Ekonomi Tüketici markadan samimiyet bekliyor

Tüketici markadan samimiyet bekliyor

24.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla CMO Summit 2022 bu yıl dördüncü kez düzenlendi. Zirvede pandemiyle birlikte iş yapış biçimlerinin değiştiği belirtilirken, tüketicilerin markalardan samimiyet beklediği ifade edildi.

Tüketici markadan samimiyet bekliyor

AYLİN RANA AYDİN - DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla CMO Summit 2022 bu yıl dördüncü kez düzenlendi. ‘Reshape’ temasıyla düzenlenen zirvede, iş dünyasının liderleri bir araya gelirken, pazarlamanın bugünü ve geleceği, pandemi sonrası dijital dönüşüm, pazarlamada sürdürülebilirlik konuları ele alındı. Zirvede pandemiyle birlikte iş yapış biçimlerinin değiştiği belirtilirken, tüketicilerin markalardan samimiyet beklediği ifade edildi.

Haberin Devamı

Zirvede düzenlenen ‘Sınırları Olmayan Markalardan Pazar Deneyimleri’ adlı panel ise Publicis Groupe Türkiye CEO’su İnanç Dedebaş moderatörlüğünde gerçekleştirildi. DeFacto Mağazacılık ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Barış Sönmez, omnichannel (çok kanallı) deneyiminin çok farklı bir yere geldiğini belirterek, “Zamandan, mekandan bağımsız bütünleşik ve kesintisiz bir iş yapma modeli yapmak zorunda olduğunuz bir kas haline geldi. Benim tüm ülkelerde gözlemlediğim şu; artık müşteriler deneyimi bütünleşik olarak görmek istiyor. Omnichannel deneyimini çok iyi vermelisiniz. DeFacto olarak global bir moda markası olmak üzere yola çıkarken, kendimize fijital bir moda markası olarak tanımlıyoruz” diye konuştu. TFI TAB Gıda Yatırımları CMO’su Sinan Ünal, paket servisi geliştirme konusunda çalışmalarının sürdüğünü kaydederken, “Şirket olarak yaptığınız şeylerde artık tüketiciler tarafından samimiyet bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

İnovasyonda hız

Hayat Kimya Global Pazarlama Direktörü Ertunga Kut, pandemiyle birlikte şirket olarak adaptasyon sürecine geçtiklerini aktardı. Sahayı anlayıp, hızla aksiyon alarak tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik inovasyonlarını hızlandırdıklarını anlatan Kut, “Maske yatırımı yaptık, 100’lerce kişiye de istihdam sağladık. Burada tabii avantajımız vardı, hammaddesini üretiyorduk. Marka büyüdü ve bu da bize ciddi bir kazanç sağladı” ifadelerini kullandı. Philips Kişisel Sağlık Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Direktörü Hatice Vanlıoğlu ise şirketin sağlık teknolojilerini odağına aldığını belirterek, “Pandemi sonrası sağlık başka bir yere evrildi. Herkes günlük olarak sağlığının çok iyi olmasını istiyor ve sağlığını takip ediyor. Tüketiciler aslında kendi sağlığının iplerini kendi eline aldı” dedi.

Gıdada israfa çözüm

‘Türkiye’de Dijitalleşme: Dönüşürken Büyümek’ adlı panel ise NielsenIQ Afrika ve Orta Doğu Analitik Başkan Yardımcısı & Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan moderatörlüğünde gerçekleşti. Migros Ticaret AŞ Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur, online cirolarının total cironun yüzde 16’sına ulaştığını kaydetti. Baydur, müşterilerin farklı satış kanallarıyla taleplerinin olduğunu da söyledi. Son iki yıldır pandemiyle birlikte tarımsal arz ve lojistik sorunlarının domino etkisiyle devam ettiğini açıklayan Baydur, “Bu nedenle tarımsal arzı da güvence altına almak zorundayız. Tarımın arz güvenliği çok önemli bir başlık. Üretimin devamlılığı, yeni nesil jenerasyonun yeni nesil üretim tekniklerine de adapte olması çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Gıda imhalarını yüzde 50 azaltmak için hedefler belirlediklerini kaydeden Baydur, şöyle konuştu: “Ürünün tarladan toplandıktan sonra satışına kadar önemli bir süreç hazırlıyoruz. Doğru ürünü, doğru mağazamıza, doğru kilogramda göndererek doğru stoklama ve görüntülü izlenme ile gıdaları takibe alıyoruz. Tarihi yaklaşan gıda ürünlerimizi indirimli bir şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Yanı sıra dijital platformlarla da ihtiyacı olanlara sosyal girişimler aracılığıyla paylaşıyoruz. Organik atıkları biyogaz ve komposta dönüştürmek konusunda da çalışmalarımız var. Gıda israfını üreticiler, tedarikçilerle birlikte yapmamız lazım.”

Haberin Devamı

Müşteri talep ediyor

Aras Kargo Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Billur Burkutoğlu, bugün gelinen noktada pazarlamanın bir tanıtım işi olmaktan çıktığını belirterek, “Müşteri deneyimi ve pazarlamanın birlikte çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şirket olarak günde 1 milyon adrese uğruyoruz. Hedefimiz; geleceğe geç kalmamak, hep arkasından koşmak yerine önüne geçmek” dedi.

Müşterilerden gelen talepleri de dinlediklediklerini söyleyen Burkutoğlu, müşterinin esnek teslimat modelleri istediğini ve buna uygun olarak uçtan uca yeni bir kargo deneyimi tasarladıklarını anlattı.

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen ise, pandemi başlamadan önce neredeyse tüm ürünlerini dijitalleştirdiklerini söyleyerek, “Açıkçası son üç yıldır temel konsantrasyon alanımız da bu yönde oldu. 860 şube var günde yaklaşık 120 bin müşteri giriyor şubelerimize. Ağırlıklı olarak işlemlerin yüzde 98’i mobilden gerçekleşiyor ama müşterimiz hala şubelerimizden hizmet alıyor. Müşteriler daha uzmanlık, yönlendirme gerektiren durumlarda şubeleri ziyaret etmeyi tercih ediyor” dedi. Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar da yürüttüklerini kaydeden Ülgen, “Sürdürülebilirlik komitemiz var. Bu komite yönetim kurulu üyelerimizin de katılımıyla oluşturulmuş, aktif olarak toplanan ve aksiyon alan bir komite. Biz müşterilere de sürdürülebilir ürünler sunuyoruz. Örneğin, doğa dostu taşıt, konut kredisi gibi. Doğa dostu yatırım fonumuz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Pazarlama yöneticilerinin bir araya geldiği CMO Summit 2022’de, ‘En Etkin 50 CMO Ödül Töreni’ de gerçekleşti ve CMO’lara ödülleri verildi. FOTOĞRAF: HAKAN AKGÜN