Ekonomi TMSF Başkanı Gül’ün 2,5 yıl hapsi istendi

TMSF Başkanı Gül’ün 2,5 yıl hapsi istendi

12.08.2010 - 17:06 | Son Güncellenme:

Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül için “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçundan 2,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi.

TMSF Başkanı Gül’ün 2,5 yıl hapsi istendi

TMSF Başkanı Gül’ün 2,5 yıl hapsi istendi

Haberin Devamı

Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, Danıştay Genel Sekreterliği’nin 7 Temmuz 2010 tarihli bir gazetede yayımlanan röportajda TMSF Başkanı Gül’ün Danıştay’a karşı “kamuoyu nezdinde küçük düşürücü ve hakaret içeren” sözcükler kullandığını iddia ettiği anımsatıldı.
İddianamede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma evrakını “yetkisizlik kararı” vererek Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği belirtildi.
TMSF Başkanı Gül’ün, ifadesinde “Danıştay’ın Toprak kararı ahlaki değildir” cümlesini kullandığını, ancak hakaret maksatlı olmadığını, Halis Toprak tarafından TMSF’nin yanlış yönlendirildiğini anlayınca 11 Temmuz 2010 tarihinde bir gazetede Danıştay’a hakaret kastının olmadığını belirtin bir açıklamasının yayımlandığını beyan ettiğine işaret edildi.
İddianamede, gazetenin 7 Temmuz 2010 gününe ait ekonomi ekinde şüpheliye ait röportajın incelendiği kaydedilen iddianamede, “Şüphelinin ‘Danıştay’ın Toprak kararı ahlaki değil’ şeklindeki beyanının bulunduğu, mevcut hali ile bu beyanın Gül tarafından fevri kullanılan veya sürçülisan mahiyetinde bir beyan olmayıp röportaj ortamında kullanılan düşünülmüş ve bilinçli olarak söylenen bir söz olduğu kanaatine varıldığından, şüphelide hakaretin manevi kastının bulunduğu kanaatine varılmıştır. Şüphelinin genel olarak yargı kurumunu değil, Halis Toprak ile ilgili kararı veren Danıştay’ın ilgili dairesini kastettiği anlaşılmıştır” ifadesine yer verildi.
Gül’ün eyleminin “Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçunu düzenleyen TCK’nın 301. maddesi kapsamında olmadığı belirtilen iddianamede, şüphelinin eyleminin “hakaret” suçunu düzenleyen TCK’nın 125. maddesi kapsamında kaldığı vurgulandı. İddianamede, TCK’nın ilgili maddelerine göre Şakir Ercan Gül’ün 3 ay ile 2,5 yıl arasında hapis cezası istendi. İddianamenin kabul edilmesi durumunda, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçundan Gül’ün yargılanmasına Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.