Ekonomi Tomato, fena dolandırdı

Tomato, fena dolandırdı

18.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tomato, fena dolandırdı

Tomato, fena dolandırdı

Tiffany & Tomato'nun sahibi Sedat Onur piyasaya hiç borcu yok! Çünkü 3 trilyon liralık borcu karşılığında piyasaya verdiği çeklerin hiçbirinde kendisi imza atmamış

TIFFANY & Tomato mağazalarının sahibi olan ve bankalar ile piyasaya 7 trilyon lira borç takan Sedat Onur halen kayıp. Tahilsizlik yüzünden battığı işlenen Onur'un uzun süredir planladığı bir dolandırma planı yaptığı ortaya çıktı.
Bankalar kredi sözleşmelerinden doğan 2 trilyon liralık alacağı için Onur'un şahsi malları ile Seteks adlı şirketine haciz koydururken, 1.7 trilyon liralık factoring firmaları alacaklarına karşılık sessizliklerini koruyor.
Ancak 3 trilyon lira ile en büyük borcu olan ve mal aldığı konfeksiyon piyasasında ise tam bir kargaşa yaşanıyor. Çünkü Sedat Onur'un aldığı mallar karşılığında işadamlarına verdiği çeklerin hiçbirisinde kendi imzasını kullanmadığı ortaya çıktı.
Yanında çalışan Faruk Yılmaz'a dokuma malların, Mustafa Uludinç'e de kazak gibi örme malların Tiffany & Tomato adına alımını yaptıran Sedat Onur, birçok bankadan aldığı çeklere, alacaklara karşı yükümlülüklerinden kaçmak için şirketinde çalışan Ayşe Tuğlacı ve Mete Esmer adlı iki kişiye imza attırdı.
Böylece aniden ve talihsizlik yüzünden battığı söylenen Sedat Onur'un piyasayı dolandırmak için uzun süredir hazırlık yaptığı ortaya çıktı.
Alacaklı olan işadamları bu yöntemi izleyen Sedat Onur'un yaklaşık 250 şirkete olan toplam borcunun 3 trilyon olduğunu ifade ettiler. Dolayısıyla kağıt üzerinde Sedat onur'un piyasa hiç borcu yok! Bu nedenle piyasanın yaptığı ise ihtiyati hacizden öteye gidemedi.

Öte yandan Sedat Onur işyerlerine haciz geldiği 7 - 8 Eylül günlerinin hemen ertesinde 34 TB 1558 ve 34 GU 892 plakalı 2 tırın da içinde bulunduğu toplam 8 tır dolusu malı yurtdışına kaçırdı. Eylül ayının 9'unda yapılan bu kaçırılma olayı kayıtlarda Almanya'ya ihracat gibi gösterildi. Ancak Gümrük Beyannmesine göre Sedat Onur'un Almanya'ya mal sattığı şirket yine kendisine ait Onur Textilien imp. und Handels GMBH adlı şirketin olduğu ortaya çıktı.
Bankaların üst üste haciz yaptığı günlerde, Sedat Onur'un yanında çalışan Faruk Yılmaz'ın halen bayiilerden para topladığı belgelendi. Milliyet'in ele geçirdiği belgelerdin bir diğeri olan Yapı Kredi Bankası'nın dekontuna göre, Farik Yılmaz hacizlerin sürdüğü 9 Eylül günü 121 milyar ve 28 milyar liralık iki ayrı parayı hesabına geçirdi. Öte yandan, Mehmet Tüysüz adlı kişinin de Sedat Onur'un mallarını yurtdışına kaçırması görevini yürüttüğü iddia edildi.