Ekonomi The İstanbul Veliefendi Koç’un da mekânı olacak

The İstanbul Veliefendi Koç’un da mekânı olacak

04.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geleceği en parlak bölgelerden biri olarak nitelendirilen Zeytinburnu için tasarlanan en son konut projesi The İstanbul Veliefendi oldu. Koç Grubu’na ait olan arsada yüzde 40 kat karşılığı anlaşma yapılarak geliştirilen proje, aynı zamanda ilçedeki büyük kentsel dönüşüm çalışmasının bir parçası

The İstanbul Veliefendi Koç’un da mekânı olacak

Son aylarda markalı konut projeleri için trend alanlardan biri haline gelen Zeytinburnu Veliefendi’nin akımına kapılan son isimlerden biri de Kiptaş oldu. Projeyi daha da ilginç kılan ise arsanın Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından biri olan Koç Holding’e ait olması. 486 konut olarak planlanan ve ismi The İstanbul Veliefendi olarak belirlenen proje ilçede Kiptaş ve Zeytinburnu Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin de bir parçası olarak nitelendiriliyor.
YDA Group ve Kuruluş İnşaat’ın yapımını üstlendiği projede konutların ortalama metrekare fiyatı ise 5 bin lira olarak belirlenmiş durumda.
Eski Bozkurt Mensucat Fabrikası arazisi olarak da bilinen 68 dönümlük arsada gerçekleştirilecek proje hakkında konuşan Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, 14’er katlı 15 blok ve 35 katlı bir rezidans olarak tasarlanan proje için Koç Grubu ile yüzde 40 kat karşılığı anlaştıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Proje hem dönüşüm hem de gelir sağlayacak şekilde geliştirildi. YDA Group ve Kuruluş İnşaat’ın burada yapacakları The İstanbul Veliefendi projesinden elde edilecek gelirle 640 SahilPark projesi tamamlanacak. Burada 440 daire Kiptaş’a ait olacak ve bu daireler dönüşüm kapsamında anlaşma yapacağımız hak sahiplerine verilecek. Bu proje zenginden alıp fakire verme projesi. Bir anlamda modern Robin Hood’luk yaptık.”
YDA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan ise, dün satışa çıktıkları The İstanbul Veliefendi’yi Ankara’dan sonra İstanbul’da başlattıkları konut hamlesinin en önemli parçası olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

ARAZİNİN ÜÇTE İKİSİ PEYZAJA AYRILDI
The İstanbul Veliefendi için planlanan 486 konut, 2+1’den 4+1’e kadar geniş bir yelpazede tasarlandı. Tam olarak Bakırköy Sahil Yolu üzerinde Veliefendi’de konumlandırılan projenin toplam inşaat alanı 210 bin metrekare olarak belirlenirken, 12 bin 500 metrekare de 42 bölümün yer alacağı ticari alana ayrıldı.
Projenin dikkat çekici özelliklerinden biri 68 bin metrekarelik arazide 48 bin metrekare gibi devasa bir alanın peyzaja ayrılmış olması. Sosyal yaşam açısından zengin bir yapı kurulması hedeflenin projede açık ve kapalı yüzme havuzları, spor alanları, sauna ve hamam bu yöndeki planlamalardan birkaçı.
Merkezi konumuyla dikkat çeken The İstanbul Veliefendi; Atatürk Havalimanı’na 8, Merter’e 2, Bakırköy’e 1, Topkapı’ya 4 ve Sahil Yolu’na 1 kilometre mesafede bulunuyor.

Haberin Devamı

THE İSTANBUL VELİEFENDİ YAKIN PLANI
Arsa alanı 68.333 metrekare
İnşaat alanı 210.000 metrekare
Peyzaj alanı 48.000 metrekare
Konut sayısı 486 adet
Daire tipleri 2+1, 3+1, 4+1
Ortalama metrekare fiyatı 5.000 lira
Ticari alan 12.500 metrekare
Ticari ünite Sayısı: 42 adet

Lüks ofis projesi için kira garantisi verdi
Bakliyatta yakaladığı dünya ölçeğindeki başarıyı, kurduğu ISTA isimli şirketle inşaata taşımaya karar veren Ar Şirketler Grubu, Şişli Bomonti’de inşa etmeye başladığı lüks ofis projesi Arista Bomonti Business’ta metrekareye 20 dolardan kiracı bulma garantisi veriyor. Ar Şirketler Grubu Başkanı Hüseyin Aslan, 30 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip proje için, “Müşteriye kiracı bulması için 4 ay süre veriyoruz. Bu sürede bulunmazsa kirayı biz karşılıyoruz” dedi.

Doktor her an orada olacak
28 kattan oluşan binada her katta 256 metrekarelik dört ofis yer aldığını ve bunların gerektiğinde birleşirilerek kullanılabileceğini belirten Aslan, 85 ofis ve metrekare fiyatını 4 bin 500 ile 6 bin 600 dolar arasında belirledikleri Arista Bomonti Business’ı 2012’de tamamlayacaklarının altını çizerek, projede verilen özel hizmetlere dikkat çekti. Aslan, “Projeyi, Bomonti’de Anthill Residence ve Rixos Bomonty’nin arasındaki 3 bin 540 metrekarelik alana kuruyoruz. Arista Life ismiyle başlatılan lüks araç ve yat kiralama, gidilecek noktaya ulaşım sağlama gibi hizmetler sunuyoruz. Tasarımını Yüksek Mimar Murat Kader’in yaptığı projede, her türlü sağlık sorununa karşı görevde bulunan yetkili doktorun yanı sıra iş yemeklerinde Türk ve dünya mutfakları seçeneklerini sunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da iki arsa için devler milyonlarla konuştu
İnşaat firmalarının proje geliştirmek için uygun alan aradığı İstanbul, birisi TOKİ, diğeri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa çıkarılan iki arsanın ihalesine sahne oldu. TOKİ’nin Ataşehir’de satışa çıkardığı arsa 72 milyon 200 bin lirayı Enisler İnşaat ile görürken, ÖİB’nin Yenibosna’da sattığı arsaya en yüksek teklif 79 milyon lira ile Çelikler İnşaat’tan geldi. Her iki arsa için süreç şu şekilde gelişti.
TOKİ’nin Ataşehir’de 24 Mayıs’ta Ataşehir’de ihale ettiği 13 bin 482 metrekarelik arsa, imar planlarında merkezi iş alanı olarak geçiyor. İhale Komisyonu, satış hakkında kesin kararı gelecek hafta içinde vereceğini açıkladı.
ÖİB’nin Bahçelievler 23 Mayıs’ta ihale ettiği Yenibosna’daki 14 bin 576 metrekare yüzölçümündeki arsa ise, aralarında Gül İnşaat ve Kiler GYO’nun da bulunduğu 25 firmanın teklif vermesiyle dikkat çekti. İhalenin sonucu hakkında kesin karar diğer arsa gibi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Haberin Devamı

İSTANBUL’UN ÜÇ AYRI COĞRAFYASINA ÜÇ AYRI PROJE YAPACAK
ATAKÖY’E KARMA PROJE:
Hüseyin Aslan, inşaatta İstanbul’daki bu ilk girişimlerinden sonra yeni projelere başlayacaklarına dikkat çekti. Bunlardan biri olarak dört - beş ay içinde Ataköy’de 25 dönüm üzerinde ofis, rezidans ve otel olarak planladıkları Arista Ataköy projesini ifade eden Aslan, “16 kattan oluşacak. Bloklardan biri 240 odalı otel, diğeri ofis, bir diğeri de 128 daireli rezidans olacak. Projenin maliyetinin 90 milyon dolar olmasını öngörüyoruz. 2013’te tamamlamayı planladığımız proje için rezidanslarda belirlediğimiz metrekare fiyatı 4 bin dolar ile 4 bin 500 dolar arasında.”

Haberin Devamı

MASLAK’A OFİS: Önümüzdeki iki ay içinde Maslak’ta 2.5 dönüm arsa üzerinde Arista Maslak adıyla başka bir ofis projesine başlayacaklarını belirten Hüseyin Aslan şöyle devam etti: “17 kattan oluşacak projenin yatırım maliyeti 30 milyon dolar. 2012’inin ikinci yarısında tamamlamayı düşündüğümüz projede yer alan ofislerin metrekaresini 30 dolardan kiralayacağız. “

BALMUMCU’YA OTEL VE REZİDANS: Hüseyin Aslan, bir diğer projelerinin de Balmumcu’da olacağını söyledi. 2007’de Ülker Grubu ile İnanlar İnşaat’tan satın aldıkları 8.5 dönümlük arsaya 270 odalı otel ve 80 daireli rezidans planladıklarını söyleyen Aslan, “Projeye 2012’de başlayacağız. Bize, arsa dahil yatırım maliyeti 250 milyon dolar. 2014’te teslim ederiz.” dedi.

Yalıtıma yapılan harcama iki yılda geri dönüyor
Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjinin yüzde 75’ini ithal ettiğini vurgulayan Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ( İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’nin bir yıllık enerji ihtiyacının 154 milyar dolar olduğunu dile getirerek, “Bu rakam, dış ticaret harcamasının büyümesindeki önemli etkenlerden birinin enerji olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Türkiye’deki 16 milyon konutun yüzde 90’ının yalıtımsız olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bunun parasal karşılığının ise 7.5 ile 8 milyar dolarlık kayıp anlamına geldiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye’deki konutların her yıl yüzde 10’una izolasyonu yapılsa, yılda 1 milyar dolar tasarruf edilir. Bu rakam, finansman masrafıyla 2 milyar dolara yükselir. Ama her yıl 1 milyar doların boşa gittiği göz önüne alındığında yapılan her 1 milyar dolarlık harcama, iki yılda kendini amorti eder. bu da ülke ekonomisi için büyük bir tasarruf” diye konuştu.

İzolasyon fonu önerisi
Türkiye’deki binaların yalıtımı için hükümetin sıfır faizle kredi sağlaması gerektiği önerisini yapan Erdoğan, Şekerbank ve Ziraat Bankası’nın bu yönde çalışmaları olduğunu belirtti. Ayrıca yalıtım malzemeleri için uygunan vergilerin de kaldırılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Devlet buna bir çözüm bulmalı. Çünkü ithal ettiğimiz enerjinin üçte birini binalarda kullanıyoruz ve bunun da yarısını israf ediyoruz. Türkiye’de hangi kalemde bu kadar israf var? Ya da hangi kalemde bir yılda 10 milyar liralık tasarruf sağlanabilir” diye konuştu.

Yanlış uygulama kaybettirir
Diğer yandan, şu anda binalara uygulanan izolasyonda teknik anlamda sorunlar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Enerji kaybının büyük bir bölümü binalardaki yalıtımsızlıktan ve yetersiz yalıtımdan kaynaklanıyor.
Ancak, ortaya çıkan sorunların yüzde 30’u yanlış malzeme, yüzde 70’i de yanlış uygulamalardan kaynaklanıyor. Herhangi mesleki eğitime tabi tutulmamış ve geçerli bir yeterlilik belgesine sahip olmayan niteliksiz elemanların uygulamalarıyla ülke ekonomisi önemli ölçüde kayıplara uğruyor” dedi.

Sinpaş GYO, Borsa’daki en büyük 47’nci isim
İMKB’de işlem gören şirketlerin 2010 yılı verileri baz alınarak yapılan araştırmada Sinpaş GYO, aktif büyüklükte 100 şirket arasında 47’nci oldu. 1 Nisan 2011 tarihi itibariyle İMKB 30’da işlem görmeye başlayan Sinpaş GYO’nun elde ettiği rakamlar hakkında bilgi veren Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “2010 yıl sonu itibariyle 17.3 milyar lira portföy büyüklüğüne ulaştık. Sektörün en önemli oyuncularından biri olan Sinpaş GYO, 1.65 milyar liralık portföy büyüklüğüne sahip. Bunlar çok büyük rakamlar. Çünkü 2010 sonu itibariyle İMKB’de işlem gören 21 GYO’nun toplam piyasa değeri 10.8 milyar TL. Sinpaş GYO ise 1 milyar lira piyasa değerine sahip. Yani, pazarın yüzde 10’una sahip öncü bir kuruluş” dedi.
Ulaştıkları bu noktayı, proje odaklı çalışma anlayışlarının bir sonucu olarak değerlendiren Çelik, bir diğer önemli etken olarak kriz stratejilerinin altını çizdi. Çelik, “Kriz öncesinde halka arzdan elde ettikleri geliri sermayemize ekledik. Krize girdiğimizde kasadaki nakitle arazi portföyümüzü geliştirdik ve projelerimizi artırdık. Bugün Sinpaş GYO, gayrimenkul projeleri geliştirmeye odaklı stratejisi ve sürdürülebilir değer üretebilecek portföy yapısı ile konut sektörüne yön veriyor” dedi.

Kemerburgaz’lı mahalle kendi enerjisini üretecek
Kemerburgaz’daki Gölpark İstanbul’da ilk iki mahallenin satışını tamamlayan Neo Yapı, 11 Haziran’da da Gülümseyen Bahçeler ismiyle 62 villalı 3. Mahalle’yi satışa çıkarmayı planlıyor. Fiyatları 845 bin lira ile ile 1 milyon 170 bin lira arasında değişen proje için İş Bankası ve Akbank ile özel konut kredisi için anlaşılmış durumda. Kemerburgaz’da toplam 192 villa olarak projelendirilen Gölpark İstanbul’da 80 villadan oluşan 1. Mahalle’de yaşamın başladığını belirten Neo Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Aydın, “50 villalık 2. Mahalle’de satışların sonuna yaklaştıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

Komşuluk ilişkisini sevenlere
“Burada da 2012’nin içinde yaşamın başlaması planlanıyor. Ayrıca Gülümseyen Bahçeler olarak isimlendirdiğimiz 62 villalık 3. Mahalle’de de 11 Haziran’da satışa çıkmayı planlıyoruz. Mahallenin en önemli özelliklerinden biri, enerjisini kendisinin üretiyor olması.”
Gölpark’ın tümüyle tamamlanma tarihi olarak 2014’ü gösteren Aydın, inşaatına yeni başlayacakları 3. Mahalle’nin özelliklerini ise şu sözlerle anlattı: “Enerjisini güneşten karşılayacak.Ölü alanların en aza indirgendiği bu bölümde en belirleyici özelliklerden biri de birbirinden kopamayan dostlar, komşuluk duygusunu sevenler için hazırlanmış olması. Diğer mahallelerde bu tür fiziksel yakınlaşmalar söz konusu olmadı.”

Aura Residence
Propa İnşaat tarafından Kartal’da gerçekleştirilen Aura Residence iki blokta toplam 195 daireden oluşuyor. Avrupa’nın en büyük Adliye Sarayı’na 600 metre yürüme mesafesindeki proje, 8 bin metrekare alan üzerinde, zemin + 16 katlı olarak projelendirildi.