Ekonomi Türkiye’de 2023’e kadar 1.3 trilyon dolar yatırım hedefleniyor

Türkiye’de 2023’e kadar 1.3 trilyon dolar yatırım hedefleniyor

30.07.2015 - 15:34 | Son Güncellenme:

.

Türkiye’de 2023’e kadar 1.3 trilyon dolar yatırım hedefleniyor

Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılına kadar kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere, ulaşım-enerji-altyapı ve üstyapı projelerine 1.3 trilyon dolar yatırım öngörüldüğünü hatırlatan ANBA Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Kılınç, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ülkemizde 2023 yılına kadar planlanan; altyapı yatırımları 100 milyar dolar; enerji projeleri 100 milyar dolar; ulaşım yatırımları 350 milyar dolar; konut – kentsel dönüşüm 400 milyar dolar; ticari- eğitim- kültür – sağlık yatırımları 350 milyar dolar civarında. Bu yatırımlar, Türkiye’nin daha çağdaş bir noktaya ulaşması açısından kilit bir öneme sahip. Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar yapılacak olan yatırımlar için inşaat sektörünün çalışmalarına aralıksız devam etmesi önemlidir” dedi.

30 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren ANBA Yayın Grubu ve Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) işbirliği ile oluşturulan ‘İnşaat Platformu’ toplantısı, İstanbul’da düzenlendi. İnşaat sektörü sorunlarının ele alınarak çözüm yollarının aranacağı İnşaat Platformu toplantısına; sektörün önde gelen müteahhitlik, mühendislik, mimarlık ve inşaat sanayicilerinin dernek temsilcileri ile birçok kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.

Haberin Devamı

Prof. Metin Hepgüler’e, İnşaat Platformu Vefa Plaketi

İnşaat Platformu Vefa Plaketi, Prof. Metin Hepgüler’e verildi. 50 yıl önce Türkiye’nin ilk uluslararası mimarlık şirketini kuran Metin Hepgüler, bugüne kadar ödüllendirildiği 181 proje yarışmasında; 81 birincilik, 29 kez uluslararası birincilik ve 14 kez milletlerarası madalyaya layık görüldü. Prof. Metin Hepgüler, 21. asrın 200 meslek lideri içerisinde tek mimar ve tek Türk olarak tarihe geçti. İnşaat Platformu, önümüzdeki aylarda düzenleyeceği toplantılarında, ülkemiz inşaat sektörüne değer katan bir duayenlerine vefa plaketleri verecektir.

Türk inşaat sanayisinin 2023 yılı ihracat hedefi, 100 milyar dolar Dünya inşaat harcamalarının 9.3 trilyon dolar, dünya inşaat malzemeleri pazarının 6.8 trilyon dolar olduğunu belirten Mahmut Kılınç, konuşmasına söyle devam etti:

“Türkiye olarak, dünya inşaat malzemeleri pazarından %1 pay aldığımız takdirde, inşaat malzemeleri ihracatımızın 68 milyar dolar olması mümkün. Bu hedefe ulaşabilmek için, inşaat sanayisinin markalaşma ve yurt dışı tanıtım hizmetlerine ihtiyacı var. Ayrıca, yurt dışında başarı gösteren müteahhitlerimize ilaveten, proje – mühendislik ve müşavirlik firmalarımızın iş alması teşvik edildiği takdirde, Türk inşaat malzemeleri ihracatı için 2023 hedefi olan 100 milyar dolar rakamına yaklaşılması hayal değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

40 yıldır, 102 ülkede, 300 milyar doları aşan iş hacmiyle Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil eden yurt dışı müteahhitlik firmalarının, ENR Top 250 listesinde, 42 firmayla 2.’ci sırada geldiğini anlatan Mahmut Kılınç, şunları kaydetti:

“Türkiye, 42 firma ile 2014 yılında yurt dışı iş hacmi olarak yaklaşık 25 milyar dolar iş hacmine ulaştı. İspanya ise, 13 firma ile geçtiğimiz yıl 85 milyar dolar iş hacmine ulaşmıştır.

Yurtdışı Türk müteahhitlik sektörünün, yıllık iş hacminin en az 50 milyar dolara ulaşabilmesi için devletin çok aktif rol alması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Müteahhitliğin tanımı yok, inşaatın yasası yok

İnşaat sektörünün yapısal ciddi sorunlarının bulunduğuna dikkat çeken Mahmut Kılınç, bütün yapıları inşa eden müteahhitliğin tanımının, tarifinin ve yasasının olmadığını vurguladı. 80 milyon nüfuslu Almanya’nın 2 bin 700 inşaat müteahhide sahipken; aynı nüfusa sahip olan ülkemizin kamu verilerine göre 305 bin kamu müteahhidi bulunduğuna işaret eden Mahmut Kılınç, her önüne gelenin de inşaat müteahhidi olmasının yasal olarak önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.