Ekonomi Turizme ‘tanıtım ajansı’ desteği

Turizme ‘tanıtım ajansı’ desteği

04.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti, turizmde Türkiye’nin yatırım ve gelir potansiyelini artıracak yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklife göre, Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısını ve turizm gelirini arttırmak, dünyanın en prestijli festival ve organizasyonlarını ülkeye çekmek ve bakanlıkça desteklenmesi gerekli görülen turizm yatırımlarının gerçekleştirilmesine yönelik olarak Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı kurulacak.

Turizme ‘tanıtım ajansı’ desteği

Ajansın faaliyetlerinin finansmanında kullanılmak üzere ilgili kişi ve işletmelerden ‘turizm payı’ alınacak. Net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden olmak üzere konaklama tesislerinden, bakanlık belgeli yeme-içme ve gelence tesislerinden, deniz turizm tesisleri ile bakanlık belgeli deniz turizmi araçlarından yüzde 1, seyahat acentajlarından, havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) binde bir, DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı işletmelerinden de binde 2.5 turizm payı alınacak.

Haberin Devamı

Ajansın gelirleri genel bütçeden aktarıLan tutarlardan, alınacak turizm paylarından, bağış ve yardımlardan, iştirak ettiği şirketlerin gelirlerinden oluşacak. Ajans gelirlerinin yüzde 70’i ülke turizminin tanıtımında kullanılacak.

13 kişilik yönetim

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ajansın, Türkiye’nin turizm potansiyelini dünyaya tanıtacağını söyledi. Ajansın yönetiminin 13 kişiden oluşacağını bildiren Muş, yönetimde daha çok özel sektör temsilcilerinin yer alacağını kaydetti. İcra Kurulu’nun da beş kişiden oluşacağına işaret eden Muş, “Ajansın 13 kişilik yönetimi, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı’nı da sayarsanız toplam dört kamu, geri kalanları ise özel sektörden gelecek. Turizm belgeli işletmeciler temsilcilerini seçecek” bilgisini paylaştı. Yedi coğrafi bölgenin temsilinin amaçlandığını kaydeden Muş, ajansın faaliyetlerinin finansmanı için turizm belgeli işletmelerden, elde ettikleri gelirin yüzde 1’i oranında turizm payı alınacağını söyledi. Muş, “Turizmcilerden belki yüzde 1 pay alınacaktır ama gelirleri daha da artırılacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turizme ‘tanıtım ajansı’ desteği

Yatırım çekecek

Ajans, bakanlıkça desteklenmesi uygun ve gerekli görülen ajansın faaliyetlerine giren alanlarda yurt içinden ve yurt dışından yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmaları için gerekli faaliyetleri yürütecek, sadece turizm yatırımlarını yapmak amacıyla kurulan şirketlere icra kurulunca belirlenecek oranlarda ortak olabilecek, destek ve kaynak sağlayabilecek.