatan Teknik Yapı, markalarıyla Anadolu’da olmayı sürdürecek. Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, “Sadece marka değil, şehirlerin ekonomisine de katma değer sağlıyoruz” dedi

Teknik Yapı  Anadolu turunda

Emlak Konut GYO’nun Anadolu hamlesine başlayarak ihaleye çıkardığı Denizli arazisini kazanarak proje geliştirmeye başlayan Teknik Yapı, hem İstanbul, hem Anadolu’da hızını kesmeden devam edecek. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Evora markasıyla Denizli’ye gittiklerini hatırlatarak, “Her markamızın bir özelliği var. Evora binlerce konutluk alanda butik yaşam avantajı sağlıyor. Bundan sonra da çeşitli markalarımızla Anadolu şehirlerinde olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. Gittikleri şehirlere markalarının yanısıra, yapılaşma, mimari kalitelerini götürdüklerini belirten Durbakayım, ekonomik kalkınmaya da değer sağladıklarını vurguladı.

Teknik Yapı  Anadolu turunda


‘Talep yoğundu’

Nazmi Durbakayım, Denizli lansmanının üzerinden bir ay geçtiğini kaydederek, bu süreçte bekledikleri tabloyu yakaladıklarını ifade etti. Anadolu şehirlerinde yaşayan insanların Teknik Yapı’nın İstanbul projelerinden yoğun alım yaptığını anlatan Durbakayım, gelen talepler üzerine bu beklentiyi gidermek amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Durbakayım, “Elbette her türlü araştırma, çalışma yapılsa da giderken tereddütler de oluyor. Bunlar da ortadan kalktı. Anadolu’dan bize çok fazla talep var. Bunun için bir sebep lazımdı, bu da Emlak Konut’un ihalesi oldu” diye konuştu.
Yaptıkları işlerle şehirlere katma değer de sağladıklarına dikkat çeken Durbakayım, ekonomiye, istihdama ve yerel kalkınmaya destek olduklarını dile getirdi. Durbakayım, “Gittiğimiz şehirde bir iş hacmi oluşturuyoruz. Bölgedeki satın almalar, yapıların ihtiyaçları, istihdam gibi önemli bir getirimiz var. Yanısıra şehirlerin sosyo-kültürel yapılarına, sanata, spora ilgi ve desteğimiz de oluşuyor” dedi.

Teknik Yapı  Anadolu turunda


‘Memleket meselesi’

Nazmi Durbakayım, İstanbul’daki nüfus, arazi gibi artan rakamlara bakıldığında Anadolu açılımının normal olduğunu ifade etti. İnsanların yıllardır ‘memleketlerine dönme’ arzusunda olduklarını belirten Durbakayım, “İnsanlar yeni alternatiflere de bakıyor. Sahil bölgeleri, serin bölgeler. Özellikle de hangi şehirde doğup büyüdüyse oraya dönüp bakıyor. Baba ocağı gibi doğduğu yerde bir ev, yazlık yaptırıyor. Şimdi bu artık doğduğu yerde kazanıp yaşama, ulaşım ve iş imkanlarıyla biçimlendi. Başka bir şehirde yaşayan sabah gelip İstanbul’da işi halledip dönebiliyor” diye konuştu.
Aynı zamanda geliştiricilerin de hamMadde olan arsanın nerede uygunsa orayı da tercih ettiğini anlatan Durbakayım, “Bir mal imal ediyorsunuz. Konut sektöründe üreticilerin hammaddesi olan arsanın kolay bulunduğu bir nokta geliştirme niyetini ortaya çıkarmasına destek olur. Biz de bu anlamda bir gelişim noktasına odaklandık. Sanayi, genç nüfus, turizm gibi pek çok özelliğin canlı olduğu bir yer” dedi.

‘Mazimizi biliyorlar’

Anadolu’da proje geliştirmek isteyen müteahhitlerin burada kendilerini ispat etmesi gerektiğini söyleyen Durbakayım, “Soyunuzu sopunuzu araştırıp, ne iş yapıyorsunuz iyice bakıyorlar” dedi. Teknik Yapı’nın mazisinin Anadolu şehirlerinde çok iyi bilindiğini anlatan Durbakayım, “Kabullenilmeniz, bu bilinç geliştikten sonra gerçekleşiyor. Anadolu’da, İstanbul’daki iş yapma tarzıyla yapayım diyenin, orada kendini ispat etmesi gerekiyor. Kooperatif inşaatları Anadolu’da her zaman daha meşhur olmuş ve daha güvenli ilerlemiştir, sebebi bu” diye konuştu.

Teslimler 24 ayda

Denizli halkının daha serin diye tercih ettiği, kavşak noktası olan bölgede hayata geçirdikleri projeye her gün ‘daha neler katabiliriz’ diye baktıklarını belirten Durbakayım, ilk etaptaki teslim tarihini 36 aydan 24 aya çektiklerini söyledi. Durbakayım, proje ve şehirle ilgili şunları söyledi:

“Nüfus alan bir şehir, geliri yüksek. Çalışan kesim Türkiye ortalaması üzerinde. Projeyi hazırlarken de Denizli insanının ihtiyaçlarını ön planda tuttuk ve Teknik Yapı’nın İstanbul kalitesiyle oluşturduk. Emlak Konut’la olan daha önceki projelerde tecrübelerimizle artı bir değer getireceği de aşikardı. Geçen bir aylık sürede doğru işler yaptığımızı gördük. Sosyal alanlar ve ticari olarak oluşturulacak alanların konumlandırılması üzerinde çalışıyoruz. Denizli’de yaşayanların tam ihtiyacı olacak, hoşuna gidecek konseptleri biraraya getirmeye çalışıyoruz.”

Yeni işler hazır

Nazmi Durbakayım, konutta hammadde olan arsayı ne kadar uygun fiyata bulurlarsa bunu o uygunlukta tüketiciye verdiklerini ifade etti. Durbakayım, bu nedenle çeşitli şehirlerde yeni ihalelerle birlikte şahıs arsaları ve arazi geliştirme imkanlarına da baktıklarını dile getirdi. Suadiye’de hayata geçirecekleri projenin devam ettiğini vurgulayan Durbakayım, Kartal’da yeni projelerinde imzaların atıldığını söyledi.

Teknik Yapı  Anadolu turunda


‘Dertlerimizi arz edeceğiz’

Aynı zamanda İnder Başkanı da olan Durbakayım, yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yle de görüşme talepleri olacağını, sorun ve beklentilerini anlatacaklarını söyledi. Sektörün üzerindeki vergi yüküne dikkat çeken Durbakayım, “Bu yükün masaya yatırılıp anlaşılması lazım. Sektöre engel oluyor, haksız rekabete yol açıyor ayrıca kayıt dışının nedeni. KDV iadesi durumu var, artık alınamaz noktaya geldi. Bunlara çözüm gelmesi lazım. Yeni hükümete de dertlerimizi arz edeceğiz” diye konuştu.

Markalı konut ihtiyacı artıyor

Teknik Yapı  Anadolu turunda


İzmir’deki projelerinde hazırlıklarını sürdüren Demir İnşaat, gelişen şehirleri radarına aldı. Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir, “Kaliteli konut ihtiyacı var, yeni şehirlere gidilmeli” dedi

İstanbul’da kentsel dönüşümle iki projeyi hayata geçirmeye hazırlanan Demir İnşaat, İstanbul dışındaki şehirlerde de yatırım fırsatlarına odaklandı. İzmir’de iki projesinde lansmana çıkmak için gün saydıklarını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Anadolu’da özellikle tüm gelişen şehirlerde markalı konut talebinin arttığını söyledi. Aynı zamanda tüm Anadolu şehirlerinin kaliteli konutlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Demir, “Bunun için de bu kentlere mutlaka gidilmesi gerekiyor” dedi. Yeni yatırım arayışında olduklarını da belirten Demir, Akdeniz bölgesi özelinde Antalya’da önemli potansiyel olduğuna dikkat çekti.

Artan konut talebinin İzmir’den Ankara’ya, Adana’dan Bursa’ya kadar Anadolu’nun tüm gelişen kentlerinden, gelişime açık kentlerine kadar yayıldığını belirten Demir, bu kentlerde proje geliştirmenin ‘gerekli’ hale geldiğini söyledi. Demir, “Anadolu’nun birçok kenti ekonominin büyümesi ile birlikte gelişmeler kaydetmiş durumda. Bu kentlerde yaşayan insanlarımız da artık dünya standartlarında evlerde yaşamak istiyor. Bunun için de her geçen yıl talep biraz daha artıyor. O kentlere de gidip oralarda projeler geliştirmek gerekiyor” diye konuştu.

İzmir netleşti

Demir İnşaat, İzmir’de iki farklı lokasyonda projeye çıkmaya hazırlanıyor. Bunlardan ilki İzmir Gaziemir’de temelleri atılacak. Yüzde 50’si Demir İnaşat’a ait arsa üzerinde geliştirilecek projede yaklaşık 500 daire yer alacak. 2017 yılında satışa sunulması planlanan projenin yatırım maliyeti 130 milyon lira. Bir diğer proje ise İzmir Bayraklı’da inşa edilecek.
Hamit Demir, İstanbul’un tüm özellikleriyle bir dünya kenti olduğuna dikkat çekerken, bu şekilde hem yerli, hem de yabancı yatırımcıya hitap ettiğini söyledi. Anadolu şehirlerinde ise talebin iç piyasada olduğunu belirten Demir, “Anadolu kentlerinde konut geliştirirken iç pazar ağırlıklı düşünüp ona göre hedef kitleyi belirlemek gerek. Anadolu tabii ki bir alternatif ama İstanbul hala birçok markalı konut üreticisi için cazibesini koruyor” dedi.

Taleplerle gitti

Demir İnşaat olarak İzmir’e gitme sebeplerinin başında gelen yoğun talep olduğunu kaydeden Demir, “Çünkü markalaşma sürecini tamamladıktan sonra Anadolu’dan da yoğun talep almaya başladık. Biz de bu talepleri değerlendirmek için araştırmalar yapıyoruz. Potansiyel gördüğümüz şehirlerle ilgilenip proje geliştirebiliriz. Diğer taraftan Akdeniz Bölgesi ve özellikle Antalya ili proje geliştiren müteahhitlerin radarına girmiş durumda. Bizim de yakın takibimizde. Özellikle Antalya’da ilgilendiğimiz araziler var” diye konuştu.

Dönüşüme odaklandı

Teknik Yapı  Anadolu turunda


Hamit Demir, Anadolu’nun önde gelen işadamlarının İstanbul’da yatırımları bulunduğunu anlatarak, Anadolu’dan hatırı sayılır bir miktarda alım yapan bir kesim olduğunu söyledi. Yeni dönemde İstanbul projeleriyle ilgili de bilgi veren Demir, şunları söyledi:

“Demir İnşaat olarak kentsel dönüşüm çalışmalarında İstanbul Göktürk ve Seyrantepe’de iki farklı proje geliştirmeye hazırlanıyoruz. Göktürk’te 40 dönümlük arazide 2 etap olarak projeyi hazırlıyoruz. İlk etabındaki hak sahipleriyle yüzde 100 oranında anlaşma sağladık. İkinci etabında da anlaşma oranımız yüzde 50’ler seviyesine geldi.
Projede toplamda 320 adet civarında daire olacak. 150 milyon lira yatırım bedeliyle bu projeye 2017 yılının mayıs ayında başlayacağız. Diğer taraftan Seyrantepe’de bir diğer kentsel dönüşüm çalışmamız devam ediyor. E-6 cepheli ve tam Aslan Tepe Stadı’nın karşısında başladığımız dönüşüm çalışması tamamlandığında bölge gecekondulardan arınmış olacak. 130 milyon lira yatırımla başlayacağımız projede hak sahipleriyle yüzde 100 anlaşma sağladık.”

YARIN: SİNPAŞ YAPI - BABACAN HOLDİNG