Ekonomi Ticaride büyük şov

Ticaride büyük şov

15.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Comvex İstanbul - 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı”, kapılarını açtı. Etkinlikte en son ticari araç modellerinin yanında, Türkiye’de üretimine yeni başlanacak olan araçlar da sergileniyor

Ticaride büyük şov

Türkiye’nin en kapsamlı ticari araç fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Ticari araçlardaki yeniliklerin sergilendiği “Comvex İstanbul - 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı”nda, Türkiye’de üretime yeni başlanacak modeller de sergileniyor.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliğiyle düzenlenen Comvex İstanbul’un açılışında konuşan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sanayinin Türkiye ekonomisi için lokomitif konumunda olduğunu, ticari araçların ise ülke açısından büyük önem arzettiğini söyledi. Dış pazarlarda, ekonomik açıdan henüz zor günleri atlatamayan ülkeler olduğuna, Türkiye’deyse istikrarlı gelişmenin sürdüğüne işaret eden Önen, yeni teşviklerle otomotiv sanayinin yeniden cazibe merkezi haline geldiğini ve sektör için kaçırılmayacak fırsatların devam ettiğini söyledi.
Bununla birlikte Türkiye otomotiv pazarı büyürken, hafif ticari araçlar aleyhine gelişmeler olduğunu vurgulayan Önen, pazar büyürken hafif ticari satışlarının ilk 10 ayda yüzde 13, ekim ayında da yüzde 33 küçüldüğünü hatırlattı.
Kudret Önen, “Biz Avrupa‘nın hafif ticari araç üretim üssüyüz ve 5 yıldır da bunun liderliğini bırakmadık. Ama kendi ülkende başarılı ve bir numara değilsen küresel pazarlarda rekabet etmek çok zorlaşır” dedi.

Yabancılar da geliyor
Bu yılki fuar, bir yandan düşüş yaşayan hafif ticari araç pazarına destek olmayı amaçlarken, diğer yandan da yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçilerle yeni ticari işbirlikleri yaratılması açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye’de rekabet edebilirsek her yerde başarılı oluruz’
Rusya’nın önde gelen ticari araç markası Gaz’ın Dünya Başkanı Bo Andersson, “Türkiye hafif ticari araç pazarında yüzde 5 pazar payı hedefliyoruz. Şayet Türkiye’de rekabet edebilirsek, diğer pazarlarda her zaman başarılı olabiliriz” dedi.
2014 yılının ilk yarısında Sakarya’da ikinci modelleri Gazelle Next’i üretmeye başlayacaklarını hatırlatan Andersson, “Rusya’da yüzde 50 pazar payına sahibiz. Ancak Avrupalı markalar da Rusya’ya geldi. Artık bizim de yurt dışına açılma zamanımız. Küreselleşmek istiyoruz ve ilk adımımız Türkiye”zifadesini kullandı. Türkiye’nin kendileri için “ikinci bir Ar-Ge merkezi” olduğunu da ifade eden Andersson, “Türkiye’de 10 uzmanımız var. Tepkiler doğrultusunda sürekli geliştirme yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Domates, biber, patlıcan...
Fiat Doblo, Fiorino, Pratico ve Ducato ailesinin sergilendiği standta, Ducato kamyonetlerden birinin arkasına yerleştirilen sebze, küçük bir manav havası yaratılması açısından hayli başarılıydı.

Fuarın kaplanı
Bir treyler üreticisi, fuarda sergilediği “Tiger” modeli için, standına bir de iri boyutlarda bir de kaplana yer veriyor. Kaplan, gerçekçi duruyor!

Dört yenilik bir arada
Ford Otosan, üçü Türkiye’de üretilecek 4 yeni ticari modelini ilk kez tanıtıyor. Yeni Transit , 2. nesil Connect, yeni Courier’nin yanı sıra, Cargo 1832’nin farklı bir versiyonunu burada sergileyen Ford Otosan, yeni Transit’in pick-up versiyonunu da Avrupa’da ilk kez İstanbul’da görücüye çıkardı. Şirketin Genel Müdürü Haydar Yenigün, “2014 yılında hizmete açılacak Yeniköy fabrikamızla birlikte yıllık toplam araç üretim kapasitemiz 415 bin araca çıkacak.