Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı Genel Sekreteri Geer de Raad, toplam kalitenin aile içinde de uygulanabileceğini söyledi
BRİSA'nın ev sahipliğinde oluşturulan iş mükemmelliği ve iyileştirme konferansı için Türkiye'ye gelen Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) genel sekreteri Geer de Raad, Türk şirketlerinin bugüne kadar Avrupa kalite ödülü için başvurmasının ve başarılı olmasının altında yatan unsurları sıraladı. Milliyet'le özel olarak konuşan Raad, Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmak istemesinin temelinde yatan ana nedenlerle aynı olduğunu olduğunu söyledi. de Raad Türk şirketlerinin başarısının nedenlerini şöyle sıraladı:
"Türk şirketleri de Avrupa'nın bir parçası olmak istiyor. Ayrıca, toplam kalite modelinin özelliğinden dolayı, kuruluşlarda sosyal haklara ayrı bir önem veriliyor. Türkiye'deki sosyal hakların Avrupa'dakinden daha az olması, şirketleri bu modeli uygulamaya yönlendiren bir başka neden. Ayrıca Türk insanı ve Türk şirketleri değişime açıklar. Avrupa düzeyinde rekabet etmek için değişime sıcak bakıyorlar ve Avrupalı şirketlerle aynı düzeyde olmak istiyorlar."
Avrupa Kalite Yönetim Vakfı Genel Sekreteri Geer de Raad, toplam kalite yönetiminin aile içinde de uygulanabileceğini, bunun yöntemini ise basite indirgeyerek şöyle anlattı:
"Toplam kalitenin kriterlerini kendinize de uygulayabilirsiniz. Evdeki diğer bireylerle görüşün. Bu eşiniz, çocuklarınız ya da ebeveyniniz olabilir. Evde kim lider olacak önce onu seçin. Nereye gidileceğine, bazı konulara kimin karar vereceğini tespit edin. Strateji yapın ve diğer üyelerin ne kadar tatmin olacağına bakın. Ailede görev bölümü olmalı. Kimin neyi yaptığına, neyin nasıl yapıldığına dikkat edip, kişisel katılımı sağlayın."
Avrupa Kalite Yönetim Vakfı Genel Sekreteri Geer de Raad, toplam kalite felsefesinin ve kalitenin çıtasının yükseltilmesinin temelindeki sırrı da şöyle açıkladı:
"Toplam kalite yönetiminden bahsedilirken hedeflerden değil, araçlardan söz edilir. Herşey iş mükemmeliği içindir. Memnuniyet, vaktinde yapma gibi araçların hepsi toplam kalite yaklaşımında kullanılır. Bu araçların sistematik olarak kullanılması, kurum içinde bir süreklilik teşkil eder. Bugün bunu yaparım yarına allah kerim diyemezsiniz. Bugün başlar, yarın ve yarından sonra da hep sürer. Daha sonra nerede olduğunuzu mukayese etme şansını yaratırsınız. Kendi kendinize soru sorarsınız: "Yarın daha iyi yapmak için ne yapabilirim"