Ekonomi Türk turizmci hac hafiyesi!

Türk turizmci hac hafiyesi!

19.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hacda binlerce cana mal olan organizasyon hatalarına Türk turizm acenteleri el atıyor. Hac istişare komitesi kuracak olan turizmciler aksaklıkları yerinde tespit edip Diyanet’e bildirecek

Türk turizmci hac hafiyesi

Suudi Arabistan’da yaşanan son Hac faciasından sonra gündeme gelen organizasyon sorunları konusunda turizm acenteleri harekete geçti. Hac sırasındaki aksaklıkları yerinde öğrenecek olan seyahat acenteleri, aksaklıkları Diyanet İşleri Başkanlığı’na bildirerek gerekirse Suudi Arabistan devletiyle temas kurulmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, amaçlarının doğrudan güvenlik sağlamak olmadığını, organizasyondaki aksaklıkların Diyanet’e bildirilmesi için çalışacaklarını söyledi. Ulusoy, Milliyet’e şu bilgileri verdi:

“Kendi içimizde kuracağız. Amacımız istişare komitesi kurup dertleri, problemleri yerinde çözmek ve bunları Diyanet İşleri Başkanlığı’na aktarmak. Hacca gidecek vatandaşlara daha nasıl hizmet ederiz, dini konuları daha nasıl fazla anlatırız... Bunların çalışmasını 81 vilayette seçeceğimiz 13 - 15 kişilik bir heyetle her ay bir toplantı yapıp meseleleri çözmek için bir kurul kuracağız. Bu çalışmaları da Diyanet İşleri’ne bildireceğiz. Dini konulara Diyanet bakıyor. Diyanet’le omuz omuza Türk hacılarına iyi bir hizmet vermenin kavgasını yapıyoruz. Bunu da şöyle yapacağız; ‘şurada şu noksanlık var, bunu tamamlayalım’ diyerek Diyanet’le uyum içinde çalışacağız.”

Haberin Devamı

İzdihamlar yaşandı

Ulusoy, hacıların transferi gibi konularda yaşanacak sıkıntıların acenteler tarafından tespit edileceğini, bunun da Diyanet’e bildirileceğini ve gerektiği durumlarda Arabistan hükümetiyle Diyanet arasında diyalog kurularak sorunların çözülmesine çalışılacağını kaydetti.

Hac-umre organizasyonlarında seyahat acenteleri aktif rol oynuyor. 1989’da dini organizasyonlar için 14 acente çalışırken bu sayı 2015’te 157’ye çıktı. 2014 yılında Türkiye’den yurtdışına çıkanların sayısı 8.3 milyona ulaşırken bunun 3.1 milyonu gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler, 2.2 milyonu iş, 56 bini hac/umre için oldu.

Her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı etkinliklerde 25 yılda izdihamlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 500’e ulaştı. Mina’daki son izdihamda aralarında 7 Türk’ün de bulunduğu yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Hac faaliyetleri sırasında organizasyon büyük önem taşıyor. Son faciadan sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, “Bizim kendi talimatnamemize göre de herhangi bir hacımızın o saatlerde orada olması yasaklanmıştır. Ancak buna rağmen iki seyahat acentemizin hacıları aynı saatte bu hadise içinde olmuş ve bu kardeşlerimizin henüz bazılarından haber alınamamıştır” açıklaması yapmıştı.

Yazarlar