Ekonomi Tropik Hava Yolları

Tropik Hava Yolları

19.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman Lufthansa, THY ile birlikte yeni bir havayolu şirketi kurarak Maldivler, Mauritius ve Seyşeller gibi tropik adalar ile Las Vegas’a ucuza Alman turist taşımak istiyor. 2015’te uçuşa geçecek havayolunun 7 tane uçağı olacak

Tropik Hava Yolları

Alman havacılık devi Lufthansa, dünyaca ünlü tropik tatil adalarına Türk Hava Yolları (THY) ile uçmak için fırsat kolluyor...
Lufthansa 20 yılı aşkın süredir THY ile SunExpress havayolu şirketinde yarı yarıya ortak. SunExpress, Türkiye’den başta Avrupa olmak üzere yakın mesafelere uçuşlar gerçekleştiriyor.
Bu ortaklığın başarılı yürüdüğünü düşünen Lufthansa yönetimi şimdi mesafeyi artırmak istiyor. THY ile ortak 2. bir havayolu şirketi kurmak isteyen Lufthansa’nın radarında bu kez Maldivler, Mauritius, Seyşeller gibi tropik adaların yanı sıra ABD’nin eğlence şehri Las Vegas ve Asya’nın gizemli ülkesi Tayland da var.
Lufthansa CEO’su Carsten Spohr geçen hafta, uzun mesafeli uçuşlar için ucuz bir havayolu şirketi kurmak istediklerini ve THY ile yeni bir ortaklık arayışında olduklarını dile getirmişti.
Merak uyandıran bu açıklamanın sırrı dün Şişli’de yeni açılan Radisson Blu Otel’deki Hamdi Restoran’da çözüldü. Türkiye’de olan Lufthansa sözcüsü Aage Dünhaupt ve şirketin Türkiye Genel Müdürü Stefan Löcherbach ile akşam yemeğinde bir araya geldik.

Bu yıl karar verilecek
Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları uçağı yüzünden yüzler asıktı. İki yönetici, bir yandan yaşanan trajedi nedeniyle rotası değişen Lufthansa uçuşlarını takip ederken diğer taraftan içli köfteden fıstıklı kebaba Türk yemeklerinin tadına baktı.
Lufthansa sözcüsü Dünhaupt uzun mesafelere yeni rotalar açmak istediklerini dile getirerek şunları söyledi:
“Yeni rotalar daha çok tatil ve eğlence destinasyonları olacak. Şu anda uçmadığımız Maldivler, Mauritius adaları, Seyşeller, Las Vegas ve belki Tayland gündemde. Uçuşlar Almanya’dan direkt olarak yapılacak. 7 uçaklık bir filo kurulacak. Uçaklar Boeing 767 ve A330 olacak. Tabii ki maliyetleri düşürmek istiyoruz. Kabin ve kokpit ekibi daha ekonomik olmalı. Bunu ya kendi içimizde yapabiliriz ya da bir ortak buluruz. SunExpress’te çok başarılı bir ortaklığımız var. Onun için ilk önce SunExpress’in kapısını çaldık. Sonra projeyi THY’ye de sunacağız.
Bu yılın sonuna kadar ya kendi kendimize ya da bir ortakla hareket etmek için karar alacağız. Uçuşlar ise 2015 sonu veya 2016 başı gibi başlar. Bu uçaklarda first class bölümü olmayacak. Küçük bir business class ve bol ekonomi sınıfı koltuk bulunacak. Yapılacak bir ortaklığın SunExpress’teki gibi yarı yarıya olması da zorunlu değil.”
Yeni ortaklık gerçekleşirse büyük ihtimalle uçakları Türk pilotların idare edebilir ve kabinde Türk hosteslerin hizmet verebilir...

Haberin Devamı

Yeni havalimanına A380’le ineriz
Lufthansa sözcüsü Aage Dünhaupt, İstanbul’a yapılan 3. havalimanına hiçbir şekilde karşı olmadıklarını belirterek, “Merak etmeyin uykumuz kaçmıyor” diyor. Hatta Lufthansa’nın yeni havalimanına ilk geleceklerden biri olabileceğinin sinyalini veriyor. Ancak Dünhaupt’a göre maliyetler çok önemli. Yolcunun tercihini etkileyecek raylı sistem bağlantısı da gerekli.
Yoksa Lufthansa için Sabiha Gökçen Havalimanı alternatifler arasında olabilecek. Dünhaupt, yeni havalimanına Lufthansa’nın dev A380 uçaklarıyla ilk inişi yapan havayolu olmak isteyebileceği esprisini de yapıyor.

Genel müdür sıkı Beşiktaşlı
Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Stefan Löcherbach, 1 yıldır görev aldığı Türkiye’ye uyum sağlamış. Sıkı bir Beşiktaşlı. Löcherbach, “Ulus’ta oturuyorum. Yerel takımı tutmayı severim. Ulus Beşiktaş’a bağlı. O yüzden Beşiktaşlıyım” diyor.
Eşi Türkçe öğrenmeye başlamış, 2 çocuğunu İstanbul’da okutuyor. Kedisinin ismini Siyah koymuş. Türkiye’de havada rekabetin giderek arttığını belirten Löcherbach, “Türkiye’deki uluslararası havayolları arasında birinciyiz. İstikrarımızı korumak ve büyüme potansiyelini değerlendirmek istiyoruz” diyor.