Ekonomi Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

13.12.2009 - 00:20 | Son Güncellenme:

Seyircinin artan yerli film tutkusu sinema sektörünü büyütüyor. Geçen yıl 301 milyon lira olan Türk filmi gişe hasılatının bu yıl 320 milyon liraya çıkması bekleniyor

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Yerli filmler, 2008’de toplam seyircinin yüzde 60’ını çekerek, Türkiye’deki yabancı film saltanatına son verdi. Sinema yapımcısı Mehmet Altıoklar, geçen yıl toplam seyirci sayısının yaklaşık 38.5 milyon olduğunu, bu seyircilerden yaklaşık 22.6 milyonunun yerli film seyretmeyi tercih ettiğini açıkladı.
İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği Türk Sineması: Sorunlar ve Fırsatlar Paneli’nde konuşan Yapımcı Mehmet Altıoklar, 2008’de gösterime giren 48 yerli filme karşılık 264 yabancı filmin Türk seyircisiyle buluştuğunu belirterek şöyle dedi:
“Geçen yıl 301 milyon 584 bin 909 lira gişe hasılatı elde eden sinemaların sektörü, perde rakamları, DVD ve VCD gelirleri, TV gösterim hakları ve büfe gelirleri de eklendiğinde 468 milyon 247 bin 900 liralık bir büyüklüğe ulaştı.”

‘Yabancı ligden düştü’
2009’un ilk 11 ayında 56 yerli film çekildiğine ve toplam 300 milyon 397 bin 189 gişe rakamına ulaşıldığını kaydeden Altıoklar, “Yıl sonuna kadar toplam seyirci sayısının 40-43 milyonu bulacağını düşünüyorum. Hasılat da bilet fiyatını 8 liradan hesaplarsak 320 miyon lira kadar olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de en çok gişe yapan ilk 20 filmin içinde sadece Titanik’in yabancı yapım olduğuna dikkat çeken Mehmet Altıoklar, “Yabancı filmler artık süper ligten düştü” dedi.
Yerli filmlere dağıtım teşviği verilmediğini ve öncelik tanınmadığını vurgulayan Altıoklar, piyasada yerli ve yabancı filmlerin eşit rekabet ettiğini belirtti. Türkiye 18 dağıtım firması bulunduğu anlatan Mehmet Altıoklar, film dağıtım pastasının yüzde 75’ini United International Pictures (UIP), Warner Bros (WB) ve Özen Film tarafından paylaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Salon yapmak hâlâ cazip
Türkiye’de toplam 1670 sinema salonu bulunuyor. Yapımcı Mehmet Altıoklar, hâlâ yaşamaya çalışan bireysel salonların bulunduğunu ancak piyasadaki hâkimiyetin zincir sinama salonlarında geçtiğini söyledi. Pazar payının yüzde 25’inin Cinebonus ve AFM tarafından paylaşıldığına dikkat çeken Altıoklar, “Ama sinema salonu yapmak hala cazip bir alan. Çünkü, Amerika’da 8 bin, Avrupa’da 15 bin kişiye bir sinema salonu düşerken Türkiye’de sinema salonu başına 50 bin kişi düşüyor. Bu durum da bize sinemanın yatırım çekmeye hazır olduğunu gösteriyor” dedi.

Bilet parasını eşit paylaşıyorlar
Türkiye’deki ortalama sinema bilet fiyatlarının net 8.42 lira, brüt 10 lira olarak hesaplanıyor. Net fiyatın yüzde 8’i KDV, yüzde 10’u da rüsum olarak kesiliyor. Mehmet Altıoklar, geri kalan kısmın ise dağıtımcı ve sinema işleşmecisi arasında eşit pay edildiği bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

‘2010 iyi bir yıl olacak’
Mehmet Altıoklar 2010’un sinema için iyi bir yıl olmasını beklediğini ifade ederek, gittikçe tür çeşitliliği artan Türk sinemasının her geçen gün daha fazla izleyiciyi sinemaya çektiğini bildirdi. Son yıllarda iyi ve gişe başarısı yüksek filmler çekildiğini kaydeden Altıoklar şunları söyledi: “Beğeniriz, beğenmeyiz ama Recep İvedik’in gişe başarısı sektöre büyük bir ivme getirdi. Babam ve Oğlum ile Issız Adam ayrı bir drama kulvarı açtı. Kurtlar Vadisi Irak’ın başlattığı, Gladyo’nun o kadar olmasa da seyirciyi topladığı, Nefes’in açtığı başka bir kulvar var. Türk filmlerinin tür çeşitlemeleri arttıkça belki de sinemaya hiç gitmeyen insanlar da sinemaya gitmeye başladı.”

Hollywood’un, ABD gişesi 10 milyar dolarla rekorda
Hollywood filmleri, küresel mali krize rağmen bu sene ABD hasılatında rekor kırdı.
“Hollywood.com” sitesinin analizine göre, 2009’da gösterime giren Hollywood filmleri yalnızca ABD içinde 10 milyar dolardan fazla gişe hasılatı getirdi. Merakla beklenen “Avatar”, “Sherlock Holmes” gibi filmlerin de ABD’de yıl sonundan önce vizyona girmesiyle toplam hasılatın 10.6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bundan önceki rekor, 9.68 milyar dolarla 2007 yılına aitti.
ABD’de bu yıl en fazla hasılat getiren Hollywood filmi 402 milyon dolarla “Transformers” oldu. “Transformers”ı 301 milyon dolarla “Harry Potter ve Melez Prens” filmi takip etti.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

Türk filmleri gişe hasılatı 320 milyon liraya gidiyor

Ali Taran, “Filme 500 bin izleyici bekliyorum” dedi.

İLK FİLMİ GÖSTERİME GİREN 37 YILLIK REKLAMCI ALİ TARAN:
‘Sinemadan değil seyirciden anlarım’

BESTE ÖNKOL

Bugüne dek Derby-Ali Desidero, Ağzı Olan Konuşuyor, Aganigi Naganigi gibi reklamlarıyla adından söz ettiren Ali Taran’ın yeni gözdesi sinema. Geçen yıl yazdığı mektupla işlerini ev-ofisten yürütmeye başlayan Taran, “37 yıl zaten reklam yapmışım. Artık sinema” diyerek reklamdan bıkmadığını sadece yeni gelen isimlere kapalı olduğunu söylüyor.
Taran, “Şu an sadece butik işlerle ilgileniyorum. Mavi Jeans-Burası İstanbul reklamını yaptım. Yakında da Filli Boya ile bir proje başlayacak. Bunca yıl tüketiciyle iyi iletişim kurdum. Doğru konuyla gidildiği zaman her şeyin olumlu olacağına inanıyorum” dedi. Üç film projesi daha olan Taran, “Biri meme kanserine ilişkin bir film. Diğeri Boğaz Köprüsü’nün Avrasya Maratonu’nda çökmesine yönelik. Bir diğeri ise çöp kamyonunun iki saati. Bu filmde çöp toplamaya çıkan kamyonun başına gelenleri anlatacağım. Komedi olacak bu. Tabii çok planlı bir adam değilim hangisi önce olur bilmiyorum” diye konuştu.
“500 bin izleyici bekliyorum. Gişe bu, beklediğim ilgiyi bulamazsam işlerim etkilenir ancak bu durum önümü asla kesmez” diyen Taran şöyle devam etti:
“Ben sinemaya gitmem, sinemadan da anlamam ama seyirciden anlarım. İddiam yok, yeni bir kan değilim. Mesaj kaygım hiç yok. Sinema olgularıyla yeni tanışıyorum ve kararları bu aşamada veriyorum. Mesela başta filmi BKM ile yapacaktık. Senaryo önce dramaturga gitti. Bu bir sinema eseri değil diye başlayan bir rapor geldi gerisini hiç sorma... Kırılacak olsam o anda vazgeçerdim. Şu anda kim ne yazacak merak etmiyorum.”

‘Al bileti girme, bana uyar!’
Film çekimleriyle ilgili bütçe vermeyen, “Fahiş harcadım” diyen Taran şunları söyledi:
“Düşündüğüm gibi harcadım ama doğru düşünmemişim. Beni zor durumda bırakıp bırakmayacağı iki hafta sonra belli olacak. İçeri girme zorunluluğu yok. Al bileti gitme; o da olur... Bana uyar... Sinemaya da reklama baktığım gibi ticari olarak bakıyorum. Para kazanmak diye somutlaştırmak gerekmez, kazanılır kaybedilir, bu bir risk.”

Haberin Devamı

Ne olacak bu ofsayt mevzuu?
Özellikle erkekler için futbol ve “ofsayt” bitmek tükenmez bir enerjiyle tartışılabilen bir mevzuu. Herkesin söyleyecek bir sözü var. Taran, “Yahu bu bir film, kaldırılsa da filmde, kaldırılmasa da filmde” dese de kimilerini telaş sarmış durumda! “Kızlar futboluna döner” diyen de var, “Zevki çıkmaz” diyen de... Siz siz olun hiçbir erkeğe “Ofsayt nedir, kaldırılırsa çok mu gol olur az mı?” diye sormayın. İlle de merak ediyorsanız dakikalarca sürecek hararetli yorumlara hazırlıklı olun.
Filmde ünlü isimler yok, konuk futbol otoritelerini saymazsak. Maç yok, ofsayt pozisyonu yok, ofsayttan anlamaya da gerek yok. Filmde neredeyse herkes Ali. Hatta biri Ali Narat! Eh Ali Taran, ismini ciddiye almamayı sevdiğini ve Ali Taranski, Tranova gibi projelerin ‘akıp gideceğini’ söyleyince şaşırmamak gerek.
Ofsaytı kaldırmak için lobi yapan Ali Tarantula suya bile iz bırakıyor gerisini siz düşünün. Başrol oyuncusu Yıldırım Memişoğlu nam-ı diğer yüzde 100 Ali Desidero. Her an derby reklamına başlayacakmış hissi veren delikanlı aşk mevzularında biraz çekingen ama şaşırtıcı.
Tarantula’nın ekonomik kriz tanımı da son derece komik. Taran filmde açık seçik reklam olduğunu peşinen söylüyor. Sponsorlar dışında eski reklamlarına da gönderme yapmayı unutmamış. Özkan Uğur yaptığı besteyle filme hareket katmış. Ofsayt kalkıyor mu, kalkmıyor mu? Yanıt beyaz perdede. Benim merak ettiğimse orta hakem düdüğü çalınca yan hakemin kulakları ne oluyor? Krizin “first clas”ı nasıl yaşanıyor? Ali Tarantula’nın balık sevgisi nereden geliyor?