Ekonomi TL’YE ORTAYA KARIŞIK SİMGE

TL’YE ORTAYA KARIŞIK SİMGE

02.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TL’nin simgesini açıkladı. ‘Güven ve istikrarı’ simgeleyen tasarım, yabancı para birimlerine benzerliğiyle eleştiri konusu oldu

TL’YE ORTAYA KARIŞIK SİMGE

Türk Lirası’nın simgesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıyla dün kamuoyuna tanıtıldı. Ünlü ressam Leonardo Da Vinci’nin eserlerinde kullandığı “altın oran” gözetilerek hazırlandığı belirtilen simge, 8 binden fazla eserin arasından seçildi.
Başbakan Erdoğan TL’nin simgesini ‘çıpa’ya benzetirken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, simgede güven ve istikrarın vurgulandığını söyledi. Ancak simgeyi euro, İngiliz Sterlini, Japon Yen’i ve Ermenistan parası Dram’ın simgesine benzetenler de oldu. Simgeyi tasarlayan Tülay Lale de tasarımda kendi adından esinlendiğini söyledi.

‘Tüm dünyada kullanılacak’
Erdoğan, TL simgesinin tarihi dönüm noktası olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Paramıza, tüm dünyada kullanılacak, yeni bir simge kazandırıyoruz. Simgenin bir çıpaya benzemesi, paramızın, kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman olduğunu vurguluyor. Yukarı doğru kıvrımlı çizgiler de paramızın yükselen bir değer olduğunu sembolize ediyor.”

‘Faiz modern hırsızlık’
Demokrasi ve ekonomiyi tehdit eden çetelerle mücadele ettiklerini kaydeden Erdoğan, “Paranın ayarıyla oynamıyor, oynanmasına da müsaade etmiyoruz. Enflasyon çalışanın alın terinden, sanayicinin kârından, vatandaşın cebinden yapılan modern hırsızlıktır. Aynı şekilde faiz, aynı şekilde karşılıksız para basmak modern hırsızlıktır. Faiz oranlarını da yüksek buluyoruz. Daha da düşmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Babacan: Türkiye’nin başarılarının simgesi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TL’nin simgesinin aslında, 9.5 yıllık dönemde Türkiye’nin elde ettiği başarıların ve istikrarın da önemli bir simgesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Geleceğe bakıyoruz, istikrardan yükselen bir ekonomiden bahsediyoruz. Ama inanın bugünlerde dünyanın pek çok ülkesi derin krizleri nasıl atlatacağız, sorunlara nasıl çözüm bulacağız, kısa vadede ne yapmalıyız ki bu problemleri atlatabilmenin derdi içerisinde. Bizim çok şükür geçtiğimiz dönemde yapmış olduklarımız, yapıyor olduklarımız, Türkiye’deki siyasi istikrarın sağlam bir noktada olması, bizi ayıran en önemli konular olarak ortaya çıkıyor.”

TÜLAY LALE: Yaptığım tasarımın Başbakan’ın ismiyle ilgisi yok
TL’nin simgesini tasarlayan Tülay Lale, simgeyi tasarlarken “güven”i temsil eden “çıpa” sembolünü düşünmediğini, “T” ve “L” harflerinden oluşan kendi isim soyadı ile Türk Lirası arasında bağ kurduğunu ifade etti. Lale, simge hazırlanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harflerinden esinlenildiği iddiasının doğru olmadığını söyledi.
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Lale, tasarım aşamasında “T” ve “L” harflerini nasıl estetik bir şekilde bir araya getireceğini düşündüğünü, altın orandan da faydalandığını kaydetti.
Lale, simgedeki paralel iki çizginin, Türkiye’nin doğu ve batı arasındaki köprü imajını mesajını da verdiğini söyledi.

Tasarımcı değil, mühendis
Yarışmayı kazanmasının sürpriz olduğunu aktaran Lale, “Şok oldum. Farkında değilim. Heyacandan koptum. Neyin ne olduğunu akşam anlayacağım” diye konuştu.
Jeoloji mühendisi olduğunu belirten Lale, “Tasarımcıyım dersem mesleğe gönül verenlere haksızlık yapmış olurum” dedi. Lale, Konya’da bir radyoda programcılık ve yayın yönetmenliği yaptı. Radyo programı ile RTÜK’ten “Türkçe’yi doğru kullanma” ödülü alan Lale, şu anda bir tanıtım şirketinin yöneticisi olarak görev yapıyor.
Dereceye giren tasarım sahipleri önümüzdeki ay Merkez Bankası Genel Kurulu’na katılarak sertifika alacak. Yarışmada birinci seçilen Tülay Lale’ye 25 bin lira ödül verilecek.

Haberin Devamı

Bahçeli: Ucube bir sembol
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Lirası’nın simgesini ucubeye benzeterek, “Ortaya çıkan ucube sembolün; nasıl ve hangi süreçlerin ekarte edilerek tespit edildiği de açıklamalarla ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öztrak: Padişahlık özlemi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Merkez Bankası’nın ulaştığı son nokta Tayyip Erdoğan’ın adının baş harflerini paraya simge yapmak oldu. Padişahlık özlemindeki Başbakan’a adına sikke basarak hediye verdi” dedi.

Twitter’ı salladı
Yeni simge Twitter’da dün günün başlıca tartışılan konuları arasında üst sıralarda yerini aldı. Konuyla ilgili olarak dakikada yüzlerce Tweet atılırken, başlıca tartışma konusu diğer simgelere olan benzerlik oldu. Sosyal medyada simgeyi eleştirenlerin çoğunlukta olması dikkat çekti.

@uguryigitaslan Bu Çinliler, Japonlar nasıl yazıyorlar derken al sana Türk Lirası simgesi.

@AsVeLiX Türk Lirası simgesi euro simgesine baya benzemiş gibi. Umarım yakında para birimimiz de benzemez.

Haberin Devamı

@daghanypiskin Japon “yen”i gibi olmamış mı Türk Lirası sembolü? Gayet şıktı bence TL...

MengeneMan Türk Lirası logosu şifresi itinayla çözülür.

Bilgisayara nasıl yükleniyor?
Merkez Bankası’nın internet sitesinde hazırlanan özel program kısa sürede bilgisayara yükleniyor. Başta Windows, Mac ve Linux platformları olmak üzere farklı sistemlerle uyumlu program yüklendikten sonra kullanıcının yeni simgeyi yazması için sırasıyla “AltGr+T” veya “Control+Alt+T” tuşlarına basması gerekiyor. Program tcmb.gov.tr sitesinin sağındaki ‘TL Simge’ bölümünde yer alıyor. Cep telefonları ve tablet PC’ler için Android ve iPhone (iOS) platformları için de program var.

Tasarımcılar kırık not verdi
Bülent Erkmen: Bu işaretin en büyük sorunu, “T” ve “L” harflerinin kendi içindeki ilişkisinin yeterince iyi kurulamamış olması, bu işaretin günlük kullanımındaki elle yazılışında ortaya çıkanın “E” harfine, yani euro isaretine tehlikeli bir sekildeki benzeyişi!
Sadık Karamustafa: Güven vermeyen bir işaret. Euro, dolar, pound ve yen işaretlerinde bir simetri ya da dik açı söz konusudur. Tasarımda eğri çizgi daima hareketi ve dinamizmi gösterir ama güven ve istikrar söz konusuysa eğri çizgi olmaz. Dolayısıyla bu tasarımı güven verici bulmadım.
Hasip Pektaş: Seçilen tasarım etkili bulmadım. Akılda kalıcı bir form olması lazım. Ülkemizi ve paramızı anımsatacağı konusunda kaygılarım var. Paramızın tasarımının da dolar ya da euro işareti gibi vurucu ve özgün olmasını isterdim. Tasarım beni tatmin etmedi.
Vahit Tuna: T ve L’de yola çıkılarak üretildiği için çok zorlama bir ‘tasarım’ olduğunu düşünüyorum. Aynı mesele üretilmiş olan banknotlar için de geçerliydi. Hep bir yerlerden ‘copy paste’...
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ