Ekonomi TEKNO KARTOPU HIZLI BÜYÜYECEK!

TEKNO KARTOPU HIZLI BÜYÜYECEK!

16.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Girişimci ekosistemini geliştirmeye çalışan Endeavor Türkiye’nin yöneticilerinden Emre Zorlu, dijitalleşmenin girişimciliği kolaylaştırdığına dikkati çekerek, “Girişimcilik kartopu etkisi yaratır. Hızlandıkça büyür” dedi

TEKNO KARTOPU HIZLI BÜYÜYECEK

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de başta internet olmak üzere her alanda girişimcilik hızla gelişiyor. Teknoloji sayesinde girişimciliğe soyunmak ve üretim yapmak kolaylaşıyor. Endeavor Derneği gibi kurumlar da bu girişimlerin artması için çaba sarfediyor. 8 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Endeavor’ın, Aralık 2014 itibariyle destek sağladığı 28 aktif girişimci 930 milyon TL ciro ve 4100 kişilik istihdam yarattı. Bu girişimlerden biri de Yemeksepeti.

Haberin Devamı

8 yıldır da Global Girişimcilik Haftası’nın Türkiye genel koordinasyonunu yürütüyor. Bu hafta, 16 - 22 Kasım tarihlerinde kutlanacak. Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu’yla, faaliyetlerini, Türkiye’de girişimciliği ve yapılması gerekenleri konuştuk.

‘Potansiyel yüksek’

-Türkiye’de girişimcilik iklimini değerlendirir misiniz?

-Türkiye, girişimci potansiyeli oldukça yüksek bir ülke... Türkiye yüzde 82 ile girişimcilik iştahının en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor.

Türkiye’de de girişimcilik hızlı bir şekilde gelişiyor. Teknolojinin yardımı yanında finansman bulmak da giderek kolaylaşıyor. Türkiye’de de son 4-5 senede önemli gelişmeler var. TÜBİTAK ve KOSGEB gibi hibe fonlarına erişim arttı. Girişimcilik dersleri, mentorluk ağları, proje yarışmaları her geçen gün artıyor. Girişimcilik kartopu etkisi yaratır. Hızlandıkça büyür. Yeni girişimlerin doğmasını sağlar. Sadece biraz zaman alabilir. Yani etkisini görebilmek için biraz beklemek gerekebilir.

Haberin Devamı

-Bizden dünyaca ünlü girişimler çıkması için ne yapılmalı?

nİyi bir girişimci sunduğu ürün ve çözümle global pazara hitap edebiliyor olmalı. Türkiye, uluslararası pazar ile karşılaştırıldığında küçük bir pazar. Global çapta bir dünya devi yaratabilmek için önce yerel pazarda büyük bir marka haline gelmek gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’yi sıçrama tahtası olarak görmeli, önce yerel sonra da uluslararası pazarda büyük marka haline gelmeyi hedeflemeliyiz.

Girişimcilerimizin yaratıcı ve yıkıcı fikirlere yönelmesi çok önemli. Mevcut iş modellerini yıkan fikirlerle başka ülkelerdeki pazarlara sıçramaya çalışabilirler. .

Gelecek bu alanlarda

-Türk girişimciler daha çok hangi alanlarda girişimciliğe yöneliyor?

-Tam sektörel kırılımları gösteren bir veri olmamakla birlikte Endeavor programına yapılan başvuruları göz önünde bulundurarak teknoloji ve mühendisliğe dayalı girişimcilerin sayısının oldukça fazla.

-Gelecek gördüğünüz alanlar neler?

-Dünyada şehirleşme hızlandıkça akıllı şehirlere olan ihtiyaç artıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerimizin akıllı bir yapıya bürünmesi, metropollerimiz için akıllı altyapı sistemlerinin oluşturulması giderek daha ön plana çıkacaktır.

Haberin Devamı

Yeşil enerji alanında da önemli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Mobilitenin her gecen gün artmasıyla enerji depolama yani pil teknolojilerinin de çok önemli bir alan hale gelmeye başladığını unutmamalı. Dünya nüfusunun giderek yaşlanıyor olması, medikal teknolojilere yönlenmeyi hızlandıracak.

‘Her girişimciye bir mentor’

- Nasıl destekler veriyorsunuz?

- Endeavor programı danışmanlık, partnerlik, networking, üniversite programları, finansal destek hizmetleri gibi bir girişimcinin ihtiyaç duyabileceği birçok konuda destek sağlıyor. Endeavor’a katılan girişimciler için Endeavor mentor ağından oluşan bir danışma kurulu atanıyor. Atanan bu danışma kurulu/baş mentor ile girişimci, özel görüşmeler yapıyor.

Toplantıların amacı, girişimcilerin kritik karar dönemlerinde yardım alabilecekleri kişilerle bir araya gelebilecekleri bir ortam yaratmak. Ayrıca, iş geliştirme ve networking kapsamında tüm Endeavor Ağı’na yönelik atölyeler, paneller ve buluşmalar düzenliyoruz. Bu etkinliklerle girişimcilerimizi somut örneklerle bir araya getiriyor ve anlamlı deneyimler oluşturabiliyor. Endeavor olarak kaynak geliştirme, danışmanlık, finans, hukuk gibi konularda her açıdan destek olmaya çabalıyoruz.