Ekonomi Türk ve Bosnalı yatırımcılar Saraybosna'da buluştu

Türk ve Bosnalı yatırımcılar Saraybosna'da buluştu

05.04.2011 - 21:56 | Son Güncellenme:

Bosna-Hersek ile Türkiye ilişkilerinin ve ticaretin geliştirilmesine katkı vermeyi hedefleyen "Bosna ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı" (BİGMEV) Mütevelli Heyeti Toplantısının ilki Saraybosna’da yapıldı.

Türk ve Bosnalı yatırımcılar Saraybosnada buluştu

Sarayevo Otel’de düzenlenen toplantıya, BİGMEV Başkanı ve Bosna-Hersek’in Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çelik, İzmir Fahri Konsolosu Kemal Baysak, eski AK Parti milletvekilleri Hüseyin Kansu, Süleyman Gündüz, Bosna-Hersek’in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşiç ile Türkiye’den ve Bosna-Hersek’ten iş adamları ve vakfın mütevelli heyeti katıldı.

BİGMEV Başkanı Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla İstanbul merkezli kurulan vakfın, iş adamları, akademisyen ve bürokratlardan oluşan mütevellisi bulunduğunu belirtti.

BİGMEV Mütevevelli Heyeti Toplantısının ilkini Saraybosna’da yapmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Çelik, vakfın iki ülke arasında bir köprü olacağını söyledi.

Türkiye’de ve Bosna-Hersek’te farklı meslekleri, farklı etnik kesimleri ve ülkelerin farklı şehirlerini ayırt etmeden üyelerini belirlediklerini dile getiren Çelik, BİGMEV’in Bosna-Hersek ile Türkiye arasında iş dünyasına, yatırımcısına, girişimcisine, ticarette, kültürde, sanatta ve sporda bir ara yüz görevi üstleneceğini kaydetti.

Çelik, gerçekleşeceğine inandıkları, uygulanabilir sağlıklı projeleri, doğru kişi ve kurumlarla "kazan kazan" çerçevesinde buluşturmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Bu yapılanmanın ve çalışmaların sürdürülebilir olması, arzu ettiğimiz önemli bir husustur" dedi.

Dönemsel olarak toplanacak proje önerilerinden bir havuz oluşturacaklarına işaret eden Çelik, şöyle konuştu: "Hayata geçirilecek proje önerilerinin, BİGMEV’in misyonu ve ana stratejisine uygun olmasına bağlı olarak seçilip, proje dosyası oluşturulup fikir sahipleri ve olası diğer tarafları bir araya getirip değerlendirmeler yapıldıktan sonra hayata geçirilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Hem tarihsel hem de coğrafi yakınlığı bulunan Bosna-Hersek’te Türk yatırımcıları için enerji, tarım, turizm, eğitim ve alt yapıda fırsatlar bulunuyor." Çelik, BİGMEV’in önemli faaliyetlere ve yüzlerce projeye imza atacağını belirterek, bu yönde iyi bir ekibe ve çalışma azmine sahip olduklarını vurguladı.

BİGMEV olarak Bosna-Hersekli öğrenciler için burs yönetmeliği de hazırladıklarını ifade eden Çelik, ilk etapta Türkiye’de öğrenim gören 30’a yakın öğrenciye burs verilmeye başlandığını ve bu sayıyı hızla artıracaklarını kaydetti.

Çelik, Bosna-Hersek ile Türkiye arasında 43 ayrı kardeş şehir anlaşması bulunduğunu, bunlardan en eskisinin 1972 yılında Bursa ile Saraybosna arasında imzalandığını belirterek, her 2 yılda bir "Kardeş Şehirler Zirvesi" düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Bu zirve ile Bosna-Hersek ve Türkiye arasındaki 43 kardeş belediyenin iş birliğini artırmak, kültürde, sanatta ve sporda daha çok aktivitenin yapılmasını sağlamayı hedeflediklerine işaret ederek, bu sayede kültürlerin karşılıklı olarak tanıtılmasını ve dostlukların pekiştirilmesini sağlayacaklarını vurguladı.