Ekonomi Ticaretin 2019 yol haritası hazır: İhracatta artış tasarımda teşvik

Ticaretin 2019 yol haritası hazır: İhracatta artış tasarımda teşvik

24.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2019’da da ihracattaki yükselişin devam etmesini, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışın sürmesini bekliyoruz” dedi.

Ticaretin 2019 yol haritası hazır: İhracatta artış tasarımda teşvik

AA’ya konuşan Pekcan, 2019’da da ihracattaki yükselişin devam etmesini, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışın sürmesini öngördüklerini söyledi. Bu doğrultuda cari açıkta da aşağı yönlü seyrin devamını beklediklerini dile getiren Pekcan, “Gelecek yılın gerek mal gerekse turizmin desteğiyle hizmet ihracatında güçlü performans göstereceğimiz bir yıl olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Pekcan, bu çerçevede net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini öngördüklerini dile getirdi. İhracattaki artışı sürdürülebilirliğe kavuşturmak için önemli çalışmaları hayata geçireceklerini belirten Pekcan, “Yüksek teknolojili sanayi ürünlerinde bu yılın 9 ayında yüzde 3.3 olan oranı daha yüksek seviyelere çıkarmak, hizmet ihracatını yazılım gibi teknoloji grubunu da içerecek şekilde artırmak, teknoloji, tasarım ve markalaşmaya ağırlık vermek, mevzuatı sadeleştirmek, dijitalleşmeyi artırmak, gümrük süreçlerini kolaylaştırmak gibi birçok projeyi 2019’da tamamlamak ya da uzun vadeli projelerimize bu yıl içinde başlamak istiyoruz” dedi.

Ticaretin 2019 yol haritası hazır: İhracatta artış tasarımda teşvik
Sistem modernizasyonu

Ruhsar Pekcan, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) reform yapmak yönünde çalışmaların bulunduğunu, Türkiye’nin de bu çalışmaların bilfiil içerisinde olacağını ifade etti. Pekcan, “2019’da da AB’ye ihracatımızın artmasını bekliyoruz. 2019’da bizim daha çok tasarım, daha çok marka daha çok teknoloji ve katma değerli ürün üretim ve ihracatına odaklanmamız gerekiyor. Bunun için teşviklerimiz de desteklerimiz de bu yönde olacak” dedi.

Haberin Devamı

Ürün güvenliği sistemimizi modernize edeceklerini anlatan Pekcan, “Toptancı hallerinin, sebze ve meyvelerin yanı sıra et ürünleri, süt ürünleri, su ürünleri, arı ürünleri ile kesme çiçeğin de ticaretinin yapılabildiği, toptan gıda merkezlerine dönüştürülmesini sağlayacağız” dedi.