Ekonomi Turkcell’de yabancı istediğini alamadı, ‘kâr payını’ kilitledi

Turkcell’de yabancı istediğini alamadı, ‘kâr payını’ kilitledi

13.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turkcell’de son üç toplantıda kontrolde etkin olmak adına yönetim kurulu üyelerini değiştirme girişiminde başarılı olamayan TeliaSonera dün de istediğini alamadı. Kâr payına ‘olur’ çıkmadı

Turkcell’de yabancı istediğini alamadı, ‘kâr payını’ kilitledi

Cep pazarının lideri Turkcell’in dünkü kritik olağanüstü genel kurulunda önce bağımsız üye Colin Williams ibra edilmedi (tüm yönetim kurulunun aksine) ardından yönetim kurulu değişikliğini öngören 5’inci maddeyi yaşanan tartışmaların ardından hükümet komiseri oylatmadı. Bunun üzerine yabancı ortaklar ‘kâr payı dağıtımı’ dahil sonraki maddelerin oylanmaması yönünde görüş bildirdi. 5’inci madde, “Bir veya birkaç Yönetim Kurulu Üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçimi ile ücretlerinin tespiti” yönündeydi.
Turkcell’de kontrolü ele almak adına Çukurova Grubu ile yabancı ortaklar TeliaSonera ve Rus Alfa Grubu arasındaki mücadelede dünkü toplantıya da yansıdı. Gergin saatlerin yaşandığı kurulda Çukurova Grubu, önceki gün Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yayımlanan, ‘bağımsız üye’ tebliğinin uygulamanması yönünde bastırdı.
Yabancı ortaklardan TeliaSonera ise buna karşı çıktı. Fenerbahçe Kulübünün Başkanı Aziz Yıldırım’ı da savunan TeliaSonera’nın avukatı Faik Işık, Colin Williams’ın yerine Hüseyin Basina’yı aday olarak önerdi. Şirket daha önce de Rus ortaklarla bağı bulunan W. Horn Smith’i bu görev için düşünmüştü. Bu arada daha önce yabancı ortakların muhalefetiyle dağıtılmayan 1.3 milyar TL’lik kar payı da dünkü toplantının gündem maddeleri arasında yerini aldı. Ancak bu maddeye gelinmeden toplantı sona erdi.

Jet tebliğ tartışıldı
SPK, kritik genel kurul öncesi Turkcell’i de kapsayan İMKB-30 şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerine uyması adına bir tebliğ yayımladı. İlk etapta İMKB-30 grubuna ardından diğer halka açık şirketlere uygulanması planlanan tebliğ, bu şirketlerde yönetim kurulunun, sayısı 2’den az olmamak üzere en az 3’te 1’inin bağımsız üyelerden oluşmasına işaret ediyor.
Toplam üye sayısı 3’e bölündüğünde ortaya çıkan küsüratlar izleyen tam sayı olarak alınacak. Buna göre Turkcell’deki 7 üyeli yönetim kurulunun SPK tebliğine göre 3 bağımsız üye ile iş yapması gerekiyor. Şimdiki durumda ise 7 kişilik yönetimde Çukurova 2, TeliaSonera 2, Rus Alfa 2 üyeyle temsil ediliyor. Son üye ise yönetim kurulunun bağımsız üyesi başkanlık görevinin yürüten Colin Williams.


İşte mevcut yönetim

Haberin Devamı

Colin Williams (Bağımsız üye-Başkan)
Nazlı Karamehmet Williams (Çukurova)
Bülent Ergin (Çukurova)
Tero Kivisaari (TeliaSonera)
Karin Eliasson (TeliaSonera)
Oleg Malis (Alfa)
Alexey Khudyakov (Alfa)


Ortaklar arasındaki sorunun kaynağı ne?

Turkcell’de yüzde 37 ile çoğunluk hisseyi elinde bulunduran TeliaSonera yönetimi de daha etkin olmak istiyor ancak şirketteki karmaşık hisse-ortaklık yapısından dolayı İskandinav grup, Çukurova grubu ile ortak olduğu bir diğer şirketteki hisselerinin az olmasından dolayı bunu elde edemiyor. İki grup arasında birçok farklı konuda dava bulunuyor. Çukurova ile Rus Alfa arasında da davalar devam ediyor. Küçük ortaklardan Murat Vargı ise (yüzde 2.3) bu kavga ortamında şirketin geleceğinden endişe eden isim olarak öne çıkıyor.



İmtiyazlar askıya alındı


Piyasalarda bir süredir şirketlerin imtiyazlarının kalkıp kalkmayacağı ya da ne oranda kalkacağı yönündeki tartışmaya neden olan konu rölantiye alındı. Bilindiği gibi, Torba Yasa’ya ilave edilen bir madde ile kamu kurumlarının ya da dernek veya sendikaların ortağı olduğu şirketlerde kamu kuruluşları ile halka yararlı dernek ve vakıflar dışındaki ortakların imtiyazları ortadan kaldırıldı.
Bu madde dün doğrudan uygulamaya girerek kamunun ya da dernek ve sendikaların ortak olduğu şirketlerdeki diğer ortakların imtiyazlarını ortadan kaldıracaktı. Bu noktada BORYAD’ın halka açık tüm şirketlerde sembolik de olsa bir lot hissesinin olduğu düşünüldüğünde, tüm borsa şirketlerindeki kamuya yararlı dernek ve vakıflarla devletin imtiyazı dışındaki ortakların imtiyazları ortadan kalkacaktı. Ancak, son gün geldiğinde hükümet çıkardığı KHK ile süreyi tekrardan altı ay uzattı. Bir kez daha uzatmaz ise kanun yürürlüğe girecek ve imtiyazları tartışmalı noktaya getirecek.
Tabi bundan kaynaklı olarak hukukçular kazanılmış hakları zarar görenlerin dava hakkının olduğuna işaret ediyor ama yine de hükümetin elinde olduğu halde doğrudan 1 Temmuz 2012’den sonraya ertelemeyerek maddeyi uygulamaya geçirme ihtimalini elinde tutmasını merak ediyor. Bilindiği gibi, 1 Temmuz 2012’de yeni TTK yürürlüğe girecek ve mevcut madde anlamını yitirecek. Şimdilerde kulislerde kamu kurumları ile dernek ve sendikaların ortak olduğu şirketlerde imtiyaz hakkına sahip olan diğer ortaklar arasında ciddi bir pazarlık olup olmadığını merak ediliyor.