Ekonomi ‘Türkiye bölgenin veri merkezi olabilir’

‘Türkiye bölgenin veri merkezi olabilir’

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Web tabanlı uygulamalarla kolaylık sunan online depolama hizmeti bulut teknolojisinin Türkiye’de gelişimi sürerken, özellikle küçük ve orta boyutlu işletmelerde de kullanımı artıyor.

‘Türkiye bölgenin veri merkezi olabilir’

Microsoft Genel Müdürü Murat Kansu, Türkiye’de bulut teknolojisi tarafındaki işlerinin çok büyüdüğünü belirterek, “Bir dönüşüm yaşanıyor. Müşterilerimiz bayağı hızlı dönüşüyor. Office 365’de bulutta çalışıyor. Bulut platformumuz Azure var. Artık dünya kullandığın kadar ödeye döndü. Bu aslında demokratikleştirme getiriyor. Çok büyük kurumların erişebildiği teknolojiye parasal gücü oranında küçük bir KOBİ’de aynı oranda erişebiliyor. Kobiler bir iki birim kullanıyor ama aynı teknolojiyi deneyimliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Microsoft olarak 2014’den beri odaklarının bulutta olduğunu dile getiren Kansu, bu yıldan itibaren tüketicilerin dönüşümünün başladığını, işlerinin ve cirolarının yarısının bu alandan geldiğini kaydetti.

‘Sistem oluşmalı’

Murat Kansu, Türkiye’nin bölgenin veri merkezi olma şansını da kaçırmadığına değinerek, “Türkiye bunu kaldırabilecek bir pazar. Ama bunun için gerekli iyi şartların verilmesi gerekir. Verinin güvenliği, internet hızı, yurtdışı çıkışlar, iklim gibi şartların sağlanması gerekir. Belirgin kuralların olması lazım. Global yatırıma uygun ekosistem gerekli. Etraftaki ülkelere verilebilecek hizmetin karşılığının, potansiyelinin olması. Biz Türkiye’de bu alanda bölgesel yatırım yapmak isteriz. Ama Rusya, Gürcistan gibi ülkelere hizmet veriyor olmak gibi fırsatların da olması gerekir” açıklamasını yaptı.
Türkiye’de bulutun kabul gördüğünü vurgulayan Kansu, “Türkiye’nin jeopolitik konumu ve farklı şartları da var. Ama Microsoft’un Türkiye’ye bakışı değişmedi. Beklenmedik olaylar her yerde olabilir bunlar zaten kanıksandı. Uzun yıllardır bizim gibi ülkeye yatırım yapan şirketler bunun zaten bilincinde. Türkiye bütün olumsuz olaylardan sonra büyümesini sürdürdü. Microsoft’ta her zaman gelişen pazarlar içerisinde yer aldı” dedi.

Haberin Devamı

‘Yapay zeka’ bulut sayesinde gelişiyor

Kansu, günümüzün yeni teknoloji trendi yapay zekaya da değinerek, “Yapay zekanın bu kadar popüler olmasının nedeni bulutun büyümesi. Eskiden büyük veriyi işleyecek, onu saklayacak, kapasiteyi barındıracak alanı yaratmak çok pahalıydı. Yapay zeka uygulamaları alana çok ihtiyaç duyuyor. Bunlar için inanılmaz maliyetler yapmak gerekirdi. Ama artık ortak kullanım alanları var. Yapay zeka çok konuşulmaya başlandı. Altında hep yatan neden aslında bulut teknolojilerinin gelişmesi” ifadesini kullandı.

‘İyi bir yıl geçirdik’

Microsoft’un 2017 yılı performansını da değerlendiren Murat Kansu, şöyle konuştu: “Farklı mali yılımız var. Ama Türkiye’de de globalde de başarılı bir yıl geçirdik. Güzel projelere de imza attık. Hem ofis hem de Azure tarafında hızlı büyüyoruz. Türkiye’de özel sektörde de kamuda da yapay zeka uygulamaları artıyor. Türk firmaları dünya çapında projeler yapıyor. Ödül alanlar var. Bunlar kolay işler değil. Bu nedenle bizim için güzel bir yıldı. 2018 için de büyüme hedefimzi var. Aslında mali yılımıza göre 1 Temmuz’dan beri 2018’deyiz. Bu yıl da beklentilerimizin ötesinde geçiyor. Hem özel sektör hem kobiler tarafında işlerimiz iyi gidiyor.”

Yazarlar