Ekonomi Tıbbi aromatik bitki ihracatında hedef 5 milyar dolar

Tıbbi aromatik bitki ihracatında hedef 5 milyar dolar

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tıbbi aramotik bitkilerde iddialı olduklarını, 1 milyar dolarlık ihracatı 2023’te 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Tıbbi aromatik bitki ihracatında hedef 5 milyar dolar

Pakdemirli, TBMM’de özel sohbetinde şu değerlendirmelerde bulundu:

“(Sel felaketlerinin ürün fiyatlarını etkilediği iddiası) Ürün fiyatlarını genel manasıyla bu felaketlerin etkileyeceği konusunda bir şey yok.

Her kış zaman zaman gördüğümüz hava olayları bunlar. Ama çiftçinin sürdürülebilirliğini sağlamak için hasar tespitleri sürüyor.

Eskiden Başbakanlık Afet Fonu vardı, daha önce TARSİM sigortası kapsamında olmayanlar, şimdi de Cumhurbaşkanlığı İdari İşler tarafından bir tarımsal faaliyetini sürdürebilmesi için bir talep oluyor.

Çiftçilerle daha fazla meteorolojik gelişmeleri paylaşma yoluna gittik. Dolu gelecekse örtüsünü örtüyor.

Lavanta örneği

Tıbbi aromatik bitkiler bizim çok iddialı olduğumuz bir konu. Şu an 1 milyar doların üzerinde ihracatımız var. 2023 itibarıyla 5 milyar dolara taşımayı hedefliyoruz.

Sadece Salda Gölü’nde değil tüm Türkiye’de özellikle ağaçlık ve ormanlık olmayan uygun olan diğer her bölgede tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusu önemli.

Bir örnek verecek olursak; mesela lavanta dönüm başına geliri 7 bin lira. Su istemiyor, taşlık yerde yetişebiliyor ve çok kireçli toprakta yetişebiliyor. Yani tarımsal anlamda kullanılamayacak alanlarda da yetişiyor.

Kozmetik sektöründe kullanılıyor. Şu an çok verimli dediğimiz topraklarda bile 2 bin - 2 bin 500 liralık gelir aldığımız zaman çiftçi buna bile memnun olabiliyor. Bu anlamda tıbbi aromatik bitkilerin sadece potansiyelini anlatmak adına çok yüksek potansiyel var.

Üretici korunacak

(Patates ve soğan fiyatlarındaki uygulama başka ürünleri için de genişletilecek mi?) Enflasyonun artmaması için bu mücadelemiz her zaman sürecek. Bu mücadeleyi yaparken de en önemli unsurumuz üreticiyi korumak. Yani gerekirse ithalat gerekirse ihracatın kısıtlanması. Bunlar yasak değil, tedbirler...
Bizim vatandaşımızın, milletimizin tedariğini garantiye almamız lazım. Fazlası varsa tabii ki ihracat yapmamız lazım.”