Ekonomi Turizmciler nisanı ‘seçti’

Turizmciler nisanı ‘seçti’

20.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, “Genel seçimler nisanda olursa çok hayırlı olur. İnşallah erkene alınır. Geçen yaz tatilciler ağustos ayına yığıldı. Sıkışıklık doğru değil” dedi

Turizmciler  nisanı ‘seçti’

Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, turizm sezonunun olumsuz etkilenmemesi için 2015’te yapılacak genel seçimlerin haziran ayından nisana çekilmesini önerdi. Ersoy, “Genel seçimler nisanda olursa çok hayırlı olur. İnşallah erkene alınır. Geçen yaz seçimin arkasından Ramazan geldi, herkes ağustosa kaldı. Ağustos tıklım tıklımdı ama çok sıkışması doğru değil. Sezona yayılmalı” dedi.
Erken rezervasyon kampanyasını yüzde 45 indirim oranıyla başlattıklarını kaydeden Ersoy, tatilcilerin kampanyanın son gününe yığılmamasını önerdi.

Balayı sigortasız!
Erken rezervasyonda satış payının yüzde 47 olduğunu, seçim nedeniyle geçen yıl yüzde 45’e düştüğünü belirten Ersoy, şunları söyledi:
“Erken rezervasyonun benimsenmesindeki en büyük pay sigortalı olması. Çünkü çok düşük bir fiyat, tur bedelinin yüzde 1’i kadar parayla sigorta yaptırılıyor. Rezervasyon yaptıranların yüzde 94’ü sigorta yaptırıyor. Sigorta yaptırmayanlar neden yaptırmıyor, onu da inceledik. Birincisi balayı çiftleri, düğün tarihi değişmez diye düşünüyorlar. İkincisi de emekliler.”
Erken rezervasyon yaptırıp da tatillerini iptal edenlerin oranının yüzde 7’lerde olduğunu kaydeden Ersoy, şöyle konuştu:
“Türkiye’de çalışanların tümü sigorta yaptırıyor. Ülkemizde kurumsallık daha oturmadı. Avrupa’da kişilerin tatil planları 8-9 ay öncesinden insan kaynakları bölümü tarafından organize edilir. Bizde bir çalışan izin dilekçesini bugünden vermeye kalksa patron önce şöyle bir bakar, sonra da tatil matil kalmaz. Bazı kişiler iki ayrı tarihe tatil alıp birini iptal ediyor.”

Haberin Devamı

‘Denetim yapılmıyor’
Tüketicilerin korunması için tur operatörü ve seyahat acentasının birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulayan Ersoy, “Sektöre mutlaka denetim gelmeli. Hiçbir denetim yok, denetim sıfır. Bir firma batsa bütün turizm sektörü güven kaybeder” dedi.

‘Taksit etkilemedi’
Taksitlerin 12’den 9’a düşürülmesinin turizm sektörünü etkilemediğini belirten Ersoy, “Biz yüzde 30 kadar etkiler diye düşünüyorduk ama olmadı. 9 taksitin oranı yüzde 22, peşin satışların oranı yüzde 38 oldu” dedi.

‘En güzel’ini çeken jetle tatile gidecek

Etstur, erken rezervasyon kampanyasını Burcu Esmersoy’un sözcüsü olduğu ‘Tatil Yağmuru Yarışması’ ile başlattı. Aralıktan nisana kadar her ay düzenlenecek yarışmada kazananlar, ödül olarak belirlenen tatillere özel jetle gidecek. Esmersoy, yarışma hakkında şu bilgileri aktardı:
“Instagram’da #kesketatilolsa ve #etstur etiketleriyle paylaşılan en güzel tatil fotoğrafları değerlendirilecek. Yarışma süresince toplam 15 kişiye tatil hediye edilecek. Ulaşım özel jetle, transferler helikopter ile yapılacak. Kazananlar, çift kişilik business uçacak. Başvuru formu ve kampanya katılım koşulları kesketatilolsa.etstur.com sitesinde yer alıyor.”