Ekonomi Tekstilci bastırdı SASA’nın satışı rekabete takıldı

Tekstilci bastırdı SASA’nın satışı rekabete takıldı

15.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz Nisan ayında satışı açıklanan Sasa Polyester’de, Rekabet Kurumu inceleme başlattı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Başvuruyu biz yaptık. Ülkemizin stratejik tesislerine sahip çıkılması çok önemli” dedi.

Tekstilci bastırdı SASA’nın satışı rekabete takıldı

Rekabet Kurumu, Sabancı Holding bünyesindeki Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Tayland merkezli Indorama Ventures Public’in Hollanda’daki iştiraki Indorama Netherlands B.V’ye satılması konusunda inceleme başlattı.
9 Nisan 2014’de gerçekleştirilen satış sonrasında Sabancı Grubu’nun, Sasa’da hissesi kalmadı. Yüzde 49’u halka açık olan Sasa, Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Adana’da kurulu şirket, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürün üretimi yapıyor.
Rekabete etkisi incelenecek
Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanan kararda şöyle denildi: “Sasa Polyester Sanayi A.Ş.’nin yüzde 51 oranında hissesinin Indorama Netherlands B.V. tarafından Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.’den devralınmasına ilişkin başvuru, Rekabet Kurulu’nun 02.07.2014 tarih ve 14-23/465-M sayılı kararı ile nihai incelemeye alındı.
Bilindiği üzere, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 7. maddesi ile Rekabet Kurulu, piyasalarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak birleşme ve/veya devralma işlemlerini denetlemekle görevlidir. Kurul, piyasadaki rekabetin yapısına etkileri bakımından incelemenin derinleştirilmesi ihtiyacı duyulan işlemleri, Kanunun 10. maddesi çerçevesinde nihai incelemeye alabilmektedir.
Kurula bildirilmiş bir birleşme/devralma işlemi, 10. maddeye göre nihai karara kadar askıda olup uygulamaya konulması mümkün değildir. Bununla birlikte işlemin nihai incelemeye alınması, izin verilemez nitelikte olduğu anlamına gelmemektedir.”
‘Karara saygı duyarız’
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Rekabet Kurumu’na başvuruyu kendilerinin yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Sadece ülkenin ve sektörün geleceğini düşünmek adına başvuru yaptık. İncelemenin başlatılmasına sevindik.
Rekabeti denetleyen kurumun da bizim gösterdiğimiz hassasiyeti göstermesinden mutluluk duyduk. Türkiye’nin önemli stratejik tesislerine sahip çıkılması son derece önemli. Yeni bir Sasa yaratmak mümkün değil. Kurumun vereceği karara saygı duyacağız.”

Haberin Devamı

‘Bu tesis raibin eline geçmemeli'
İsmail Gülle, Sasa’nın pek çok sektörün hammaddesini sağladığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de polyester üretiminde tek fabrika. Avrupa’da da bu kapasitede tesis yok. Türkiye’nin bu alandaki tüketiminin yarıdan fazlasını karşılıyor.
Devletin koruma vergileriyle sahip çıktığı, pek çok alana hammadde veren bir fabrika. Ev tekstili, hazır giyim, pet şişelere kadar pek çok sektörün hammaddesini sağlıyor. Böyle bir tesisin rakiplerin eline geçmesinden endişe duyuyoruz. Aynı hammaddeyi üretip satan Taylandlı firma da bizim rakibimizdir. Satışın bir an önce iptal olmasını istiyoruz.”
Sabancı Holding, 9 Nisan 2014 tarihinde Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Taylandlı firmaya 62 milyon dolar karşılığında satıldığını duyurmuştu. Firmanın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şöyle denilmişti:
“Tayland merkezli Indorama Ventures Public Company Limited’in Hollanda’da kurulu bulunan iştiraki Indorama Netherlends B.V.’ ye satışına ilişkin hisse devir anlaşması 9 Nisan 2014 tarihinde imzalanmıştır. Hisse devir bedeli pazarlık usulüyle belirlenmiş olup, tamamı hisse devrinin gerçekleşeceği kapanış gününde tahsil edilecektir. Hisse senetlerinin devri, ilgili mercilerden alınacak izinler sonrası gerçekleştirilecektir.”

Yazarlar