Ekonomi Türk şirketlerine en çok onlar yatırım yaptı

Türk şirketlerine en çok onlar yatırım yaptı

07.04.2016 - 17:05 | Son Güncellenme:

Yabancı yatırımcılar, geçen yıl 49 ayrı işlemde Türk şirketlerine  yatırım yaptı. Yabancı yatırımcılar arasında en çok Hollanda ve Lüksemburg kökenli yatırımcılar dikkat çekti

Türk şirketlerine en çok onlar yatırım yaptı

Kurumun internet sitesinde yayımlanan 2015 Yılı Birleşme-Devralma Görünüm Raporu'na göre geçen yıl Rekabet Kurumuna toplam 159 birleşme ve devralma işlemi bildirildi. Bu işlemlerden 83'ünde hedef şirket veya ortak girişim, Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketlerden oluştu. Bu dönemde 8 özelleştirme işlemi değerlendirmeye alındı.

Haberin Devamı

Rapora göre, 2015'te Rekabet Kurumu tarafından incelenen birleşme ve devralmaların bildirilen hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde (özelleştirmeler hariç), toplam işlem bedeli yaklaşık 8 milyar 645 milyon lira olarak belirlendi. Bu dönemde Rekabet Kurumuna bildirilen ve gerçekleşen özelleştirmelerin toplam değeri ise yaklaşık 3 milyar 149 milyon lira oldu.

Aynı dönemde tüm tarafları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri ise 9 milyar 233 milyon lira olarak hesaplandı.

Yabancı yatırımcılar, 2015'te 49 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yaparken, yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada Hollanda ile Lüksemburg kökenli yatırımcılar yer aldı.

Haberin Devamı

Türk şirketlerinin devir konusu olduğu devralma işlemlerinde, yabancı yatırımcılar yaklaşık 6 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemler içinde (özelleştirmeler hariç) en yüksek işlem değeri 2 milyar 355 milyon lirayla deniz ve kıyı sularında yük taşımacılığı alanında gerçekleşti. Bu dönemde Rekabet Kurumu’na bildirilen birleşme ve devralma işlemleri son bildirim tarihinden ortalama 16 gün sonra nihai karara bağlandı.

Öte yandan, Kurum tarafından "Sinema Hizmetleri Sektör Raporu" da yayınlandı.

Yazarlar