Ekonomi Tilki, Güneydoğu'yu da vuracak

Tilki, Güneydoğu'yu da vuracak

18.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tilki, Güneydoğu'yu da vuracak

Tilki, Güneydoğuyu da vuracak

       ABD'nin "Çöl Tilkisi" harekatıyla Irak'ı vurması, küresel krizden aşırı etkilenen bölgelerden olan Güneydoğu'yu etkileyecek.
       Amerika'nın Irak'a düzenlediği her harekat sırasında öncelikle kapatılan Habur kapısı, önceki gece başlayan yeni harekatla birlikte dün yine kapatıldı.
       Toplam 42 bin aracın "mazot ticareti" yaptığı Habur'dan Irak'a girecek araçlara izin verilmiyor. Silopi Kaymakamlığı'nın emriyle kapatılan kapıdan sadece Irak tarafında bekleyen 600 aracın peyderpey Türkiye'ye girişine izin var.

       "Çöl Tilkisi" harekatına Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan tepkiler yağıyor.
       Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Mehmet Aslan, harekatın sadece Clinton'un azledilmesini önlemek amacıyla değil, asıl amacın Irak'a ekonomik ambargonun sürdürülerek Ürdün kanalıyla Irak'a mal satan Amerikalı ve İngiliz firmalarının çıkarlarını korumak amacıyla başlatıldığını savundu. ABD'nin Güvenlik Konseyi'nin kararını beklemeden harekata geçmesini eleştiren Aslan, "Çöl Tilkisi"nin Türkiye açısından olası yeni ekonomik zararlarını şöyle anlattı:
       "Krizlerin birisi bitmeden öteki başlıyor. Şimdi de Tilki krizi gündemde. Irak, saraylarının yatak odalarını bile açtı ancak yine de ambargodan kurtulamadı. Harekat yüzünden kapatılan Habur, bölgenin can damarlarından birisidir. Buradan günde 5 milyon litre mazot giriyor, bunun karşılığında da başta gıda olmak üzere çeşitli tekstil ürünleri Iraklılara satılıyordu. 42 bin aracın aylık cirosu 15 milyon dolara ulaşıyordu. Harekatın sürmesiyle bölgedeki ticaretten etkilenecek insan sayısı 4 milyon civarında. Un, yağ, bisküvi ve tekstil üreten fabrikaların kaybı da düşünülürse ekonomik kayıpların boyutu daha da yükselecek."
       Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yarka, Irak'a ambargonun kalkmasının görüşüldüğü bir sırada yeni bir harekatın başlamasıyla ekonomik açıdan Türkiye'ye yeni zararlar hanesi açıldığını belirtti ve şöyle konuştu:
       "Habur'dan mazot ticareti yapan 42 bin kamyonun yarısı olan 20 bini Şırnak'a kayıtlı çalışıyor. Bu rakamdan da belli olacağı gibi harekatın en çok vuracağı illerden birisi Şırnak olacaktır. Buradan her gün 2 ton gıda malzemesi gidip, 6 bin litrenin üzerinde mazot geliyor. Hükümetimiz, Irak'a karşı bakış açısını değiştirerek, harekatı desteklemek yerine ambargonun kalması yolunda çalışmalıdır."

       Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, Irak'a yapılan harekatın bölgede "kambur üstüne kambur" ekleyeceğini söyledi. Yaşanan ekonomik durgunluğun tarım sektörü ağırlıklı olması nedeniyle Urfa'da etkili olduğunu belirtirken, "Pamuk fiyatlarının bu yılki perişanlığı mağduriyete neden oldu. Siyasi belirsizliğin yarattığı etkiler ve ardından Tilki harekatıyla sınır ticareti ve nakliye sektörü de duracak" dedi. Demirkol, on binlerce insanın geçimine katkı sağlayan sınır ticareti ve nakliye sektörünün durmasıyla Urfa'dan yapılan gıda ihracatının da olumsuz etkileneceğini kaydetti ve " Hükümetimiz sıcak çatışmaya taraf olmamalı ve harekat bir an önce durmalıdır. Ekonomik amborgo kalkmadığı sürece Saddam'ın güçlendiğini başta ABD olmak üzere herkes anlamalıdır" diye konuştu.